Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


Вечір пам’яті воїна-митця Михайла Гаврилка


10 лютого в Національній спілці художників України відбулося вшанування скульптора Михайла Гаврилка. Відкрив вечір піснею “Як прощався стрілець зі своєю ріднею” кобзар Тарас Силенко. Ведучий Василь Шкляр у вступному слові сказав: “Серце Романа Коваля буває теплим, буває занадто гарячим, коли він пише про борців за волю України, а буває і крижаним, коли пише про ворогів нашої нації. У горнилі своєї кузні Коваль перековує хохлів на українців, як колись Михайло Гаврилко у фрайштадському таборі Шевченковим словом перетворював малоросів на сірожупанників, які 1918 року повернулись в Україну зі зброєю в руках захищати віднайдену Батьківщину”.
Член-кореспондент Національної академії мистецтв, народний художник України Василь Перевальський оголосив, що Національна спілка художників України постановила підтримати подання Асоціації українських письменників про відзначення Романа Коваля Національною премією ім. Тараса Шевченка за написання унікальної книжки про громадський і творчий подвиг скульптора Михайла Гаврилка і зачитав відповідне подання голови Спілки, народного художника України, академіка Академії мистецтв України, лауреата Національної премії ім. Тараса Шевченка Володимира Чепелика. Це звернення підтримала й Національна спілка кобзарів України (голова народний артист України Володимир Єсипок).
Високо оцінив номіновану книжку і доктор мистецтвознавства, академік Національної академії мистецтв Олександр Федорук. А член Національної спілки письменників України Ольга Страшенко прочитала вірш про Михайла Гаврилка.
Неля Франчук проспівала пісню “Я усміхнусь тобі” (сл. Оксани Пахльовської, музика Нелі Франчук), а Гриць Лук’яненко – стрілецьку пісню “Повіяв вітер степовий”.
Категоричний був виступ скульптора Михайла Горлового: Гаврилко – геніальний скульптор, а книжка про нього заслуговує Шевченківської премії!
Підійшов до мікрофона і Романа Коваль. “Якби Михайло Гаврилко та його однодумці здобули Українську державу, – сказав він, – які б творчі ужинки святкував наш народ, скільки б підстав для гордості з’явилося! Та перемогла Росія, відтак і немає в нашій столиці Тараса Шевченка за проектом його вірного сина Михайла Гаврилка! Не могли росіяни, просякнуті монархізмом і московським “єдінообразієм”, допустити, щоб у Києві вознісся пам’ятник на пошанівок не тільки Шевченкові, а й українцям, що, ввібравши його вогненне слово, стали до боротьби за волю... Завойовники намагалися вкрасти в нас пам’ять про Михайла Гаврилка, вірного Шевченкового сина і гордого онука Святослава: нищили його пам’ятники, спалили не тільки малюнки, але і його самого. Але він з нами! Він серед нас! Не вдалося Москві розірвати історичну пам’ять. І ми сильні покладами духу наших дідів і прадідів!”
Відбулася і прем’єра двосерійного документального фільму  “Стеком і шаблею” та зустріч з режисером Володимиром Бондаренком та Володимиром Пащенком, який у постановочних сценах зіграв головну роль.
У завершальному слові Роман Коваль щиро подякував родині Михайла Гаврилка, насамперед його онукові – професорові Орестові Абрагамовичу, роль якого у виході книжки і створенні фільму величезна.
Організаторами вечора пам’яті геніального митця виступили Національна спілка художників України та Історичний клуб “Холодний Яр”.



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ