Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


Аншлаг у Рівному. Аншлаг у Львівській опері


Як повідомила кореспондент радіо “Свобода” Валентина Одарченко, в переповненому Органному залі Рівненської філармонії презентовано книгу Романа Коваля “Михайло Гаврилко: і стеком, і шаблею” та фільм “Стеком і шаблею”. 2 лютого на творчий вечір Романа Коваля, зазначила кореспондент радіо “Свобода”, прийшло “не менше люду, ніж на торішні зустрічі з письменниками Василем Шклярем та Ліною Костенко”.

“Роман Коваль усю свою творчість присвятив періоду Національно-визвольної боротьби, – сказав ведучий вечора Василь Шкляр. – Він у ньому вільно почувається, орієнтується в документальному й мемуарному масиві того періоду, дуже тверезо й реалістично дивиться на той історичний відтинок й не боїться називати речі своїми іменами. Він із забуття видобуває найзнаковіші постаті, серед них і Михайла Гаврилка, який уособлює нашу українську єдність та соборну українську людину”.
А Роман Коваль зазначив, що презентація невипадково відбувається в Рівному. “Ми всі знаємо, що УПА зродилася на Волині, але розуміємо, що нічого з нічого не виникає. Мала бути якась попередня робота, просвітницька, зокрема. Михайло Гаврилко в 1916 році на Волині керував комісаріатами Українських січових стрільців, які відкривали тут перші українські народні школи, в яких, напевно, навчалися батьки тих, чиї сини через 25 років пішли в УПА. 150 українських народних шкіл, які створили січові стрільці на Волині в 1916 – 1917 рр. – це певною мірою і був початок УПА”.
Володимир Пащенко, котрий у художньо-публіцистичній стрічці втілив образ Михайла Гаврилка, розповів, що книга заповнила вакуум, який створили в українській історіографії ідеологи кількох імперій. “Я навчався в київській школі у ті часи, коли ніхто не розповідав про таких українців. У мене двоє синів. І їм теж ніхто з учителів про це не розповідав. Але мої діти вже знають, хто такий Гаврилко, і я точно знаю, що й однокурсники мого старшого сина, й однокласники меншого тепер уже точно знають, хто такий Гаврилко ”, – підсумовував актор.
У вечорі взяли участь заслужений артист України Тарас Силенко, режисер презентованого фільму Володимир Бондаренко, виконавчий продюсер Валерій Тетерятник, а також голова Рівненської обласної організації Національної спілки письменників України Лідія Рибенко й голова Рівненської обласної організації ОУН (м) Роман Коваль (подвійний тезка автора книжки), які й організували творчий вечір, та Владика Рівненський Іларіон, який освятив зібрання своїм словом.
Михайло Гаврилко був палким пропагандистом Тараса Шевченка, втілював його постать у художніх образах на Чернігівщині, Галичині, Буковині. Тож видання книги про митця-революціонера, котрий усіма своїми вчинками і творчістю увічнював пам’ять про Кобзаря, органічно вплітається в ланцюжок громадських заходів, приурочених до 200-ліття від дня народження Шевченка.

 

Аншлаг у Львівській опері
5 лютого 2013 р. у Львівському національному академічному театрі опери та балету ім. Соломії Крушельницької відбувся творчий вечір Романа Коваля. Вів його Василь Шкляр. Понад тисячу осіб взяло участь у святі, яке одна з його учасниць – Люба Хомчак з Миколаєва Львівської області – назвала ”незабутнім”.

Творчість Романа Коваля високо оцінили видатні діячі української культури – лауреат Національної премії ім. Тараса Шевченка, поет Ігор Калинець, заслужений діяч мистецтв України, мистецтвознавець Роман Яців та письменник Василь Шкляр.
У концертній програмі вечора виступив хор Львівської опери. Народний артист України, лауреат Національної премії ім. Тараса Шевченка Богдан Козак геніально  продекламував “Чигрине, Чигрине” Тараса Шевченка, а народний артист України Святослав Максимчук пречудово прочитав “Роковини” Івана Франка. Співачки тріо “Коралі” прекрасно виконали полтавську пісню “Ой не куй, зозуля”.
Кобзар Тарас Силенко могутньо проспівав пісню “Посіяли гайдамаки” (сл. Тараса Шевченка, муз. Віктора Захарченка) та “Пісню про отамана Зеленого” (сл. Миколи Щербака, муз. Тараса Силенка).
Після прем’єри фільму “Стеком і шаблею” відбулася зустріч із творчою групою – режисером Володимиром Бондаренком; актором Володимиром Пащенком та співавтором сценарію Валерієм Тетерятником. Слово отримав й один з меценатів фільму Богдан Дубневич.
У залі були присутні нащадки Михайла Гаврилка – його онуки Ярослав, Орест і Любомир Абрагамовичі зі своїми родинами.
Творчий вечір перетворився на високомистецьке дійство, яке надовго залишиться в пам’яті львів’ян та гостей міста Лева.

Прес-служба Історичного клубу “Холодний Яр”


Відгуки

“Назавжди у серці”

Не знаходжу слів, щоб передати почуття, які не покидають мене після Вашого творчого вечора у Львівській опері. Дуже гарно говорив Василь Шкляр. І декламації Богдана Козака і Святослава Максимчука чудові. І виступ Романа Яціва. І геніальний спів Тараса Силенка! Це – незаперечне!
Коли Ви почали свій виступ, то від перших слів повіяв інший світ. Це був світ такий лагідний, такий добрий і гарний. Це вже залишиться назавжди у серці. Великий у своїй любові до добра і правди, у безмежній любові до рідного краю, свого народу і його гарної мови, його неповторної пісні стояв на сцені Львівського оперного театру Роман Коваль і відкривав душу, де живуть наші герої. Це покликання, яке стало святим обов’язком.

Лариса ДОБРОХВАЛ
м. Болехів, Прикарпаття

 

“Була вражена”

Вчора, на вечорі пам’яті Михайла Гаврилка у Київському будинку художників, мені як ніколи хотілось плакати і… кричати від свого бездіяння. Вчора я потрапила ніби в іншу країну, де зустріла інших людей з іншим менталітетом та іншими поглядами на життя. Була вражена... А ще Ви додали жару своїми словами і переживаннями. В такі хвилини приходять думки, що такі як я – не заслуговують жити в Україні – через те, що нічого не робимо для неї! Але я хочу робити і буду робити! Після перегляду фільму про Михайла Гаврилка досі не можу прийти до тями. Його очі, погляд – вже ніколи не забути...

Тамара ПАСЛАВСЬКА
Чернігів

“Бажаємо перемог”

Шановний пане Романе! Спасибі Вам за участь у радіопередачі “Знакова постать” з Василем Шандром. Дуже хочеться подякувати за Ваші твори, за справу, яку робите, за той потужний шар інформаційного поля, який створюєте, тим більш, що Ви один робите більше, ніж будь-яка офіційна наукова установа.

З повагою родина Пасічних
м. Переяслав-Хмельницький

 

“Українці нічого не забули ”

Мати вчора висловила своє враження про фільм “Особливий погляд”, який демонстрували на 5-му каналі: попри всі витребеньки влади, триває повновартісне українське життя. Українці нічого не забули, рано чи пізно змусять із собою рахуватися. Дуже їй сподобався сам Коваль, особливо ж спокійна, розважлива тональність усіх учасників. Така собі некриклива сила, яка найбільше лякає ворогів. Гадаю, це все в точку.

Ростислав МАРТИНЮК
Київ

 

“Нарешті!”

Фільм про Михайла Гаврилка приголомшливий!
Нарешті Михайло отримав ті почесті, на які заслуговує.

Людмила КУЧЕРЕНКО
Полтава

 

“Щиро вдячний!”

Переглянув фільм “Стеком і шаблею”. Фільм потужний, інформативний та зрозумілий. Дуже гарна музика! Я радий, що в нас знімаються фільми, які висвітлюють справжню нашу історію. Щиро вдячний за це!

Сергій
Суми



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віра САВЕНОК (Чернігів) – 450 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 700 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ