Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


На здобуття Шевченківської премії


19 жовтня 2012 р. Асоціація українських письменників висунула книжку Романа Коваля “Михайло Гаврилко: і стеком, і шаблею” на здобуття Національної премії ім. Тараса Шевченка

Книжка вийшла у світ 23 червня 2011 року. В той же день її було представлено у Вінниці, а 6 липня – в Києві, в Національному музеї Тараса Шевченка. Це було символічно, адже скульптор, поет і художник Михайло Гаврилко – автор бурхливої Шевченкіани. Тараса Шевченка він увічнив у погруддях, пам’ятниках, барельєфах, горельєфах, портретах, плакетках, медальйонах та у слові. “Се наче квінтесенція Шевченкової поезії, ще закоханої у минувшинї і не зневіреної у її велич”, – так оцінив Микола Голубець проект пам’ятника Тарасові Шевченку для Києва роботи Михайла Гаврилка.
Гаврилко ставив перші пам’ятники Тарасові Шевченку в Прикарпатті, на Буковині та рідній Полтавщині, з Шевченковим словом відкривав перші українські школи в Ковелі та Луцьку під час Першої світової війни. З вогненним словом Кобзаря полтавський козак пішов у бій проти Російської імперії, громадянином якої був, пішов, бо вона поневолила його Батьківщину. Відтак в історію України Михайло Гаврилко увійшов і як організатор Українських січових стрільців, чотар УСС, творець Сірої дивізії Армії УНР, начальник її штабу та повстанський отаман.
Життя Гаврилка завершилось трагічно – восени 1920 року на станції Полтава більшовики спалили його в топці локомотива. Спалили живим.
У рамках презентації книжки в Національному музеї Тараса Шевченка відбулася посмертна виставка робіт визначного митця – “Михайло Гаврилко як мистець” (із колекції Володимира Яцюка).
Книжку “Михайло Гаврилко: і стеком, і шаблею” було презентовано 20 разів. Окрім Києва та Вінниці, її було представлено у Львові (тричі), Полтаві (двічі), Болехові (двічі), Дрогобичі, Стрию, Луцьку, Ковелі, Івано-Франківську, Коломиї, Калуші, Рожнятові, в м. Миколаєві Львівської області, в Національному університеті ім. Тараса Шевченка та Національній академії СБУ.
На одній з презентацій, у Львівському палаці мистецтв, лауреат Національної премії ім. Тараса Шевченка Роман Лубківський оцінив книжку як “мислительну”, “оздоровлюючу”, сказав, що вона “стрясає душу людську”. А лауреат Національної премії ім. Тараса Шевченка Ігор Калинець про стиль автора зауважив: “Роман Коваль вільний у розповіді, він не створює собі рамок розповіді – читати надзвичайно цікаво… Роман Коваль вражає своєю щирістю і безпосередністю”.
Станом на 19 жовтня 2012 р. на книжку “Михайло Гаврилко: і стеком, і шаблею” було не менше 52 рецензій та відгуків у пресі, в тому числі й у провідних українських виданнях, наприклад, у “Літературній Україні”, “Україні молодій”, “Слові Просвіти”, “Українському слові”, “Дзеркалі тижня”, “Вечірній Полтаві”, в газетах “День” і “Шлях перемоги”, в журналі “Артанія”. Найбільше публікацій було в “Нескореній нації” та болехівській газеті “Ратуша”, які чи не найбільше зробили для повернення забутого творця Шевченкіани.
Книжці “Михайло Гаврилко: і стеком, і шаблею” було присвячено кілька передач – на Першому каналі Українського радіо, радіо “Культура”, “Промінь” та радіо “Ера”.
Створено і фільм про Михайла Гаврилка – “Стеком і шаблею” (автори сценарію Роман Коваль і Василь Портяк, режисер Володимир Бондаренко, виконавчий продюсер Валерій Тетерятник), презентації якого заплановано на другу половину листопада 2012 року.
Під впливом книжки 7 червня 2012 р. львівські художники та скульптори провели у Львівській національній опері аукціон з благодійного продажу своїх картин, вирученні кошти з якого пішли на виготовлення пам’ятника Михайлові Гаврилку для Болехова (скульптор Василь Ярич).
Під впливом книжки створили скульптурні образи видатного митця Дмитро Бур’ян та Михайло Горловий. Михайлові Гаврилку присвячуються вірші. А на його малій батьківщині, у селі Рунівщині, створено музей Михайла Гаврилка, посаджено сад Михайла Гаврилка та поставлено меморіальну дошку.
Заслужений журналіст України Емма Бабчук у рецензії на книжку “Михайло Гаврилко: і стеком, і шаблею” в газеті “Слово Просвіти” оцінила творчість і значення автора так: “Роман Коваль стає вістовим історії, зв’язківцем між поколіннями борців за волю України і нами, сьогоднішніми, та й прийдешніми також. Роману Ковалю це дано, навіть велено: іди, шукай і знаходь! Історія Визвольної боротьби українського народу першої половини ХХ століття – найбільш утаємниченої, суперечливої і жорстокої доби змагань за державність України – беззастережно відкриває йому свої героїчні сторінки. Особливо велику увагу приділяє Коваль у своєму дослідженні Шевченкіані Михайла Гаврилка. Поринаєш в атмосферу боротьби, протистоянь і прагнень мистців прорвати сіті заборон навколо імені Кобзаря – і розумієш, чому кожна спроба українців відстояти своє, найдорожче, завжди викликала у влади таку жорстку реакцію і… страх. Тож “прочитайте тую славу” – щирим і теплим серцем.
Сподіваюсь, що книга буде гідно поцінована Україною”.

Прес-служба Історичного клубу “Холодний Яр”



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ