Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


“Це було давно”, але палає і тепер


 “Це було давно”, але палає і  тепер

10 квітня 2024 р. Історичний клуб “Холодний Яр” презентував нову книжку “Це було давно” свого духовного патрона Юрія Горліса-Горського – про розвідницю полку гайдамаків Холодного Яру Олю “Кравченко” (вийшла у Видавництві Марка Мельника). “Маленька за розміром, велика за змістом”, – так оцінив її поет Владлен Ковтун.
Участь у презентації взяли упорядники Роман Коваль і Владислав Карпенко, військовослужбовці Юрій Сиротюк, Віктор Радіонов, Роман Малко, Андрій Ковальов, видатні діячі української культури – народні артисти України Галина Яблонська, Світлана Мирвода, лірник Михайло Гречкин, поети Мальва Крижанівська, Юлія Кашпуренко (обидві служать у ЗСУ!), Василь Ковтун, Владлен Ковтун, кобзарі Василь Лютий, Святослав Силенко, видавець Марко Мельник, письменник Євген Букет, художниця Марина Соченко, доктор філософії Сергій Здіорук, співак Володимир Гонський, а також юна Олеся Кiчук, переможниця Всеукраїнського фестивалю-конкурсу “Червона рута”, а ще Павло Вольвач, Олеся Коваль, Святослав Сиротюк і художниця Надійка Віннік, яка в сусідньому залі готувала прийняття, тож її ніхто і не побачив...
Вітали промовці й іменинників – Юрія Сиротюка і Романа Коваля, який того вечора перейшов межу в 65 років.
За декілька днів до презентації книги Роман Коваль подарував книжку “Це було давно” Василеві Ковтуну з присвятою: “Якби Ви написали вірш про Олю, героїню книги, то Юрій Горліс-Горський потиснув би Вам руку”.
І Василь Ковтун відгукнувся. Присвятив поезію “розвідниці полку гайдамаків Холодного Яру Олі «Кравченко» та усім її сучасним послідовницям, які виборюють свободу України”. І прочитав її на презентації книги.

...Бо стали у борні за волю
Уже нові красуні Олі.
І б’ють старанно московита,
Що ген земля поганцем вкрита.

“Сподіваюся, – сказав поет насамкінець, – що Юрій Горліс-Горський потиснув мені руку рукою Романа Коваля. За честь, пані та панове!”
Роман Коваль представив також книгу свого друга Михайла Горлового “Краса правічна”, який відійшов на Луки Сварожі 31 березня – на день народження Миколи Міхновського, також духовного патрона Історичного клубу “Холодний Яр”.
І ця книга вийшла у Видавництві Марка Мельника. До неї увійшли вибрані поезії зі збірок “Я – скит з трипільських праглибин”, “Діти Дажбога”, “Дорога в Україну”, “Поезія в камені”, вірші 2011 – 2022 років, спогади автора, його статті, а також відгуки відомих особистостей.
Поет Михайло Горловий більше відомий як скульптор. Він автор багатьох пам’ятників, зокрема полковникам Петру Болбочану та Василю Вишиваному, Тарасові Шевченку, Степанові Бандері, Вікентію Хвойці, “Тисячоліття Трипілля”, митрополиту Київському і Галицькому Тимофієві Щербацькому, Жертвам геноциду українського народу та ін. 21 січня ц. р. митець здобув найвищу нагороду Історичного клубу “Холодний Яр” – Золоту сварґу “За лицарське служіння народу”.
Його землячка, поетеса Тетяна Лемешко написала: “З перших розділів «Краси правічної» розумієш, що автор успадкував від своїх попередників експресивну, бунтівну вдачу і чуйну поетичну душу, а древня трипільська земля найдавнішої хліборобської цивілізації дала йому снагу і розбудила генетичну пам’ять роду”.
“Горловий завжди був готовий першим вступити в бій за Україну... – підсумував Роман Коваль. – Ніхто в українській культурі не зробив стільки для возвеличення нашої прадавньої історії, як Михайло Горловий”.
Останній свій вірш Михайло Горловий написав напередодні смерті – 24 березня. Його зберегла Тетяна Лемешко, редакторка Михайлових творів. Присвятив його Михайло своєму другу Романові Ковалю і дуже хотів прочитати вірш 10 квітня, на день народження. І цей вірш у цей день прозвучав. Прочитав його Василь Ковтун.

І слава пращурів наш меч гострила.
Гримлять бої пекельні у степах,
Сини Вкраїни ворога зламають,
У нас козацький дух і шлях,
А вороги у пеклі хай палають.

Вечір пройшов у теплій товариській атмосфері. Наприкінці Василь Ковтун подарував ювілярові картину Марини Соченко, на якій на фоні дуба Максима Залізняка і Мотриного монастиря зображено Романа Коваля (в козацькій шапці зі шликом) та його друзів і героїв його книг – Михайла Горлового, кобзаря Тараса Силенка, Юрія Горліса-Горського, Василя Чучупака, отамана Зеленого, за якими стоять козаки і старшини полку гайдамаків Холодного Яру.
Було багато важливих вітань і через Мережу – від воїна-поета Дмитра Савченка, скрипаля Кирила Стеценка, письменників Тетяни Лемешко, В’ячеслава Купрієнка, журналістки Надії Самуляк, військовослужбовців Олега Сімашка і Сергія Бойка (козаків Історичного клубу “Холодний Яр”), волонтерки Марини Хаперської, заступника командира бригади “Хартія” Юрія Берези, голови Чернігівської міської військової адміністрації Дмитра Брижинського (донедавна командира 93-ї бригади “Холодний Яр”), багатьох інших достойних українок та українців.
Привітало Романа Коваля і нинішнє керівництво 93-ї ОМБр “Холодний Яр”. Ось текст вітання: “Сьогодні свій день народження святкує президент Історичного клубу «Холодний Яр», дослідник історії Визвольної боротьби українського народу у ХХ столітті, натхненник і великий друг бригади «Холодний Яр» Роман Коваль. Керівництво та бійці бригади від душі вітають пана Романа! Ми щиро шануємо його внесок в історичну науку! Він – Людина, що створює історичні містки між поколінням наших пращурів-козаків та когортою воїнів, які сьогодні боронять Україну від російської окупації. Ці містки вказують на тяглість Національно-визвольної боротьби в Україні і спонукають бійців бригади відчувати себе продовжувачами традицій нашої героїчної історії!”
На презентації книги Юрія Горліса-Горського було зібрано кошти на 49-й батальйон “Карпатська Січ” ім. Олега Куцина – 4800 грн та 200 євро.
Учасниця презентації Олеся Кічук з Бессарабії написала Неті: “Раджу прочитати цю маленьку книжечку про велику людину”.
Вічна слава борцям за волю України всіх епох!

Історичний клуб “Холодний Яр”



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Людмила ПИСЬМЕННА (Київ) – 200 грн.
Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 350 грн
Сергій ВАСИЛЕНКО (Січеславщина) – 360 грн.
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Ростислав КОНЕЧНИЙ (Прикарпаття) – 500 грн.
Тарас КОНЕЧНИЙ (Прикарпаття) – 500 грн.
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 3000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ