Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


“Такі книги дають натхнення і віру, що Україна буде!”


20 вересня 2012 р. в Черкаському академічному обласному українському музично-драматичному театрі ім. Тараса Шевченка відбулася презентація нової книги Юрія Горліса-Горського “Ми ще повернемось!”. Її упорядник Роман Коваль зібрав під однією палітуркою всі відомі твори й спогади письменника (окрім “Холодного Яру”), а також низку документів про перебування Юрія Горліса-Горського в Армії УНР та в Карпатській Україні.

Презентували книжку письменник Роман Коваль та меценати видання, члени Історичного клубу “Холодний Яр” Олег та Леся Островські.
О 17.50 біля Драматичного театру – декілька десятків осіб. На вході двоє чоловіків у вояцьких одностроях доби УНР тримають малиновий прапор Вільного козацтва Холодного Яру та чорний прапор полку гайдамаків Холодного Яру, на якому вигаптувано “Воля України, або смерть”. Вони роздають запрошення на презентацію.
У фойє театру – виставка-продаж видань із серії “Отаманія ХХ століття”, серед яких і нова книга Юрія Горліса-Горського “Ми ще повернемось!”.
“Такі книги дають натхнення і віру, що Україна буде!” – каже 71-річний Валерій Маснюк. На ньому зелена футболка з написом “Я люблю українську мову”.
У театрі зібралося близько 200 осіб.
О 18.05 на сцену виходить кобзар Тарас Силенко. Він виконує пісню на слова Тараса Шевченка “Посіяли гайдамаки в Україні жито” (музика Віктора Захарченка).
“Холодний Яр у моєму житті – це не просто два слова.  Це моя прив’язаність, моя любов, моє життя, – починає презентацію Роман Коваль. – Я написав про боротьбу в Холодному Яру низку книг, зняв фільм про холодноярських отаманів та фільм про Горліса-Горського. І ось тепер ця книга”.
Упродовж двох годин черкащани пізнавали історію Визвольної боротьби. Із зали лунало: “Слава Україні! – Героям слава!”
“Така книга дуже потрібна і вона матиме добрий резонанс у цей час, коли стільки людей звертають увагу насамперед на речі матеріальні. І забувають, що свобода – найвища цінність. Свобода особиста та національна – саме ті цінності, за які боролося наше козацтво у всі віки. Книга пробуджує ці ідеали”, – зазначив у виступі професор кафедри літератури та компаративістики Черкаського національного університету Володимир Поліщук.
На вечорі звучало багато подяк на адресу подружжя Островських, які профінансували видання книги та вже четвертий рік спонсорують заходи з відродження пам’яті борців за волю України. “Це важливо для нас, – говорить Леся Островська. – Я лише 4 роки тому дізналася, що був такий славний період в історії України. Ми пишаємося тими, хто боровся за волю України”.
У Холодному Яру Островські створили музейно-етнографічний комплекс “Дикий хутір”, де діють експозиції, що розповідають про часи боротьби за незалежність України. Олег Островський спорудив храм Петра Калнишевського, їздив на Соловки, привіз землю з кладовища, де поховано останнього запорозького кошового.
“В 1920-ті роки в Холодному Яру на запит російською мовою була єдина відповідь – постріл, – нагадав Олег Островський. – У відповідь на злодійський закон про мови ми відповіли своїм пострілом – цією вогненною книгою”.
??“Золотошукач української слави” – так назвала Романа Коваля поетеса Валентина Коваленко, голова Черкаської обласної організації Національної спілки письменників України. “Якби отакі хлопці, які любили Україну, які не боялися віддати своє життя, зараз прийшли в Україну!..”, – висловила вона свою щемку мрію.
Розповідаючи, що спонукало його дати саме таку назву книжці, Роман Коваль зачитав уривок розмови Юрія Горліса-Горського та Уласа Самчука, яка відбулася 1943 року в Рівному.
Горліс-Горський заявив тоді Уласу, що “справу визволення України не програно”. “Ех, братику! – казав Юрій Уласу. – Ніяка холера нас не здушила і не здушить. Зрозуміло, що після цієї, вибач, побєди кацапня задере носа, але наша справа не програна! Не програна! Ми ще повернемось! Це пам’ятай! Вони сюди прийдуть – це факт. Наставлять своїм героям і нашим холуям пам’ятників. Але ми повернемося і всі ті пам’ятники знесемо на смітник. Це станеться!”
У залі цим словам аплодують.
Найжвавіше черкащани реагували на повстанські пісні, що “заряджають до бою”. Їх виконали барди з Києва Гриць Лук’яненко і Володимир Самайда. Ось назви пісень, які звучали в той вечір у Черкаському драматичному театру: “Десь за Дніпром гремить гроза”, “Нашо мене породила…”, “Скоростріл, куфайка…” та “Хто живий”.
А Тарас Силенко виконав пісню УПА “Зів’ялі квіти відійшли” та знамениту “Любо, братці, любо, братці, жить!”
По завершенні презентації люди поспішили в хол за книгами, а тоді – в чергу за автографом до Романа Коваля.
Сергій та Олена Попик купили три книги з серії “Отаманія ХХ ст”. “Для нас важливі ці книги, – сказав Сергій. – Деякі книги з цієї серії вже читали. Купуємо на подарунки і дітям”. У Сергія густа борода. Одягнений він у камуфльовані штани і футболку, взутий у військові черевики.
На презентації були присутні заслужений художник України Олександра Теліженко, режисер Сергій Проскурня, директор філіалу “Холодний Яр” заповідника “Чигирин” Богдан Легоняк, редактор черкаської газети “Прес-Центр” Андрій Кравець, депутат Черкаської міської ради Микола Булатецький, який привітав упорядника та видавців з виходом  книжки, актор Юрко Прокопчук, що давно вже захоплюється творчістю Юрія Горліса-Горського, та немало інших відомих у Черкасах діячів та митців.
Роман Коваль роздавав автографи понад 40 хвилин. Дехто простягав на підпис по декілька книг. Останнім  в черзі за автографами стояв 59-річний Юрій Миколайович. Він придбав 4 книги. Книгу “Ми ще повернемось!” купив і собі, і другові.
Юрко Прокопчук назвав Горліса-Горського українським авантюристом, ідеалістом та романтиком. На думку Романа Коваля, саме таких людей сьогодні бракує в Україні.
Наступного дня презентація книжки відбулася в Кіровограді, а наприкінці вересня її представлення заплановано на Закарпатті.

Захар КОЛІСНІЧЕНКО, Дар’я БУНЯКІНА
Черкаси



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віра САВЕНОК (Чернігів) – 450 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 700 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ