Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


“Хай не гримить кайданів дзвін”


За фінансової підтримки Ростислава Мартинюка у світ вийшла надзвичайно змістовна книга про боротьбу українського народу проти диктатури чужинців, про повстанський рух у 1920 – 1930-х роках на Сумщині – на межі кордонів з Росією. Автор-упорядник – Геннадій Іванущенко, член Історичного клубу “Холодний Яр” та Вченої ради Центру досліджень визвольного руху, донедавна директор Державного архіву Сумської області.
Цінність збірника “Повстанський рух на Сумщині в 20 – 30-х рр. XX ст.” полягає у великій кількості оприлюднених документів, спогадів та статей із видань тих років, які засвідчують нелюдський характер російської окупаційної влади в Україні та організований і лютий опір українського села московській комуні.
Назви документів промовисті: “Повідомлення про антикомуністичне повстання в с. Атюша Кролевецького повіту Чернігівської губернії”, “Наказ Лебединського повітового ревкому про покарання за невиконання продрозкладки”, “Повідомлення про бойові дії проти повстанців на території Глухівського і Путивльського повітів”, “Повідомлення про розповсюдження листівок “Української повстанської ради”, “Телеграма Курському воєнкому про кількість та озброєння загону Кривущенко Марусі”, “Рапорт про хід боїв з повстанцями в районі с. Ворожба”, “Стаття в газеті “Голос селянина” про оголошення терору”, “Повідомлення про військову операцію повстанців на Роменщині”, “Рапорт про розмах повстанської боротьби в районі Глинська”, “Акт про кількість худоби, відібраної у сімей повстанців”, “Донесення про напад партизанів на продзагін у Бацманівській волості Роменського повіту”, “Повідомлення про застосування розстрілів та взяття заручників у с. Чеберяках Роменського повіту”, “Розпорядження Глухівського повітового військово-революційного комітету про репресивні дії щодо населення повіту”, “Повідомлення про паніку серед радянських працівників у зв’язку з діяльністю українських повстанців”, “Донесення про вороже ставлення сільського населення до представників радянської влади”, “Повідомлення про придушення повстання в селах Новгород-Сіверського повіту”, “Витяг з телеграми про конфіскацію продуктів та утримання в концтаборі жителів Полтавської губернії за невиконання продрозкладки”, “Доповідь про повстанський рух в Охтирському повіті”, “Список секретних агентів по Глухівській волосній дільниці”, “Виписка з доповідної записки про розбої червоноармійців корпусу Котовського”, “Донесення голови Волвоєнкома Данова про невдалу операцію проти повстанців отамана Пилипа Ващенка на території Шосткинщини”, “Наказ коменданта Холоповської бойової дільниці про взяття заручників та застосування розстрілу за допомогу повстанському рухові”, “Донесення про кількість та матеріальне становище секретних співробітників ҐПУ у Глухівському повіті”, “Листівка товариства “Вибух”, яку розповсюджували на Роменщині”, списки розстріляних більшовиками селян, “Спогад про отамана Марка Сміяна”, “Віршована листівка, яку розповсюджували в с. Рогинці Велико-Бубнівського району на Роменщині від імені товариства “Вибух” та багато інших свідчень про запеклу українсько-російську війну 1920 – 1930-х років (у книжці згадано 106 антибільшовицьких повстанських загонів).
Ось уривок з вірша-звернення товариства “Вибух” під назвою “До люду України”:

Сини степів, сини країн,
Хай не гримить кайданів дзвін.
Тут волю богом нарекли
Орли. І люди як орли…
Міцно і солодко кров’ю упившись,
Сплять комунари вночі,
Тихо і грізно до їх підкрадайтесь
І кров’ю обмийте мечі.

Геннадій Іванущенко вважає, що публікація архівних документів руйнує прогнилий бастіон облудної комуністичної пропаганди. “Боротьба українського селянства стала відповіддю на масове вилучення комуністами збіжжя, худоби, одягу у селян, – зазначає історик. – Це яскрава сторінка ефективної самоорганізації населення в боротьбі проти окупантів. Московська комуна, грабуючи наш край, намагалась придушити невдоволення жорстокими репресіями – розстрілами, катуваннями, захопленням заручників, створенням концтаборів у Ромнах та Глухові (в них утримувались навіть підлітки 14 – 15 років). І цю історію російського насильства, цю історію боротьби з ним, у нас украли”.
Чи не за таку позицію й скинули Геннадія Іванущенка з посади директора Державного архіву Сумської області?
Збірник про повстанський рух на Сумщині – новий крок Геннадія Іванущенка у відтворенні нашої героїчної і трагічної історії. Минулого року він випустив 1-й том збірника “Українське відродження 1917 – 1920 рр. на Сумщині”. Впорядкував Геннадій і два томи збірника “ОУН-УПА на Сумщині”. А цього року має вийти 1-й том збірника “Інакодумство на Сумщині”.
Щиро вітаємо нашого товариша з черговим успіхом, зичимо нових знахідок та нових книг, а читачі нехай осмислять подвиг наших дідів та прадідів. Нехай м’язи їхніх духовних нащадків наливаються силою, а з гніву за наругу над рідним краєм нехай викрешується іскра святого визвольного вогню.
Приклад славних попередників кличе до дії!
Слава борцям за волю України!

Роман КОВАЛЬ



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ