Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


"Віддана до самозабуття"


15 лютого 2015 р. відійшла у засвіти член ОУН Марія Омелян-"Побережна"

 

Моя мама прожила довге життя. Воно було жертовним та відданим в ім'я любові до рідної поневоленої землі, в ім'я кращої долі України.
Марія Омелян народилася 26 жовтня 1925 р. у с. Мшані Городоцького району Львівської області в родині середнього достатку. Батько, Григорій Омелян, працював на Львівській залізниці. Мати, Катерина Омелян, була домогосподаркою. Допомагали їй четверо дітей: Ганна, Марія, Софія і Степан.
Завдяки народній "Просвіті" та зусиллям греко-католицького священика о. Миколи Хмільовського молодь у селі була патріотична. Перші кроки підпільної боротьби Марія Омелян робила з благословення старшої сестри Ганни в 1940 році. Ганна була членом ОУН з 1938 року. У 1941 році, коли відступила Червона армія, Ганна вийшла з підпілля, але ненадовго.
Батьківська хата стала своєрідним штабом підпільного руху опору. Нашу родину відвідували такі визначні діячі як Роман Шухевич і Василь Кук. Юна патріотка все більше втягувалася у вир протистояння ворогові. Невдовзі її призначили станичною рідного села. Дали псевдо – "Надбережна".
Жахливі випробування випали на долю Марії Омелян у ніч проти 3 квітня 1945 р. у тюрмі НКВС містечка Янова на Львівщині. Дев'ятнадцятирічну дівчину мордували п'ятеро озвірілих нелюдів з 20.00 до 4.00 ранку. Під бренькіт балалайки пекли розпеченим залізом сідниці, шматували тіло гарапами, рвали волосся і нігті, нещадно били... Ось їхні прізвища: Захаров, Колосов, Іфаров, Звєрєв, Діцкій.
З волі милосердного Бога сталося так, що мама вижила! Але через півроку – знову арешт, львівська тюрма на Лонцького (п'ять місяців) і етап на Колиму, під Магадан. Там – лише один день роботи на лісоповалі: відкрилися незагоєні рани; лікарня і ...вже легша робота в електроламповому цеху. Це 23-й км траси від Магадану в тайгу – селище Стєкольний. Тут Марія зустрічає свого земляка з Львівщини члена ОУН Степана Сярого, засланого ще у 1940-му "першими москалями, які прийшли і пішли" (так кажуть у народі). Було йому тоді 17 років. Між молодими людьми виникли теплі стосунки, потім – кохання, а у 1951 році з'явилася на світ я – їхня донька Надія. Через півроку після мого народження всіх матерів з діточками (наказом з гори!) відправили літаком у Красноярський край – на "материк". Поселили в концтаборі неподалік міста Тайшет. На зустріч моїм батькам доля шансів не залишила.
У кожного з них згодом з'являються сім'ї. Мама виходить заміж за естонського політв'язня російського походження Ніколая Новожилова, який був у русі опору радянським окупантам в Естонії під назвою "Кайцелійт". У 1956 році наша сім'я виїжджає до Естонії. Нелегким було життя політв'язнів у радянські часи – а нас у батьків троє. Але ми з братами Ярославом і Юрієм виросли людьми, які шанують працю, батьків, добрі стосунки. Брати і тепер зі своїми родинами мешкають в Естонії. Я ж по закінченні школи в Естонії приїхала на Батьківщину моїх батьків і мою теж. Цю землю полюбити і відчути тут своє коріння допомогли не тільки розповіді батьків (з рідним батьком я завжди підтримувала зв'язок), а й неодноразові візити на Львівщину в дитинстві. Найважливішим було спілкування з патріотично налаштованими родичами двох родин.
Мама прожила в Естонії 54 роки. І не треба дивуватися, що Естонія стала для неї другою Батьківщиною. Там, у невеличкому містечку Кохтла-Ярве, вона зустріла двох своїх землячок Олександру Прейман (у дівоцтві Кузик) із Журавного Львівської області та Софію Ридаль (у дівоцтві Бурлак) з Івано-Франківщини. При зустрічах мали щастя спілкуватися рідною мовою! Серед співробітників-естонців було чимало таких, які "співчутливо і з розумінням" ставилися до маминого минулого. А це було у радянські часи. Тепер Естонія – вільна держава, яка шанує борців за волю, за незалежність, навіть, якщо ці борці з України. За незалежної Естонії у Таллінні виникли Український культурний центр та Українське земляцтво. Засновниками і фундаторами центру стали художник з Тернопілля Анатолій Лютюк, багатолітній радянський політв'язень Мирослава Юрісаар (дівоче Бучко), Віра Коник (власний кореспондент Українського радіо), Лілія Чекальська та інші. Членом цього земляцтва була й мама. Натхненником культурних заходів завжди була Мирослава Юрісаар. Познайомившись із мамою, вражена її долею, вона написала про неї вірш.
Коли мої троє дітей були малими, мама щозими приїжджала допомогти мені. Я жартувала: "Мамо, ви, як ластівка, на зимові часи – у теплі краї , а літом – додому". Так, там уже був її дім, її власна хатинка, до якої вона "прикипіла" душею. Але серце її прагнуло до батьківської хати, до рідного села. І нам, дітям, усе наказувала, що її земний шлях має закінчитися на рідній землі... Так і сталося. Останніх чотири роки мама мешкала у Львові, у моїй сім'ї. Завжди була в курсі всіх політичних подій. Із захопленням і болем переживала біля телевізора події Майдану. І зовсім засмутили її серденько звістки з війни з проклятим москалем! Але кожного разу радість була невимовною, коли на Різдвяні й Великодні свята збігалися до львівської квартири всі її внуки та правнуки у вишиванках! Тішилася тими, що тут, і скучала за тими, яких залишила в Естонії. А у неї було восьмеро внуків і шестеро правнуків.
Мама була строгою, справедливою, вимогливою, і водночас ніжною, турботливою і відданою до самозабуття. Як птаха своїми крильми захищала нас, своїх дітей, у роки зростання, а потім лише молилась, молилася за нас дорослих... Відійшла наша дорогенька матуся у засвіти у день Стрітення Господнього, залишивши невимовний щем у серці та теплі спогади.
Світла і вічна пам'ять! Вічний спокій її душі!

Надія ШУПЕР (ОМЕЛЯН)
Львів

  



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ