Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


“І стеком, і шаблею, і піснею!”


На здобуття Національної премії України ім. Тараса Шевченка

Метафора “Пером і мечем” присутня в нашій літературній історії, особливо коли йдеться про минуле століття. Достатньо пригадати “Артистичну горстку” у лавах Українських січових стрільців у часи Першої світової війни чи поетів згодом приналежних до Празької школи (“вісниківців”) у період Національної революції, зрештою, пізніше поетів з УПА. Тож взявши до рук об’ємний том “Михайло Гаврилко: ы стеком, і шаблею” мимоволі зринає згаданий вислів. Та яка ж це метафора?! Це знаряддя праці скульптора (як казали раніше, різьбаря) і предмет озброєння військовика. Та й образ пера не був би зайвий, адже Гаврилко не цурався в молодості віршованого слова. Отож, хто він?
У колах галицького горожанства і донедавна це ім’я знане. Керамічні й металеві медальйони і плакетки із зображенням Тараса Шевченка були ( і ще є) не в одному помешканні – “Оце Гаврилко!” – не раз доводилося мені чути. І ще говорилося, що харківський пам’ятник Шевченкові, делікатно мовлячи, творчо використаний Манізером “з Гаврилка”. Правда, хто мав нагоду переглядати альбоми з “усусусами”, що дивом у когось вціліли, міг бачити на світлинах і самого Гаврилка серед членів мистецької “Артистичної горстки”. Та в поважній книзі вперше вимальовується монументальна постать Митця і Воїна (старшину-добровольця в УСС, згодом офіцера в Сірій дивізії Армії УНР і вкінці отамана-повстанця). Пристрасне творче й ідейно осмислене жертовне життя Михайла Гаврилка (1882 – 1920) поєднувало визвольні прагнення і чин українців Західної України і Великої України і стало полум’яним символом Воюючої України – її Соборності.
Онук Михайла Гаврилка професор зі Львова п. Орест Абрагамович у “Передньому слові” наголосив на потребі героїчних постатей у наші непевні ба навіть ганебні роки: “Ця книга готувалася в час тотальної зневіри. В мене склалося враження, що для більшості українців духовне рабство – єдине бажання і вінець мрій. Де ж горді, сильні, вільні нащадки славних предків? Ким стали нащадки козацької вольності?”
Образ гордої, сильної, вільної, додам, і талановитої Людини вибудовується паралельно в кількох розділах книги: власне в біографії (це 185 стор.) і в семи додатках (186 – 471 сторінки). Зокрема, додаток 1 – це єдина поетична збірка “На румовищах” (Краків, 1910). Інші – хронологічно подані документи і матеріали з усіх періодів недовгого, але яскравого життя Гаврилка. І кожен момент цього життя – чин, чин, чин! Творчий і пристрасний. Така побудова книжки дає можливість читачеві самому стати свідком усіх перепитій, усіх складнощів особливо десятих років ХХ ст., стати співучасником біографа-автора дослідження – знаного письменника Романа Коваля. Напевно багатюща на здобутки у царині пошуків і віднайденого книга – вершинний твір у його чималому доробку. Я б назвав ще один додаток, розсипаний у виданні, – додаток 8: це не тільки фрагменти життя Героя, але й цілої героїчної епохи у світлинах. І яких світлинах ! У більшості незнаних досі, до того чимало з них шедеври фотографічного мистецтва. Їх добір перетворює книгу – біографію ще в ілюстративну. Отож, видання об’ємне у всіх можливих вимірах. Не кажу, вже про пізнавальне, виховне значення тощо, є обрахунок – духовний, бо віддати життя за други своя, за Батьківщину – це і є Божий вимір. Нашу трагічну історію пізнаємо в героїчному аспекті. На жаль, не встиг Юрій Липа, ще один представник нездоланої воюючої України, написати повість про свого духовного побратима – попередника. Та тепер ми отримали документальну повість, скромно названу Романом Ковалем “історичним нарисом”, що виповнила насущну із сотен лакун нашого минулого, яку можна читати з гордістю і без брому.
Шевченко породив Гаврилка, а той як митець не тільки творив образ Батька Нації, він доказав усім грядущим поколінням, і діяльним, і ледачим, що можна жити, творити і боротися – і навіть вмерти згідно з наукою свого духовного Патрона.
“Роботу я свою робив сумлінно, з розвагою і совістю, і честь моя, громадська і народна, спокійна…” – якось принагідно писав Гаврилко, писав спокійно, без пафосу. Натомість Юрій Липа згодом доповнив: “Він шанує лиш те що повне сили і пристрасти. Вогонь пристрасти і його самого спалює”. І це не метафора: повстанського отамана “Шевченка” (М. Гаврилка) більшовики спалили в печі локомотива і нині він постає з попелу як Фенікс.
Достойні книжки розглядає Шевченківський комітет цього року. І мені видається, що книга Романа Коваля лежить на найвиднішому місці на столі Журі. Бо це дивовижне дослідження – зріз, українська енциклопедія початку ХХ століття. І ще одне з вагомих досягнень Шевченкіани напередодні двохсотлітнього ювілею Поета. Сам автор зазначає: “Шевченкіана… стала однією з головних тем цієї книги”.
Сказав правду.

Ігор КАЛИНЕЦЬ,
поет, лауреат Національної премії ім. Тараса Шевченка

P.S. Усусуси створили поважний пласт таки своїх “стрілецьких пісень” і галичани навіть не дивувалися, що серед тих оригінальних і ще не зовсім забутих у побуті й концертах творів є чимало народних пісень з Великої України. Їх навчив наших прадідів-стрільців сто років тому полтавець – козак Михайло Гаврилко. Тепер ми про це довідалися. І стеком, і шаблею, і піснею!
І. К.



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ