Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


“Северная звезда”


17 вересня 2008 р. відійшов у засвіти наш товариш Ренат Польовий. Пропонуємо вашій увазі один з його останніх споминів – про роки неволі на Колимі.

Випадково потрапив до моїх рук роман вірменського радянського письменника Ваграма Алазана під поетичною назвою “Северная звезда”, виданий російською мовою 1960 року. В романі описано героїчні діяння “радянських людей” на трудовому фронті в часи війни з гітлерівською Німеччиною. Місце подій – Далека Північ, де в тяжких умовах воєнного часу було введено в дію унікальний склозавод, що мав забезпечувати скловиробами будівельного, технічного і побутового призначення цей найвіддаленіший, але стратегічно важливий край, звідки надходило необхідне для закупівлі оборонної техніки золото, а також рідкісні мінерали.
Твір перейнятий запалом і натхненням, з яким різнонаціональний колектив під проводом комуністичної партії долає труднощі й досягає високих звершень. Керує підприємством полум’яний комуніст Яків Бабайкін, якого партія послала на Північ на відповідальну посаду директора. У роботі він спирається на партійну, комсомольську і профспілкову організації колективу. Багато уваги автор приділяє прагненню молодих комсомолок опанувати складний нежіночий фах склодува. Щоб надати творові життєвості, автор вплітає в сюжет історію кохання з ревнощами…
Не дочитав би цей примітивний витвір соцреалізму, коли б не торкався він моєї юності. Роман наскрізь брехливий. Засвідчую це, бо працював в ті роки на тому склозаводі.
Перш за все єдиним вільнонайманим працівником заводу був його директор Бабєйкін Яків Якович – донедавній в’язень колимських таборів. Усі інші від найнекваліфікованіших підсобників до інженерно-технічних працівників були підконвойними в’язнями системи сталінських таборів. Головний інженер Логунов Іван Іванович (колишній головний інженер відомого Іжевського збройного заводу) відбував великий термін за “врєдітєльство” ніби-то як член “троцкістсько-бухарінського блоку”. Фахівців-склоробів зібрали з таборів та золотих “приісків” Колими, а потім дозбирували з наступних етапів. У той час на заводі не було жодної жінки.
Я почав працювати на цьому заводі під осінь 1946 року робітником дровоскладу газогенераторної станції, де бригади в’язнів цілодобово (позмінно) підносили, пиляли, кололи й подавали дрова для завантаження в жерла газгенів, що виробляли газ для опалювання скловарних печей. Постійно голодних в’язнів ця тяжка робота виснажувала.
Саме тоді працювали там двоє мовчазних вірмен. Один з них – слабенький чоловічок на прізвище Кабузян, про якого казали, що він відомий вірменський письменник. Другий – дужий селянин Петік Айропетян. Були вони нерозлучні, спали на сусідніх нарах нашого напівтемного холодного бараку. Петік, вважаючи за щастя, що доля звела його з “великою людиною”, обожнював Кабузяна, всіляко прислуговував йому, виконував за нього тяжчу частку праці.
1947 року, відбувши десятирічні терміни, вони повернулися на свою батьківщину. Відтоді від них вістей не було. І раптом – оця книга Кабузяна (Ваграм Алазан – його літературний псевдонім). Скажу відверто: був ошелешений, що колишній колимчанин, переживши довоєнні і воєнні колимські жахіття, опустився до написання такого.
Після цього “твору” Кабузяна поновили у Спілці радянських письменників, яка була знаряддям ідеологічної обробки народів комуно-московської імперії. Сполучаючи примус і пропаганду, влада досягала в цьому чималих успіхів. Навіть люди з вищою освітою проймалися навіюваним нею фальшивим світоглядом.
Забамбуленість мізків навіть у декого з “інтелектуалів” була настільки велика, що в пізніші часи нарікали вони на упадок трудового ентузіазму радянських громадян у порівнянні з баченим у кінофільмах і прочитаним у книгах. Як приклад наводився кінофільм “Комсомольськ”, в якому зображався героїзм комсомольської молоді на будові міста на Амурі. Їм і на думку не спадало, що Комсомольськ постав на кістках десятків тисяч в’язнів сталінських концтаборів, а комсомольцями там були хіба що їхні наглядачі, охоронці й конвоїри. Отак і багато хто з читачів “Северной звезды” завдяки Кабузянові уявлятиме собі райдужну картину комуністичного будівництва тих часів.

Ренат ПОЛЬОВИЙ
м. Ірпінь, лютий 2008 р.

На світлині – Ренат Польовий у Південній Кореї. Позаду кореянка Анна Гелмедова. 2002 р.



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ