Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


“Шляхетні серця”


“Шляхетні серця”

У столиці “незлим тихим словом” згадали полеглих героїв – Юрія Руфа, Олега Собченка, Юліана Матвійчука і Дениса Антіпова. Про них вийшла книга “Шляхетні серця” (упорядник Роман Коваль). Її презентація відбулася в “RIDкнигарні” 19 листопада 2023 р. – у річницю перепоховання Василя Стуса, Олекси Тихого та Юрія Литвина.
Вечір пам’яті розпочав Роман Коваль. Він сказав: “Юрій Руф, Олег Собченко, Юліан Матвійчук і Денис Антіпов загинули у 2022 – 2023 роках, а про них уже вийшла книга. А в Холодному Яру на їхню честь відкрито пам’ятники. Про цю подію створено і фільм. Все це тихо, без зайвого розголосу, зробив Історичний клуб «Холодний Яр».
Коли я впорядковував книгу, радість увійшла в моє серце – настільки світлі були герої. Радів, що саме про них пишу, що саме їм ми встановили пам’ятники в Холодному Яру. Кожен з героїв цієї книги мені дорогий, він мій однодумець, спільник у справі відродження слави українського народу. Ось Олег Собченко. Він робив ту справу, що і я, – відроджував і вшановував могили вояків Армії УНР, робив для них пам’ятники, організовував людей на вшанування могил героїв. Юліан Матвійчук присвятив своє життя деколонізації та українізації Полтави – цього страшного заповідника малоросійства, у центрі якого досі стовбичить колона на славу Петру I. А ось Юрій Руф. Він критично ставився до письменників, які, за його словами, спекулятивно зображають українців аутсайдерами та нав’язують «дегенеративні переживання». Вважав, що така «творчість» знижує самооцінку й національну волю. У творах Руфа вчувалася войовнича містерія в дусі Олега Ольжича та Юрія Липи. Шанувальники описують його твори як поклик священної війни й мілітаризму, що гартує бойовий дух та почуття національної гордості. Це і я роблю вже багато років… Денис Антіпов брав активну участь у «ленінопаді» та очищенні України від символів совєтської, фактично російської, імперії. У лютому 2014 р. в урядовому кварталі Києва він разом з побратимами зніс пам’ятник комуністичному злочинцю Дмитру Мануїльському. Поширював правду про боротьбу Армії УНР, ОУН, УПА та дивізії «Галичина». Це робить і наш Історичний клуб «Холодний Яр»”.
“Олег Собченко, належав до провідної верстви, – сказав його товариш Павло Подобєд,  – Запалюють тільки ті, хто має вогонь у власному серці… Він боровся, навіть коли був один. Олег Собченко – це Робін Гуд. Його справи ніхто не відкличе. Сократ казав, що в кожної людини є сонце. Так от Олегові сонце ворогів обпікало, а нас гріло”.
Спогадами про полеглих поділилися військовослужбовці Андрій Іллєнко та Андрій Мацьків, а також громадський активіст Олег Слабоспицький і поет Владлен Ковтун. Промовляли й художниця Надія Віннік, магістр філософії Ігор Дідковський, а Василь Ковтун представив свою нову поетичну збірку “В любові”.
На цимбалах грав Василь Паланюк. На пам’ять про полеглих він виконав “Ave Maria”, а ще заграв улюблену пісню Тараса Шевченка “Зоре моя вечірняя”. В’ячеслав Купрієнко виконав пісні “А він іде” (сл. Тетяни Яровициної, муз. В. Купрієнка) та “Онук і дід” (сл. і муз. В. Купрієнка).
Відбулася прем’єра скороченої версії документального фільму “Шляхетні серця” (автор сценарію Роман Коваль, оператор і режисер Юрій Дереневський) – про 28-мі вшанування героїв Холодного Яру, під час яких було споруджено пам’ятники Юрію Руфу, Олегові Собченку, Юліанові Матвійчуку та Денисові Антіпову.
Благодійний фонд “Героїка” і науковець Сергій Здіорук здійснили пожертви на діяльність Історичного клубу “Холодний Яр” – відповідно 1000 і 2000 грн. Спасибі, друзі!
Трансляцію вечора у ФБ забезпечив Марко Мельник. Дивитись можна тут: https://www.facebook.com/KholodnyiYar
Нагадуємо, що книга “Шляхетні серця” вийшла у видавництві Марка Мельника (наклад 800 пр., обкладинка тверда, формат 84х108/32, 208 с., з фотографіями, ціна 300 грн). Придбати можна в “RIDкнигарні” і тут: http://otamania.in.ua
Організатори: “RIDкнигарня” (директор Тетяна Лисун), Історичний клуб “Холодний Яр” і Видавництво Марка Мельника. Особлива подяка Тетяні Лисун! Подяка і фотографам, які зафіксували цю важливу для національного буття українців подію, – Ігореві Рубцову, Володимирові Кривобоку, Юрію Дереневському та Олександрові Вакуленку.
Ось відгук Віктора, одного з учасників вечора: “Унікальний вечір! Це не стільки презентація, скільки віче-реквієм від серця і душі. Низький уклін усім, хто там був, хто ділився своїм теплом і любов’ю. Окрема шана і дяка панові Роману за ідеальну підготовку, наповненість і експресію. Щоб підготувати і провести такий вечір, потрібні широта душі, відданість своїй місії і неймовірні енергетичні, матеріальні і моральні зусилля! Все це було і вразило в саме серце. Це було взірцеве дійство. Обнімаємося крилами і душами!”
Вічна слава полеглим борцям!

Історичний клуб “Холодний Яр”

Світлина Лесі Козенко



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ