Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


Перше дослідження Віктора Моренця


З Віктором Моренцем я познайомився в березні 2010 року в читальному залі Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України. Я розшукував документи, пов’язані з діяльністю Михайла Гаврилка на чолі Луцького та Ковельського комісаріатів Українських січових стрільців, а він шукав сліди своїх земляків – вояків Армії Української Народної Республіки, вихідців з міста Прилуки та Прилуцького повіту. Я вже випустив у світ дослідження “Михайло Гаврилко: і стеком, і шаблею”, нове видання “Холодного Яру”, “Чорних запорожців”, “Отамана Орлика”, друге видання “Отамана Зеленого”, “Тиху війну Рената Польового”, “Івана Ремболовича”, а Віктор Моренець продовжував працювати в архівах – не тільки ЦДАВОВУ, але й в Галузевому архіві СБУ, Державному архіві Чернігівської області, в архіві Управління СБУ в Чернігівській області, Державному архіві Закарпатської області, Центральній державній архівній бібліотеці та бібліотеці ім. Олега Ольжича.
Його любов до архівної справи ставала небезпечною: в архівах же можна втонути, треба знати межу. Ось я й почав пана Віктора до цієї думки підводити, мовляв, ви ризикуєте завалити справу, виходьте на світ Божий, забудьте на якийсь час про архіви, опрацюйте, що вже “накопали”, а ті пласти, до яких тягнуться руки, стануть доповненням до 2-го видання чи іншої книжки.
Нарешті, вдалося витягнути його на світло.
Тепер виникла проблема опрацювання й систематизації матеріалу, а це справа непроста. Композиція книжки, її парадигма – справа надважлива і надважка. Це знає той, хто “накопав” сотні документів, а потім ламає голову над тим як їх розташувати, щоб вийшла легка для читання книжка, а не копа накиданих будь-як фактів нашої історії.
З такою проблемою зіткнувся і Віктор Моренець, бо в основу його дослідження лягло чимало документів. Документів, досі невідомих! У монографії використав 76 поіменних списків вояків Армії УНР, 45 заяв, 24 посвідчення, 20 життєписів, 20 реєстраційних карток, 14 характеристик, 12 рапортів, 8 нагородних листів, 8 персональних листів, 7 статутів, 6 іспитових свідоцтв, 5 дипломів, 5 анкетних карток, 4 членські картки, 4 листівки та оголошення, 3 прохання, 3 медичні свідоцтва, 2 анкети, 2 службові реєстри, 2 атестати зрілості, 2 свідоцтва моральності, а ще матеріали розслідування, кримінальні справи, подорожній документ, довідку, телефонограму, свідоцтво, наказ, атестат, анкетні відомості про забитих, текст присяги, лекційну книжку студента, синодик, залікову книжку, реєстр коней, еміграційну українську пресу, вояцькі мемуари і 162 раніше не опублікованих фотографій.
Хоч Віктор Моренець насамперед готував книжку для своїх земляків, я переконав його розширити коло зацікавлених, назвавши дослідження “Земляки Миколи Міхновського в боротьбі за Українську державність. 1917 – 1920-ті рр.”.
І тепер, коли бачиш розкішне гроно борців, яких вилонила Прилуччина, розумієш, що феномен ідеолога Української державності Миколи Міхновського виник не на порожньому місці, а його слово і чин формували самостійницьке середовище не тільки в Києві, Харкові, Полтаві, а і на його малій батьківщині.
Вшанував Віктор Моренець і вояків з інших українських земель, життя яких було пов’язане з Прилуками і Прилуччиною, відтак інтерес до його книжки буде не лише в земляків.
Віктор Моренець – сумлінний дослідник української історії. На полі його – і моєї! – любові стільки всього знищено, сфальсифіковано й спотворено! Тож його книжка як ковток свіжого повітря, опритомлюючий і цілющий ковток джерельної води, яку наші противники хотіли замутити, а джерело загатити. Фотографічні образи прекрасних людей та їхні лаконічні вояцькі біографії, які Моренець подарував нам, показують якою багатою була наша історія! Як важливо повернути те, що ще не втрачене!
Звертаюся до читачів цієї книжки із пропозицією продовжити справу Віктора Моренця і  вшанувати земляків, вихідців з дорогих вашим серцям сіл і містечок.
Проводьте вечори пам’яті до ювілейних дат їхнього життя, перейменовуйте вулиці та площі на їхні славні імена, встановлюйте меморіальні дошки, ставте погруддя і пам’ятники на вдячну згадку про тих, хто захищав право українського народу на буття.
Поспішайте творити добрі справи.
Цю можливість подарував вам Віктор Моренець, повернувши понад чотири сотні імен борців за волю України.

Роман КОВАЛЬ,
Історичний клуб “Холодний Яр”



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ