Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


Лицар Тарас Лемешко поєднався з пращурами


Лицар Тарас Лемешко поєднався з пращурами

29 лютого 2024 р. загинув дивовижний козак, взірець для наслідування, вчитель, викладач “Козацької лицарської школи” Тарас Вікторович Лемешко.
Він був очільником відділу військово-патріотичного виховання Центру позашкільної освіти Дарницького району м. Києва. До його обов’язків на цій посаді входила підготовка команд до всеукраїнської гри “Сокіл-Джура”... Вів Тарас секцію з мистецтва бою “Бойовий гопак”.
Ольга Скотникова в газеті “Вечірній Київ” написала: “Тарас увійшов у життя дарницьких освітян легко й органічно – з філософією козацьких законів, традицій, історій, на сході розвитку та популяризації Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»), бойового гопака, козацько-лицарської школи. Він був улюбленцем як дітей, так і дорослих. Ті, хто працював з ним, визначають, що характерною рисою Тараса було несприйняття агресії, несправедливості, брехні, лицемірства”.
А ось спогад Олексія Петрова: “Колись я розповідав про нього, звичайного командира роти однієї з механізованих бригад. Без перебільшення можна сказати, що на таких офіцерах тримається будь-який військовий організм. Офіцер, який зі своєї роти мобілізованих українських фермерів, бухгалтерів, сільських розбишак, менеджерів та слюсарів, зробив бойовий підрозділ. Офіцер, у якому було мінімум пафосу і надутих щік, а максимум людяності та розуміння, що його бійці – це його найголовніший скарб.
У боях за Соледар, разом із начальником розвідки (фактично ще хлопчиною), він керував бойовими діями батальйону. Бо офіцерів майже не залишилося. Керував, встигаючи скрізь. Тоді уламки російської міни пошматували йому руку. Тарас відновився і знов повернувся до батальйону. До своїх бійців. Повернувся на свою посаду командира роти… 29 лютого Тарас загинув у боях під Авдіївкою. Україна втратила великого громадянина та великого воїна! Ми мусимо пам’ятати… завжди пам’ятати, дітям та онукам розповісти про те, яку ціну ми платимо за те, щоби бути… українцями. Світла пам’ять тобі, друже!”
Додам і я свідчення про невеличкий фрагмент Тарасової діяльності. 2018 року він був заступником голови оргкомітету 23-х вшанувань героїв Холодного Яру. Ось що писала газета “Незборима нація”: “Урочисте відкриття 23-х Всеукраїнських вшанувань героїв Холодного Яру відбулося 28 квітня 2018 р., у суботу, в Медведівці з покладання квітів до пам’ятника Максимові Залізняку.  Розпочав урочистості голова оргкомітету Роман Коваль. Він зазначив, що 23-ті Всеукраїнські вшанування героїв Холодного Яру присвячено 100-літтю Української революції та 250-літтю Коліївщини. Потім слово взяв народний депутат України Олег Петренко… Промовляли також легендарний командир 1-ї штурмової роти ДУК “Правий сектор”, Народний герой України Дмитро Коцюбайло-“Да Вінчі”, заступник командира 93-ї бригади Богдан Ситник, командир Легіону Свободи Олег Куцин та організатор Холодноярського турніру національних бойових мистецтв ім. Максима Залізняка Тарас Лемешко. Тарас Силенко проспівав пісню про Максима Залізняка.
Уже за пів години у спортзалі Медведівської школи розпочався 1-й Холодноярський турнір національних одноборств ім. Максима Залізняка. Відкриваючи його, керівник Козацької лицарської школи Тарас Лемешко зазначив, що настав час узагальнити змагальний і тренувальний досвід різних шкіл українських одноборств. «Сподіваюся, що на цій святій землі змагуни виявлять свою міць та майстерність – як їхні славні пращури», – сказав Тарас Лемешко…”
Вічна слава Тарасові Лемешку!
Надія на його учнів, які продовжать справу життя свого Вчителя.

Роман КОВАЛЬ, Історичний клуб “Холодний Яр”



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ