Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


Перед десяти літ


В “Ділі” від 15 грудня ц. р. (1929 р. – Ред.) помістив п. Ст. Гайдучок спомин “Чума з лопатою ходила”, який потягнув мої думки в ті часи, про які згадує шановний автор.
Я був між тими, яких забрала вузькоторова залізниця та повезла, чи там поволікла з Немирова по Винниці, щоби відставити цілий транспорт хорих до лічниці, що містилась у Кримських казармах. На стації у Винниці кожний хорий мусів давати собі раду як умів та як міг. Я вештався по цілій стації та глядів за кимсь, хто занявся би мною та іншими хорими, що лежали в товарових вагонах. Та, на жаль, не найшов я ні сліду із санітарної обслуги. Після кількох годин чекання приїхали підводи, хорих поскладали на возах і повезли до лічниці.
В лічниці після довгих хороводів порозміщували хорих. Обдерта, чорна, непривітна кімната, напіврозвалена грубка, в куті трохи соломи – це було місце, де я мав виздоровіти з тифусy. У цій кімнаті лежало кількох старшин, які навіть не звернули ніякої уваги на нового квартиранта.
Так минуло кілька тижнів, довгих як вік, тяжких як олово.
Одного дня горячка зменшилась до нормального стану (температура нормалізувалась. – Ред.), і я з радістю почав думати про поворот до куріня, бо якась велика, непереможна сила тягнула мене до тих, з якими я пережив хвилини радощів і горя, до тих, що бачили Винники, Бережани, Чортків, Житомир... Та замісць постою застав я лише одну назву “курінь”, бо сила його розсіялась чорними могилками по українському чорноземі.
У Немирові, де був постій II корпусу У.Г.А., усі публичні будинки були переповнені хорими. Великий будинок жіночої гімназії, мужеська гімназія, народна школа, приватна лічниця лікаря Черкавського, земська лічниця, монастирська школа – це все були місця, де II корпус У.Г.А. зводив страшний бій з найлютішим своїм ворогом – тифом.
А скільки старшин та стрільців лежало по приватних кватирах, щодо цього навіть не було точної статистики. Тут був один з пунктів, що творив “чотирикутник смерти”.
Прийшла “злука” з Денікіном, і II корпус У.Г.А. відходив у район Балта – Бершадь, щоби там відпочити та набрати свіжих сил до дальшої боротьби. Перед відходом з Немирова покликав мене до команди корпусу полковник Вольф, де я від отамана Льонера дістав приказ залишитись у Немирові та переняти адміністративну команду всіх лічниць.
Протягом кількох днів команда корпусу покинула Немирів. Залишилися сотні хорих, яким мало нести поміч кількох старшин та кільканацятьох стрільців, що вже перехорувались.
Команда корпусу не залишила нам ні одного карбованця. Не лишила, бо сама не мала. Та, на щастя, була Ковалівка. За цукор діставали лічниці всі харчі, ліки. Цукор був найкращим грошем. За нього привозили немирівські купці ліки, полотно, шкіру, тощо. Їздили і міняли це все за цукор в Одесі.
Лікарську поміч хорим несли д-р Банах, Стернік, місцевий лікар Черкавський та кілька сестер-санітарок. Дві прийшли до нас з армії Денікіна.
А страшний, лютий ворог геройської армії шалів. Кожного дня на коридорах лічниці лежало кількох чи кільканацятьох борців. Не вдержались перед лютим ворогом... Почорнілі. Висохлі обдерті... Ні гуку гармат, ні іржання коней, ні крови червоної... Заїздив обозний віз, пара худих коней, кількох стрільців і остання дорога. Поскладали на возі, прикрили плахтою і повезли товаришів на вічний сон...
А там густо-часто хата для героїв не викінчена, або і не починана. Морози, зима. Та вони мали час. Спокійно, терпеливо ждали на возі. Товариші докінчували копати яму. Усі туди лягали – і з Поділля золотоколосого, і з Kapпат зелених, і з-над Сяну срібнолентого...
Без співу, без червоної китайки, без коня вороного.
Лиш тут і там виростав хрест, а на ньому керваві слова: “За волю України”! І лікар д-р Коцовський, сотн. Білинський, пор. Калинович, пор. Ганкевич. пор. Пашко і ще скільки, скільки їх?
А десятки і сотні імен, виписані хіба у серцях батьків та матерів, ген за Збручем та під рідними стріхами. Глибоко вписані до самої крови.
Ми серед цих страшних обставин не звертали уваги на те, що діялось на світі. Та мимоволі доходили трівожні вісти. З півночі від Білої Церкви наближались більшовики. Це ж ті, з якими ми донедавна воювали та які уважали нас за своїх лютих ворогів.
Зустрічі з цими “носіями волі та свободи всім покривдженим” недовго нам прийшлося ждати. Перший свій виступ у Немирів зазначили більшовики розбоями та грабіжю. Розбили склади лічниці, забрали всі припаси харчі, з хорих стягали накривала, шинелі та все, що під руки попало.
Для хорих та всіх членів УГА настали в Немирові тяжкі часи.

Василь БАЧИНСЬКИЙ
Діло. – 1929. – 26 грудня.
Публікація Володимира Семеніва.

Біографічна довідка
БАЧИНСЬКИЙ Василь (крипт.: Б.; В. Б.; 1892, с. Довжанка, нині Тернопільського р-ну Тернопільської обл. – ?). Військовий і громадський діяч, журналіст; командир 2-го (Тернопільського) куреня 1-го Подільського полку імені С. Петлюри, редактор часописів “Подільський голос (Тернопіль, 1928 – 1930), “Народна освіта” (Львів), “Народна справа” (Львів, 1938, 1939); військове звання – сотник УГА.
Співорганізатор “Підпільного братства” в Тернополі та “Подільського братства”. Автор спогадів, зокрема і про отамана Марусю Соколовську. Автор статті “Преса ЗУНР в 1918 – 19 рр.”, в якій характеризує 33 часописи, що виходили в 17 містах Галичини. Написав серію книг “Рідне слово” (видавець І. Тиктор), зокрема “Україна рве кайдани (у двадцятиліття української революції)” (Львів, 1937), “Генерал Мирон Тарнавський, начальний Вожд УГА” (Львів, 1938), “Народний трибун. Життя і праця доктора Євгена Олесницького” (Львів, 1938). Під час Другої світової війни емігрував. 1947 року разом з іншими відновив діяльність УНДО за кордоном, був її провідним діячем. Остання відома його публікація “Завваги до Чортківської офензиви: справлення і доповнення” (Вісті Братства колишніх вояків 1 УД УНА. – Мюнхен. – 1953. – Ч. 9 – 10). Помер на еміграції.



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ