Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


Перша персональна виставка за 100 років


Перша персональна виставка за 100 років

15 листопада 2023 р. в Києві, у Національному університеті будівництва і архітектури відбулася виставка полотен і книжок Михайла Іванченка –  з нагоди його 100-ліття.
Михайло Іванченко – син сотника Гусаківської сотні Вільного козацтва в 1918 році, в’язень російських тюрем і таборів, поет, художник, краєзнавець, дослідник боротьби українського народу за свою державу, член Національної спілки письменників України та Історичного клубу “Холодний Яр”.
2012 року він став першим лауреатом Літературної премії ім. Юрія Горліса-Горського – за “Думу про Вільне козацтво”. 18 листопада, у день, коли Михайлові Іванченку виповнилося 89 років, ми з Тарасом Силенком та Андрієм Кравцем приїхали до нього в с. Гусакове на Звенигородщину, щоб вручити заслужену нагороду…
У наступні роки цю премію здобули один з керівників Кенгірського повстання  Володимир Караташ (за спогади “На барикадах Кенгіру”), кулеметник дивізії “Галичина” Леонід Муха (за книжку спогадів “Від Австрії до Колими”), поет і політв’язень Олекса Різників, кобзарі Тарас Силенко, Тарас Компаніченко, Василь Лютий, лідер гурту “Тінь Сонця” Сергій Василюк та інші достойники.
Випадкових людей серед лауреатів – немає, вони і творці, і борці за волю України. Таким був і Михайло Іванченко. У його житті слово завжди було козацьким. І пенезль його відтворював козаків, їхню боротьбу…
Маючи 9 – 10 років, Михайлик ледве вижив у Голодомор 1932 – 1933 років. Тоді в муках загинуло 286 односельців, а серед них – сестричка Оля та дід Софрон, вільний козак у 1918 р. (усім їм Михайло Іванченко 1990 року на кладовищі Гусакового поставив монумент).
1938 року батька, сотника Вільного козацтва в 1918-му, заарештували. Востаннє бачив його, як полуторка повезла на Умань. Батько впізнав його “й підняв картуза”…
Малював змалку. Пробував ілюструвати “Кобзар” Тараса Шевченка, по якому батько навчив його читати. Мріяв навчатися в художній школі.
“Непокомсомолений син ворога народу” захоплювався й поезією. У віршах про вільних козаків згадував і місцевого отамана Сокола.
Сексоти доповіли в НКВД про зухвале віршування Михайла. Його мали відрахувати з технікуму. Але почалася війна… На ранок прокинувся, а в селі вже – нова влада, німецька... До слова, більш гуманна, ніж московська: у селі відкрилися українська школа, “Просвіта”, українська церква…
У 1942 р. Михайло був вивезений на роботи в Німеччині. Тяжке там було життя…
Розраду знаходив у віршуванні. Ліричними віршами про Україну, написаними в неволі, Михайло й дебютував у журналі “Дозвілля” (редактор Свирид Довгаль – організатор Вільного козацтва на Чернігівщині). Запізнався з членами Юнацтва ОУН.  Коли режим послабився, передавав націоналістичну літературу в сусідні табори військовополонених та остарбайтерів. Почав навчатися на заочному курсі українознавства Українського технічно-господарського інституту.
Коли Німеччину окупувала совєтська армія, Михайла мобілізували. У війську його й заарештували – односельці написали в “органи”, що він, бачте, публікувався в “німецьких газетах”… 1947 року військовий трибунал за антисталінські та антикомуністичні вірші в емігрантських часописах засудив його на 10 років заполярних таборів.  Син вільного козака не раз умирав і воскресав на “501-й стройкє” залізниці. Звільнили його 1953 року – після смерті Сталіна.
Десятиліттями перебував “под ґласним і нєґласним надзором”. Шість разів Михайла Іванченка як неблагонадійного звільняли з роботи. П’ять разів знімали його картини з виставок. І ось перша персональна виставка – з нагоди 100-ліття…
Промовляли Роман Коваль, професор Григорій Іванченко (син ювіляра), онучка Тетяна Охріменко, старший викладач Володимир Курінний. Співав кобзар Святослав Силенко (“Як хлопці у бій виступали” і “Слово про велич землі Руської”). Демонструвалися короткі відео, зокрема пісня “Ось тут з Трипілля наш пречистий виток” у виконанні сл. п. Василя Литвина (на слова Михайла Іванченка, муз. Василя Литвина) та світла розмова Тараса Силенка з Михайлом Іванченком.
Роман Коваль згадав теплим словом і свого товариша Андрія Жованика (командира 5-го Легіону ССО), який загинув торік на Донбасі. Андрій закінчив Університет будівництва і архітектури, тому Роман Коваль закликав студентів і викладачів гідно вшанувати Андрія Жованика.

Михайло Іванченко – рідновір. Об’єднання Рідновірів України нагородило його орденом Святослава Хороброго – за відродження поваги до Рідної Віри, за цінну книжку “Дивосвіт Прадавніх Слов’ян” та поезії в часописі “Сварог”. “Творчість Михайла Іванченка та його боротьба за українську Україну має значний вплив на виховання патріотизму молоді”, – зазначила професор Галина Лозко.
 А в дипломі № 1 Літературної премія ім. Юрія Горліса-Горського Історичного клубу “Холодний Яр” зазначено: “Присуджено Михайлові Григоровичу Іванченку за роман-хроніку «Дума про Вільних козаків», краєзнавчі дослідження, вагомий особистий внесок у відродження історичної пам’яті та духовності українського народу, фундаментальне дослідження Визвольного руху українського народу в 1917 – 1920-х роках, утвердження національних цінностей у житті українського народу”.
Проголошено 14 жовтня 2012 р. на святі Покрови в Холодному Яру на хуторі Буда біля дуба Максима Залізняка, а вручено 18 листопада в Гусаковому, де в 1917 р. відродилося Вільне козацтво.
Як добре, що я встиг принести до оселі пана Михайла радість!
Зараз творчою справою Михайла Іванченка переважно опікується його син – Григорій Михайлович Іванченко, доктор технічних наук, організатор цієї виставки. А нашій державі й далі не цікаві люди, які все життя боролися за те, щоб вона була самостійною – національною державою українського народу. Хай там як, але ім’я Михайла Іванченка записано у святцях нашого народу!
Він сіль нашого народу, його квінтесенція. Наша слава і гордість!

Роман КОВАЛЬ, Історичний клуб “Холодний Яр“
Світлина Олександра Рябокриса.



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ