Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


“Лицар степу”


 Гра у козацький квест “Броднія. Лицар степу” пройшла 11 серпня на території Іванівської селищної ради Антрацитівського району на Луганщині.
У цей день мешканці Іванівки з подивом розглядали групи молодих людей, що сходилися до сільради. Рюкзаки, розвантажувальні жилети з ліхтарями, компаси, камуфльований одяг – все це впадало в око селянам. Ще більше приваблювали увагу громадян козаки в національних одностроях, рідкісних у цих краях. Українські національні вишиванки, шаровари та чуби не залишили байдужими мешканців Іванівки.
Селищний голова Сергій Кузькін оголосив про початок гри. Удачі учасникам побажав ініціатор проведення, отаман Мечетнянського історико-археологічного куреня Українського козацтва Сергій Кендзеєрський.
Родзинкою свята став виступ заслуженого артиста України, бандуриста Тараса Силенка. Його пісні про лицарів-запорожців створили відповідний настрій, налаштували учасників на героїчний лад.
Суть гри така: є маршрут, який потрібно пройти якомога швидше, але учасники не знають ні кінцевої точки прибуття, ні проміжних станцій. Щоб дізнатися, потрібно виконувати певні завдання. Знайдені відповіді на чергову загадку треба “забивати” на сайті в Інтернеті і там же знаходити координати чергової точки, до якої слід дістатися. Найчастіше ці координати також зашифровані.
На руїнах церкви належало знайти кілька кодів, так званих “чеків”. “Вбивши” їх, команди знову отримали географічні координати, які привели їх до руїн колишнього панського маєтку Раскіна, в найнесподіваніших місцях якого були приклеєні папірці із зображенням контурної карти Луганської області. Ось тільки назви міст на них не було написано. Лише 4 точки.
На руїнах старого будинку належало не тільки знайти “чеки” та коди, а й виявити історичні знання. Як, приміром, називався стіл, за яким споживали їжу козаки? Хто швидше всіх правильно відповів на сайті, той раніше отримав нові координати.
Гра передбачала пошуки “чеків” і з допомогою біноклів та фотоапаратів, які мають хороший оптичний зум. Але користувалися допомогою техніки не завжди. Приміром, на одній з точок “чеки” були прописані на верхівці стовпа. Учасники команди “Квадрат 19” – порахували, що набагато швидше код можна прочитати, якщо залізти на стовп. Організатори дивувалися як таке вдалося здійснити. Адже їм, щоб написати код, довелося користуватися спеціальним обладнанням.
Шлях проходив, вірніше пробігав (команди переважно бігли) мальовничою місцевістю. Найбільше учасникам сподобалися бойові елементи з життя козаків. Добігши до певної точки, можна було заробити додаткові бали влучним киданням списів, метанням ножів або поціливши з лука в мішень.
На цих етапах кращими стали члени команди “Квадрат 19”. На подив суддів, більше всього вибити очок команді допомогла єдина дівчина – Катерина Кожина. На відміну від багатьох хлопців вона змогла кілька разів точно метнути ножі й потрапити списом у мішень.
Захоплення викликала й канатна переправа. Хоч було небезпечно, але всі з величезним задоволенням одягалися в альпіністське спорядження і “перелітали” над річкою.
Близько 14 км по пересіченій місцевості команди здолали за 5 годин.
До фінішу добралися виснажені, але радісні. Підняв дух і запаморочливий запах козацької юшки. Серце ж полонили пісні та розповіді кобзаря Тараса Силенка.
“Лицарями степу” стали Алчевська команда “Пінгвіни”, краснолуцькі команди “Алкотрек” і “Квадрат 19”. Усі отримали у нагороду футболки з логотипами гри і козацьким девізом: “Душу – Роду, життя – Україні, честь – собі” та книжку Сергія Кендзеєрського “Казан життя”.
Перед учасниками гри виступив представник “Фонду Мошенського” Сергій Єдєлєв.
– Коли до нас звернулися з проханням допомогти провести цю незвичайну гру, Валерій Мошенський ні секунди не вагався, – сказав він. – Тому що розумів – козацький квест не тільки підніме морально-патріотичний дух і фізичний рівень розвитку молоді, заснованого на бойових традиціях українського козацтва, а й прищепить людям смак до здорового способу життя, пробудить цікавість до історичної спадщини України, сприятиме вивченню рідного краю.
– На Луганській землі виступаю вперше, – признався Тарас Силенко. – Інструмент мій має назву старосвітська бандура. Для неї притаманний зіньківський спосіб гри. Це рідкісній інструмент, який дивом дійшов до наших днів. Саме на ньому грали козаки. Відповідно й репертуар у мене козацький. Приємно бачити тут небайдужих людей, красиву природу. Усе це разом створило святкову атмосферу, й у мене залишилися чудові враження.
Олександр Гнибіда з Донецька, відроджувач козацтва в Україні:
– Сподобалося, що тут мало спиртного. Небагато й тих, хто палять. Хотілося б – щоб команд було більше. Упевнений – гра набере популярності. Добре, що й дівчата беруть участь. Я бачив, як Катерина метала ножі й списи. Молодець!
Денис Гуляєв, співавтор гри, підвів підсумок:

– Гра цілком вдалася. Щиро дякуємо “Фонду Мошенського” за підтримку!

Андрій ТКАЧЕНКО
Луганщина



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віра САВЕНОК (Чернігів) – 450 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 700 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ