Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


Історія однієї світлини


“Баба Галя заборонила всім говорити, що це Пилип.
Говорили, що хлопчик на фото – Тимофій”

Із Владиславом Карпенком уже не перший рік досліджуємо кримінальні справи на отаманів Гайового (Івана Грисюка із с. Дорогинки Фастівського району) і Косаря (Пилипа Драника із с. Княжичі Києво-Святошинського району). На  жаль, фото отаманів у їхніх справах (разом 19 томів) не було.
Світлину Гайового я ще років 15 тому розшукав у його рідному селі Дорогинці на Фастівщині, а ось зображення отамана Київщини Косаря ми досі не мали. Точніше мали, але не знали про це.
Світлину зберегли нащадки старшої сестри Пилипа – Галини Василівни Німченко. Лідія Василівна Гома, двоюрідна онука отамана, 1928 р. нар.,  ще навесні передала її односельчанці Людмилі Гребенюк, учасниці вшанування у Київському міському будинку вчителя. Тоді Історичний клуб “Холодний Яр” разом з ВО “Свобода” пом’янули “незлим тихим словом” отаманів і козаків, які загинули під час повстання в Лук’янівській в’язниці 9 лютого 1923 року. Серед загиблих був і земляк п. Людмили – Григорій Олійник із с. Княжичі, “найвідданіший козак” отамана Гайового. Відтоді козачки Княжичів і Жорнівки, що входить у Княжицьку сільраду, взялися відновлювати справедливість до своїх славетних земляків. Тепер у селі є вулиця отамана Косаря, почеплено гарні таблички з новою назвою, а 17 вересня 2016 р. у Княжицькій сільській раді відбулося урочисте вшанування отамана Косаря та його козаків.
Вечір пам’яті ініціювали Людмила Гребенюк, Олена Гришутіна і Юлія Палій. Виступали на вечорі й ми з Владиславом Карпенком. А головне, що ми почули 88-літню Лідію Гому, онуку Ликерії – найстаршої сестри Пилипа Драника.
І ось 24 вересня нащадки отамана зустрілися в родинному колі. Розглядали старі фотографії своїх рідних. І дійшли висновку, що на одній із них – малий Пилип. Після тієї зустрічі, вже надвечір, Лідія Василівна прийшла до Людмили Гребенюк і з порога радісно повідомила, що на фото, яке вона дала їй навесні, між двома дівчатами сидить Пилип. Лідія Василівна й раніше це відчувала серцем, але інші родичі казали, що то Тимофій. І от у суботу на родинній нараді внучата племінниця отамана Софія Андріївна ствердила, що це справді Пилип. “Її баба Галя (на фото зліва) заборонила всім говорити, що це Пилип. Говорили, що хлопчик на фото – Тимофій”, – написала нам Людмила Гребенюк.
Баба Галя заборонила згадувати Пилипа, бо в часи радянської влади це було небезпечно. Фотографії борців за волю їхні рідні ховали або знищували, а тут – “перейменували” Пилипа на Тимофія. І світлина дійшла до наших днів!
Ми з режисером Олександром Домбровським запланували створити телефільм про отамана Косаря. 2 листопада – перший знімальний день – проведемо у Княжичах.
Звертаюсь до художників. Чи можна з дитячої світлини створити художній образ отамана? У нас є й опис як він виглядав у 1920-ті. Ось свідчення сексотів, які підготував Владислав Карпенко: “Звуть його Пилип. Прикмети такі: років 30, високого зросту, дебелий, темний шатен, на лівій руці два пальці (мізинець і безіменний) не діють через поранення… Одягнений у шинель, нібито англійського сукна, в сірій папасі, в чоботах. Озброєний карабіном, два патронташа через плече й один патронташ на поясі, з двома бомбами, одним револьвером у кобурі і двома револьверами за поясом”. Ось так: карабін, дві бомби, три револьвери! “Прошу, товарищі, підходьте!”
У свідченнях чекістів є розбіжності: “Блондин… великі руді вуса… русявий… темний шатен… виголив англійські вуса… чорне волосся… носить малу гостру борідку”. Видно, отаман Косар, як підпільник, не раз міняв зовнішність, дезорієнтуючи ворога.
10 років чекісти не могли розкрити його організацію!
Пилип Драник планував на весну 1930-го повстання проти “московсько-жидівської комуни”. Мав намір визволити Київ. Але через “довгий язик” дочки Якима Башенка із с. Музичі, а тоді й зраду, отамана арештували – 26 грудня 1929 р. в хаті Башенків. Під час арешту він учинив збройний опір, а під час посадки у потяг на ст. Боярка спробував утекти. Тобто боровся до кінця. Таких засуджують до розстрілу. Це рішення й постановила судова трійка при колегії ҐПУ УССР від 25 березня 1930 року.
Розстріляли отамана 7 квітня 1930 р. разом з найближчими побратимами в час, коли по всій України вибухнули повстання проти російської окупаційної влади.
Друзі, шукайте свідчення боротьби наших прадідів, бо з кожним роком відходять їхні нащадки… Мусимо задокументувати подвиг покоління доби Національної революції 1917 – 1920-х років.
Слава борцям за волю України!

Роман КОВАЛЬ

На світлині, орієнтовно, 1905 р., сидить Пилип Драник (у майбутньому отаман Косар), ліворуч – його старша сестра Галина, яка забороняла казати, що на фото Пилип.



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ