Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


Роман-хроніка про Вільних козаків


Символічно, що село Гусакове засноване кошовим отаманом Запорозької Січі Іваном Гусаком, адже саме тут у березні 1917 року було відновлено козацтво. Про цю визначну подію в історії нашого народу й написав роман-хроніку “Дума про Вільних козаків” Михайло Іванченко. Книга вийшла у видавництві імені Олени Теліги, а передмову до неї написав Роман Коваль.
Десятиріччями більшовицько-московська пропаганда втовкмачувала у свідомість нашого народу про нібито одностайне прагнення українців до єднання з “братньою” Московщиною. Замовчувалися, або фальшувалися справжні історичні події масового протимосковського повстанського руху 1917 – 1920-х років. І сьогодні об’єктивному висвітленню тієї боротьби не сприяють можновладці-українофоби на кшталт урядового “куратора” української культури Д. Табачніка, для яких патріоти-повстанці досі лишилися “бандітамі-антісовєтчікамі”. Не надто доступними є й видані на еміграції спогади учасників протимосковських повстань на Великій Україні. Та вже понад десять літ ґрунтовно досліджує повстанський рух Історичний клуб “Холодний Яр”. Видано десятки документально обґрунтованих книг-досліджень, опубліковано сотні статей, пролунало сотні радіопередач.
І от уперше видана художня книга про самоорганізацію нащадків скасованого царизмом українського козацтва у Вільне козацтво – з метою захисту Української революції. На відміну від існуючих імперських козацьких формувань – це було козацтво справді вільне. Написана книга сином сотника Гусаківської сотні Григорія Іванченка, розстріляного чекістами 1938 року. В основу лягли спогади батька та його товаришів.
Книга висвітлює могутній здвиг, здавалося б, навіки приспаного народу. В ньому прокинувся козацький дух, і він піднявся на героїчну боротьбу з одвічним ворогом – московським поневолювачем. Очолили вільнокозацький рух провідники Никодим Смоктій, Грицько Іванченко, Семен Гризло, Іван Полтавець-Остряниця, Юрко Тютюнник  та багато інших достойників.
У книзі відтворено взаємини Вільного козацтва з політичними провідниками часів Центральної Ради, гетьманату й Директорії Михайлом Грушевським, Володимиром Винниченком, Павлом Скоропадським, Симоном Петлюрою. Описано походи і бої вільних козаків.
Книга має велика пізнавально-виховне значення для сучасної української молоді. В ній є фотододаток світлин тих часів. На жаль, вона видана дуже малим накладом – 500 примірників.
Надзвичайно цікавою є й особистість автора, який народився в Гусаковому на Звенигородщині 18 листопада 1923 року. Юнаком в часи німецької окупації Михайло Іванченко допомагав Похідній групі ОУН відкривати “Просвіту”. Перебував у арбайттаборі в Німеччині. Перші свої поезії опублікував у націоналістичних часописах. Розповсюджував літературу серед військовополонених. По війні під час служби в совєтській армії в 1947 році за антикомуністичні вірші був засуджений військовим трибуналом на 10 років полярних зон, де у штрафних таборах поневірявся разом з вояками УПА. Пізніше працював художником-оформлювачем. Захопившись краєзнавством та міфологією, видав свої науково-популярні книги “Дивосвіт прадавніх слов’ян”, “Таємниця нашої прадавнини”. Написав ще чотири романи, три повісті, збірки новел, гуморесок, віршів, наукових досліджень, але все ще духовне багатство продовжує лежати у його письмовому столі, чекаючи на видавця.
Слід віддати належне синові автора – Григорію Іванченку. Саме завдяки його зусиллям і вийшла “Дума про Вільних козаків”. Спасибі батькові і синові! Низький уклін і дідові – сотникові Вільного козацтва Грицьку Іванченку!

Ренат ПОЛЬОВИЙ, Історичний клуб “Холодний Яр”
м. Ірпінь Київської обл.



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ