Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


Злоба – не аргумент, пане професоре!


28 вересня на радіоканалі “Культура” професор Національного університету ім. Тараса Шевченка Володимир Сергійчук у програмі “Українське державництво” несподівано вибухнув проти дослідника нашої історії Романа Коваля за його статтю в “Літературній Україні” “Гірка правда командира чорношличників”. Замість аргументованих заперечень, Володимир Сергійчук нервово намагався переконати слухачів, що Роман Коваль ганьбить, “мішає з гряззю” Симона Петлюру, який віддав життя в боротьбі за Україну. Обурення було настільки бурхливе, що захопило декого з радіослухачів: один із них вигукнув, що ця стаття опублікована “по заказу”, треба розуміти, ворогів України. Пан професор, мабуть, погодився з цим, бо не заперечив.
Ось такий рівень дискусії! Тільки упереджена людина може так злостиво поводитися! Насамперед це принизливо для самого пана Сергійчука.
Факти ж інші: у працях Романа Коваля і вояцьких спогадів, які він видає, – багатющий матеріал про героїчну боротьбу нашого народу проти московських окупантів, тисячі фотографій та інші унікальні матеріали, при цьому автор ні на йоту не відступає від історичної достовірності подій. Цього Володимир Сергійчук не може не знати, бо сам про багато що вперше довідався саме з книг Романа Коваля, який ввів у науковий обіг тисячі унікальних документів, фотографій і споминів вояків. Може, це шкребе пана професора?
Професор мав би знати, що чим вищу посаду посідає діяч, чим більша його роль у доленосних для народу подіях, тим більша його відповідальність за свої вчинки, бо вони позначаються на долі народу. Яким великим полководцем був Богдан Хмельницький, але Тарас Шевченко не пощадив його за Переяславську угоду з Москвою, бо це була трагічна для народу помилка. На жаль, Симона Петлюру в доленосний час опанували дрібні амбіції та соціалістичні забобони. Боротьба проти Миколи Міхновського, участь у придушенні антимосковського виступу полуботківців, відправлення на фронт на цілковите знищення богданівців, повстання проти гетьмана Павла Скоропадського, яке завершилося руйнуванням Української держави, арешт та розстріл Петра Болбочана, підтримка державоруйнівної діяльності Волоха та інші злочини, – наслідок військової некомпетентності Петлюри та його хворобливої амбітності.
У час, коли вирішувалася доля України, Петлюра як Головний отаман виявився безпорадним, тому й шукав весь час порозуміння з ворогами, зокрема з денікінцями. Чи не наказ Петлюри своїм воякам ставитися до денікінців “не як до ворогів” призвів до здачі Києва 31 серпня 1919 року?..
Єдиним аргументом пана професора було те, що Симон Петлюра поплатився життям у цій боротьбі. Грушевського теж убили, але чи виправдає це в наших очах його капітуляцію перед Москвою? Хибні кроки Грушевського, Винниченка і Петлюри, політика роззброєння українського народу в час війни, їхня безпорадність як керівників призвели до московського поневолення, – і про це історики повинні говорити. Це їхній обов’язок!
Закидає Ковалеві пан Сергійчук пропаганду отаманщини. Боже праведний, та невже пан професор не розуміє, що саме політика Центральної Ради, спрямована не на формування армії, а створення народної міліції, і привела до виникнення Вільного козацтва, а разом з тим і повстансько-партизанських загонів!
Велика заслуга Романа Коваля полягає в тому, що він повертає із забуття трагічну нашу історію, оживляє забутих або оббріханих московською пропагандою українських героїв. Спогади Петра Дяченка, командира полку Чорних запорожців Армії УНР, свідчать про невміле, коли не сказати, бездарне керівництво армією. Нехай пан професор посперечається з полковником Дяченком, а точніше з фактами, які той зафіксував у своїх споминах! До чого тут Коваль?
Не гоже, пане професоре, так поводитися! Ваші нападки на людину, яка повернула українцям цілий материк героїчної історії, дискредитують насамперед Вас. Роман Коваль не “змішує з гряззю” Головного отамана, а дає тверезу, історично достовірну оцінку його діяльності. Не з’ясувавши наших помилок у минулому, повторюватимемо їх і тепер. Чи не тому маємо нині антиукраїнську владу і опинились перед загрозою втрати незалежності, за яку пролито стільки благородної української крові?

Андрій МАРТИНЕНКО,
учасник Другої світової війни, полковник у відставці



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ