Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


Медвин у моєму житті


Ранньої весни 1942 року, коли ще люди й не починали копати городи, ми залишили голодний Київ. Ми – це я, мама, сестра і тітка Галя – вона почула, як бідує населення міста, і прийшла з Медвина забрати нас.
З допомогою добрих людей, які й у хату пускали переночувати, і їжею, що в кого було, ділилися, подолавши десь близько 150 км важкої, розкислої від дощів дороги, ми опинилися на маминій батьківщині, і переді мною вперше постав у всій красі Медвин. Це село врятувало нам життя, повернуло мені рідну мову.
Як зараз бачу зроблену сусідами по комуналці двоколісну теліжечку, сидячи на якій, долав я ті довжелезні кілометри, бачу й обкладену бур’яном – щоб тепліше було – дідівську хату під іржавою бляхою, і себе, чотирилітнього хлопчика в куценьких, до колін, штанцях зі шлейками. Стою під грубезною шовковицею, що виросла впритул до “резиденції” нашої бородатої годувальниці-кози, і запрошую в гості сусідську дівчинку: “Люся, иди к нам!” А стара шовковиця, почувши чужу мову, яка нерідко була мовою ворога, щось докірливо зашепотіла листям.
Невдовзі я перестав бути білою вороною, бо до мене завітала люба гостя – милозвучна, лагідна й ніжна українська мова. Чотири довгих роки шукала вона дорогу до мене в зросійщеній столиці й так легко знайшла її в Медвині, ставши повноправною господинею мого серця. І прийшла вона не з порожніми руками, а принесла дорогоцінний подарунок – народні пісні. Це і “Чаєчка-небога”, й улюблена пісня сільського вчителя Романа Ковтуна, закоханого в козаччину, мого двоюрідного діда, – “Ой гук, мати, гук, де козаки йдуть”, і, певно, створена в самому Медвині, сатирична пісня “Сидить москаль на стерні – сорочку латає. Стерня його кудись коле, а він її лає…”. Та хіба перелічиш усі наші пісні, їх же як зірок на небі!
А щедра гостя захопила із собою легенди й бувальщини з медвинської минувшини. Не так уже й багато зберегла їх людська пам’ять, та деякі з них прийшли до нас із княжої України-Руси. Йшлося в них про Іван-городок (за Миколою Василенком – Самгород), що стояв на березі річки, якої навіть назва до нас не дійшла. Пастушок, показуючи мені глибокий яр, запевняв, що саме там вона протікала. Укріплення й стало початком Медвина.
А ще медвинці розповідали про церкву, що під час нападу монголо-татар разом з парафіянами пішла під землю. Ця місцина називається Свята Гора. Кажуть, якщо прикласти вухо до землі, то можна, особливо на Великдень, почути як дзвонять дзвони і співають півчі…
Про походження назви села говорили так: коли татаро-монголи захопили Іван-городок, викотили з винних погребів діжки з хмільним і розбили їх. І потекли вулицям струмки вина та меду, звідси й назва – Медвин. Чув історію й про медвинську козачку, яка, виливши на голову бусурмена горщик окропу, втекла на його коні.
Згадую й розповіді про страшні погрози голови Богуславської ЧК і їхнє виконання, про більшовицького агітатора з Петрограда і його вбивство, про продзагони, голодомори… Та все таки найпомітніша подія в медвинській історії – це антибільшовицьке повстання 1920 року, повстання, про яке, за твердженням Василя Ковтуна, чоловіка нашої сусідки баби Ганни, який перебував у той час на заробітках в Америці, навіть тамтешні газети писали.

Продовження у наступному числі

Володимир ЗДИБКО
Київ

На світлині Володимир Здибко. 1980 р.



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ