Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


Пожертвуй на пам’ятник воїнам Армії УНР!


У фондах Національної бібліотеки України ім. Володимира Вернадського зберігається чимало стародавніх українських газет. Особливо цікаво гортати сторінки фронтових часописів Армії УНР. З газетних шпальт можна довідатися не лише про тогочасні політичні події, а й ознайомитися з дописами самих вояків. Часом, на дозвіллі, козак брав до рук олівця та писав гумореску або пісню. Нерідко на пожовклих сторінках натрапляємо на згадки про загиблих побратимів. Автори нотаток писали простою мовою, наче підкреслюючи, що найперше козак має володіти рушницею та шаблею, а вже потім мистецтвом красномовства. У ч. 43 газети “Український козак” від 31 серпня 1919 р. вміщено статтю, яка підштовхнула представників благодійної ініціативи “Героїка” вирушити в краєзнавчу експедицію.
Ось її текст: “24 серпня 1919 року наш полк мав змогу віддати останню шану своїм товаришам – козакам та старшинам, замученим большевиками в с. Холодець після бою 1 червня 1919 року. На могилку зібралося майже все село. Під час панахиди та промови командира полку селяни плакали. Після панахиди команда віддала траурний салют. Панахида зробила сильне вражіння на селян, які, до речі сказати, дали останній притулок на цьому світі мученикам на сільському кладовищі. Селяни розказували, що після того, як большевики (таращанці) вибили нас з-під міста Купеля (?), в село в’їхав на фаетоні старий, сивий большевицький комісар чи командір. В цей мент біля ставу були вистроєні полонені козаки та старшини, всього 17 чоловік, яких він почав бити канчуком по обличчям та головам. Після звірського знущання, після того, як у деяких були розбиті голови, їм наказано було бігти просто в ставок. Одразу зацокав кулемет. Большевики почали стріляти з рушниць. Всі наші сірожупанники полягли біля ставу, та де-які у дворі. Після цього большевики доколювали де-яких багнетами та добивали прикладами. Через декілька днів селяни, зібравши окремі члени трупів, поховали їх на своєму цвинтарі. Тепер на тих дорогих могилах полк поставив хреста з мідною дошкою, на якій написано: “Борцям за Україну – козакам та старшинам 10-го полку сірожупанників, замученим большевиками в с. Холодець після бою 1 червня 1919 року”. Є.Т. Дієва армія УНР. 24-8-19”.
Ця згадка безцінна для дослідників, які прагнуть відшукати та впорядкувати могили українських воїнів. Украй рідко щастить зустріти опис не лише загибелі, а й похорону бійців Армії УНР. До слів невідомого автора, який підписався ініціалами Є. Т., варто додати спогади старожилів села Холодець, зібрані 20 липня 2012 року представниками благодійної ініціативи “Героїка”. Спілкування із селянами засвідчило, що пам’ять про трагедію збереглася, бо батьки переказували про неї дітям. Селяни розповіли, що один з вояків утік з-під варти й, рятуючись, заховався на пасіці, однак червоні знайшли його та закололи багнетами. Інший полонений, не чекаючи, коли його розстріляють, пірнув у ставок і зник з очей більшовиків. Випірнув уже на іншому березі, але впав від рушничного пострілу червоноармійця.
Командир, який віддав шану своїм побратимам по зброї, – Анатолій Костик. Цей відважний старшина через півроку розділив долю своїх товаришів – загинув у бою під час Першого зимового походу.
Старий дерев’яний хрест, установлений на могилі вояків 24 серпня 1919 року, давно зогнив та розвалився. Близько 10 років тому зусиллями місцевих пенсіонерів на могилі було встановлено скромний металевий хрест. Таблички з написом на могилі немає. Поховання занедбане. Сільська рада за 20 років незалежності нічого не зробила, щоб упорядкувати братську могилу українських козаків. Що вже казати про пам’ятник!
Благодійна ініціатива “Героїка” вирішила відновити справедливість стосовно полеглих і спорудити на братській могилі, що на сільському кладовищі с. Холодець Волочиського району Хмельницької області, пам’ятник. Загальний кошторис будівництва становить 10000 грн. Переказати кошти на цей проект можна на картку ПриватБанку: 4149 6050 5124 4937. Слабоспицький Олег Олександрович. Докладніша інформація: heroic.spirit@gmail.com  + 38 093 725 67 45 (Павло Подобєд).

Павло ПОДОБЄД



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ