Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


Сотник Володимир Козак


“До 20-ї річниці смерті”

(26.05.1917, Перемишль – 19.09.1993, Мюнхен)

Володимир народився в Перемишлі в сім’ї Івана Козака – співорганізатора й коменданта польової жандармерії Української галицької армії. Під час Першої світової війни поручник Іван Козак воював на російському фронті, де дістав тяжке поранення. За хоробрість був нагороджений бронзовою і срібною медалями, “Signum Laudis”, вояцьким хрестом Карла, медаллю за поранення, і пропам’ятним хрестом. В УГА служив у 1-й кавалерійській бригаді Едмунда Шепаровича, а в Армії УНР – комендантом штабу 5-ї Херсонської дивізії. Разом з Іваном Козаком за Збручем опинилася і родина – дружина Євгенія та син Володимир. У серпні 1920 р. Іван Козак перейшов з групою генерала Антона Кравса до Чехословаччини, а рідні залишилися в Україні. Розпачливі зусилля віднайти одні одних не мали успіху. Іван Козак перебував у таборах Української бригади в Ліберці та Йозефові, а Володимир виростав у новій родині – його мати вийшла заміж за вдівця лікаря Ващинського. Володимир тепло згадував вітчима. Немає сумніву, казав брат Богдан, що мати розповідала Володимирові про батька-героя. Це й зародило в ньому надзвичайне бажання стати таким як батько. Ще школярем Володя залюбки причіпляв собі погони. Після закінчення середньої школи він відбув військову службу.
Тим часом Іван Козак, уже галицький адвокат і громадський діяч, віднайшов свою родину в Україні. Бажаючи, щоб син переїхав до нього, він виклопотав синові польський паспорт і переслав в Україну. Це спричинилося до арешту Володимира. Після 18 місяців слідства Володимира засудили до 7 років Сибіру “за шпигунство”. Однак, на підставі апеляції і заходів родини, його звільнено з тюрми.
1942 року Володимир приїхав до Львова й уперше зустрівся з рідним батьком, котрий у другому шлюбі вже мав дочку Оксану. Батько влаштував сина на працю книговода до молочарні в Снятині. Там, правдоподібно, Володимир став членом ОУН, а навесні 1943 року зголосився добровольцем до дивізії “Галичина”, де успішно закінчив старшинську школу. 1 листопада 1943 р. йому призначено ступінь поручника.
Як командир сотні Володимир Козак брав участь у битві під Бродами. За хоробрість його нагороджено Залізним хрестом 2-го ст. (ЕК-2) та відзнаками за штурм і поранення, а 1 квітня 1944 р. підвищено до ступеня сотника.
Наприкінці жовтня 1944 року Володимир Козак брав участь у бойовій групі Вільднера в наступі на Банську-Бистрицю, що у Словаччині. За поранення дістав срібну відзнаку. 1945 року на фронті під Фельдбахом, що в Австрії, він відзначився у протинаступі на замок Ґляйхенберґ, за що був нагороджений Залізним хрестом 1-го класу (ЕК-1), а за рукопашний бій – срібною відзнакою. 29-й полк дивізії “Галичина” тримав цей замок від початку квітня аж до останнього дня війни.
Володимир Козак став легендарною постаттю в дивізії. Його присутність наливала серця вояків відвагою і вірою в перемогу. Разом з відважним і завзятим чотовим Стасенком з Києва він неодноразово виходив на герці до більшовицьких окопів. Стрільці казали, що “кулі їх не чіпляються”. Але під час одного з таких боїв чотовий Стасенко загинув. Сотенний Козак, незважаючи на шалений вогонь, виніс його тіло з бою. Стрільці стали свідками небаченої сцени – їхній командир гірко ридав над тілом свого товариша. Тоді всі відчули, які глибокі у нього почуття вояцької дружби.
Завзяті бої точилися й на північному краю оборонного відтинку дивізії в Австрії – під Фельдбахом: через пролом у фронті більшовики хотіли просунутися до Ґрацу, де на той час перебувало 80 тисяч українських утікачів. Тут знову уславився Володимир Козак.
У замку у Фельдбаху засіли більшовики. Сотня Козака отримала завдання вибити їх. Козака більшовики вже знали – він наводив на них жах нічними випадами через фронтову лінію на чолі невеликих груп. Після таких вилазок більшовики в безсиллі погрожували йому через мегафони.
У рукопашних боях, з кімнати в кімнату, з поверху на поверх замок двічі переходив з рук у руки. Першу більшовицьку залогу сотня Козака вибила до ноги. Були поважні втрати й з нашого боку. У рішучому протинаступі, не шкодуючи життя солдатів, червоні витиснули українців із замку. Але Козак вернувся, і ще більш бравурно, як перший раз, і тепер уже надовго.
Після невдач на відтинку нашої дивізії більшовики знову використали гучномовці. Це були останні дні війни, і вони почувалися певно. Втім і дивізійники теж давалися взнаки.  Про це свідчив Роман Лазурко. Він писав:
“– Украінскіє байци, – гукали червоні, часом російською, часом українською, – переходіть до нас, товариш Сталін вам усе простить. Вас збаламутили, на вас ждуть дома сестри, матері, жінки, діти. Переходьте!
А з нашого боку:
– Перейдемо, перейдемо, заждіть тільки трохи!
– Как долґо?..
– Доки вас всіх шляк не трафить!
– А что ето такоє?!
Під час чергової нічної виправи Володимир Козак влучним пострілом з протипанцерного п’ястука висадив у повітря совєтський батальйонний штаб разом з усім особовим складом. Тоді інша співанка прийшла з гучномовців:
– Товаріщі бойци, ви переходіть до нас і приведіть із собою етого клятого фашиста сотніка Козака! Вам буде харашо, но йому ми не подарім!
– У нас усі такі як сотник Козак! – гукали наші. – Він не один!
За час боїв української дивізії на фронті в Австрії большевики не один раз діставали в шкуру від сотні Козака і зрештою так його зненавиділи, що вже під час відступу дивізії з фронту на Захід перед капітуляцією спеціально обстрілювали артилерією саме його сотню”.
По втечі з американського полону Володимир Козак оселився в Німеччині, у Мюнхені, й включився у громадсько-політичне життя: став співорганізатором СУМ-у в Німеччині, співзасновником Братства колишніх вояків 1-ї УД УНА в Мюнхені і його органу “Вісті”, членом пластового куреня “Лісових Чортів”, збирав фонди для пластового видавництва “Молоде життя”, був активний у військовій референтурі Проводу ОУН,
1949 року його батько переїхав до США, а Володимир одружився з Іриною Савицькою, зв’язковою УПА. Скоро родина збагатилася донею Роксоляною, нині доктором медицини, а згодом внучкою Таїсою.
Головна управа Братства колишніх вояків 1-ї УД УНА нагородила Володимира Козака Золотим хрестом за особливі заслуги.
Володимир Козак, найбільше відзначений старшина дивізії “Галичина”, помер 19 вересня 1993 р. на 77-му році життя. Похований у Мюнхені цвинтарі Вальдфрідгоф (Lorettoplatz, Munchen). Вічна слава!

Використано посмертну згадку Андрія Коморовського у журналі “Вісті комбатанта” (Ч. 5 – 6 за 1993), спогад Романа Лазурка та ін. джерела

На світлинах – Володимир та Іван Козаки.
Роман Коваль і Олег Осуховський на могилі Володимира Козака. Мюнхен, 25 серпня 2013 р.



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ