Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


На Закарпатті пам’ятають…


22 липня в Мукачеві відбулися заходи з нагоди 70-ї річниці судилищ над членами підпільної організації “Юнацтво ОУН”. Мадяри катували ув’язнених у палаці Адольфа Ковнера, тож в історію України судилища увійшли під назвою Ковнерських судових процесів. Якщо в 1992 та 2002 роках жертв Ковнерських процесів угорського кривосуддя вшановували і влада, і громадськість, то тепер тільки громадськість. Ідеться насамперед про Закарпатську обласну організацію ВО “Свобода” (голова Олег Куцин).

У липні 1942 р. в м. Мукачеві відбулися три судові процеси, в результаті яких було ув’язнено 123 підпільників – членів ОУН(б) (катувань під час слідства зазнали 173 особи). Сьогодні живуть лише шестеро колишніх підсудних. У США мешкають Василь Маркусь, Осип Данко та Іван Черешня, а на рідному Закарпатті – Василь Звонар (Іршава), Михайло Шваб (Ужгород) та Михайло Копинець (смт Буштине Тячівського району).
Учасникам конференції прислали вітання Микола Мушинка (Пряшів) та Василь Маркусь (США). “Я щиро підтримую ідею заснувати в палаці Ковнера Меморіальний музей Національно-визвольної боротьби українців Закарпаття, – наголосив професор Микола Мушинка. – Це буде гідне вшанування героїв, які в цій тюрмі за свободу Закарпатської України “муки страшнії терпіли”, а десятки з них і життя поклали”. А професор Василь Маркусь зазначив: “Вітаю і підтримую тих, хто намагається захистити права українців на Закарпатті”.
В урочистих заходах та науково-практичній конференції “70-річчя Ковнерських процесів” узяли участь 90-літній Михайло Шваб та Михайло Копинець, якому вже виповнилося 88 років. Зі сльозами на очах вони розповіли про ті події. “Злочином, в якому нас звинуватили, було те, що ми хотіли захистити права нашого народу і припинити репресії проти нашої мови і культури”, – зазначали сиві завзятці. Учасники конференції оваціями вітали українських героїв.
“Історія Національно-визвольних змагань замовчується або оббріхується, – заявив ініціатор ушанувань Олег Куцин. – У шкільних підручниках уже практично немає позитивних згадок про боротьбу ОУН та УПА”.


Із доповіддю “Українське націоналістичне підпілля на Закарпатті в роки Другої світової війни” виступив голова Закарпатської обласної організації Всеукраїнського товариства “Просвіта” Володимир Піпаш. Промовляла й голова МГО “Світовий конгрес бойків” Ірина Гармасій (доповідь “Ідея соборності України в поглядах емігранта Василя Маркуся”).
Учасники конференції постановили звернутися до Президента України, Верховної Ради та Уряду з пропозицією відзначити учасників Ковнерівських процесів як учасників бойових дій у Другій світовій війні державними нагородами та підтримали ініціативу Закарпатської обласної організації ВО “Свобода” про створення в палаці Ковнера Музею-меморіалу Національно-визвольної боротьби українців Закарпаття, а також зобов’язати Закарпатську ОДА й Закарпатську обласну раду перевидати книги про Ковнерівські процеси та встановити щорічну грошову премію Михайлові Швабу, Михайлові Копинцю та Василеві Звонарю.

Вшанували героїв хор Союзу українок і товариства “Просвіта” м. Мукачева “Відгомін” (художній керівник Наталія Добра) та чоловічий хор “Купаж” із м. Берегового (художній керівник Ігор Полянський).
Після “маршу вишиванок” відбувся мітинг-реквієм біля палацу Ковнера. Священики на чолі з владикою Кирилом, єпископом Ужгородським і Закарпатським УПЦ КП, відправили панахиду, поіменно згадавши всіх засуджених.
Вічна слава борцям за Українське Закарпаття!

За матеріалами прес-служби Закарпатської обласної організації ВО “Свобода”
На світлині – промовляють Олег Куцин та Михайло Копинець, який, проживши 60 років у США, на схилі віку, 5 років тому, повернувся на рідне Закарпаття.



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ