Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


28-мі вшанування героїв Холодного Яру


28-мі вшанування героїв Холодного Яру Підсумковий реліз

 

Головною подією першого дня урочистостей у Холодному Яру стало відкриття нових пам’ятників на Меморіалі козакам-добровольцям, що на холодноярському плато неподалік Мотрониного монастиря.
Біля пам’ятного знака полеглим воїнам 93-ї ОМБр “Холодний Яр” постали горельєфи воїнові-поетові Юрію Дадаку-“Руфу”, аеророзвідникам Олегові Собченку, Юліанові Матвійчуку та Денисові Антіпову. Вони стали поруч скульптурних зображень Олега Куцина, “Да Вінчі”, Андрія Жованика та “Хаммера”, які Історичний клуб “Холодний Яр” спорудив у червні ц. р. (скульптор усіх пам’ятників Ігор Семак).
Усі герої, яких вшановано на меморіалі, у різні роки відвідували Холодний Яр, були учасниками вшанувань, що проводяться з 1995 року з ініціативи Романа Коваля – тоді голови Всеукраїнського політичного об’єднання “Державна самостійність України”, а нині – президента Історичного клубу “Холодний Яр”.
Урочистому відкриттю пам’ятників передувала смолоскипна хода. Запалені смолоскипи під час урочистостей – традиційний військовий церемоніал, який символізує найвищу повагу до полеглих за Батьківщину, солідарність поколінь і готовність нинішніх воїнів завершити справу попередників.
Вогонь боротьби символічно поєднав могилу сотника полку гайдамаків Холодного Яру Івана Компанійця, який похований у Мотриному монастирі, з могилою Героя України, командира “Фрайкору” Георгія Тарасенка, учасника оборони Харкова, який загинув 25 березня 2022 року. Перший смолоскип був запалений у Мотриному монастирі кресалом під Шевченкові слова “І повіє огонь новий з Холодного Яру!”.
На відкриття пам’ятників приїхали з Галичини батьки Дениса Антіпова – Марія і Геннадій; рідні Юрія Руфа – батько Роман Дадак, Юркова дружина Ірина, брат Віктор, а з Полтави прибули Лілія Матвійчук з побратимами Юліана. З Корсуня-Шевченківського приїхали рідні Олега Собченка – мама Ольга Федорівна, дружина Жанна і брат Андрій – військовослужбовець ЗСУ.
Під мелодію “Плине кача по Тисині” (у виконанні Марусі Щавелевої) до пам’ятників героям лягли квіти – від рідних, від начальниці Черкаської районної військової адміністрації Валерії Бандурко, заступника начальника Черкаської військової обласної адміністрації Олександра Шамрая, начальника Чернігівської міської військової адміністрації Дмитра Брижинського, віцепрезидентів Історичного клубу “Холодний Яр” Лесі Островської і Богдана Легоняка. Покладено квіти і до могили Героя України Георгія Тарасенка.
Андрій Купчин прочитав прекрасний вірш Юрія Руфа.

Ти твердо йшов дорогою життя,
Обрав свій шлях і до кінця не схибив.
За Україну кликав ритм серцебиття –
Ти чув цей поклик та зробив свій вибір.
По собі залишивши добрий слід,
Віддав гаряче серце Батьківщині.
Твоя душа біля святих воріт
Вітала сотню звичним: “Слава Україні!”

Цей вірш Руф присвятив Сашкові Капіносу, але кожний його рядок не тільки про Сашка, а й про Юрія. І його побратимів, зокрема Юліана Матвійчука – почесного громадянина Полтави, аеророзвідника 144-го Окремого батальйону територіальної оборони, який поліг за Україну 20 травня цього року.
На Меморіалі козакам-добровольцям щиро промовляли Роман Дадак, Марія Антіпова, Лілія Матвійчук; Валерія Бандурко, Олександр Шамрай, журналістка з Корсуня Галина Добровольська, молодший лейтенант ЗСУ Ігор Скляр (командир групи аеророзвідки “Solovey” 144-го Окремого батальйону), майор 24-ї ОМБр ім. Короля Данила Іван Татауров і Петро Данилишин, який багато зробив для організації 28-х вшанувань.
Під час нічної містерії на Меморіалі співали Святослав Силенко, Анатолій Сухий, Ліза Чухліб, народна артистка України Світлана Мирвода та військовослужбовець ЗСУ, лідер гурту “Тінь Сонця” Сергій Василюк.
Освятив пам’ятники протоієрей ПЦУ Василь Циріль, а військові та ветерани війни віддали полеглим військові почесті – сальвою.
Вів урочистості Роман Коваль, голова оргкомітету.
У почесній варті стали пластуни куреня № 113 ім. Євгена Подолянчука (станичний Володимир Педько). Полеглих ушанував і полковник Володимир Матвійчук, представник начальника МПЗ МО України генерала-майора Владислава Клочкова.
Ось враження Лілії Матвійчук, дружини героя: “У Холодному Яру вшанували Юліана Матвійчука, Юрія Руфа-Дадака, Олега Собченка і Дениса Антіпова. Той пам’ятний знак, на який ми збирали разом, – відкрито! Тішуся і плачу. Душею в небі – тілом на землі. Дякую вам! І тим, хто завжди поруч! Дякую моєму Всесвіту – Юліану Матвійчуку! Мільйон разів віддала б усе, щоб обняти бодай на секунду. І що б не було, встою на землі, бо в Соледарі повторював: «Яка ж у нас доня вийшла!», а в Мар?їнці – «Єва – те майбутнє, за яке ми воюємо!» З гідністю нестиму твій Чин, бо ти б зрозумів усе, але тільки не якби зламалася… У нас не вийшло побувати у Холодному Яру разом фізично, як ми того хотіли, але душами ми будемо там тепер завжди! Дякую Романові Ковалю, скульпторові Ігореві Семаку, Історичному клубу «Холодний Яр» і кожному, хто доклав свої зусилля і кошти, аби цьому бути”.
А ось думка Жанни Собченко: “Дуже важливо, що Історичний клуб «Холодний Яр» саме зараз створив цей Меморіал. Вшанування наших справжніх козаків-добровольців у цьому місці сили надихає інших на боротьбу. Меморіал у Холодному Яру має стати місцем для обов’язкових екскурсій школярів. Мій чоловік казав: «Ми воюємо, щоб майбутнім поколінням передати Україну сильною». Тож уже тепер маємо показувати дітям, якою ціною відвойовують наші козаки для них Україну”.
А керівниця корсунської делегації Галина Добровольська-Рибалкіна написала: “Всі з нашої делегації сказали: «Це подія… Незабутньо». Захід щирий, ідейний, надихає на боротьбу. Зображення Олега Собченка дуже схоже на нього. Дякую безмежно за титанічну пророблену роботу. Сил та наснаги продовжувати цю святу справу!”

У цей день, 30 вересня, напередодні відкриття Меморіалу, було вшановано могили отамана 3-ї (Грушківської) сотні полку гайдамаків Холодного Яру Сидора Темного і Героя Небесної сотні Максима Горошишина, а також покладено квіти до меморіальних знаків борцям за волю України в урочищах Майдани і Тартак, а в центрі села зусиллями Кам’янської територіальної громади відкрито пам’ятний знак на пам’ять про козаків і старшину 3-ї (Грушківської) сотні полку гайдамаків Холодного Яру – отамана Гната Зінкевича, сотника Сидора Темного, козачку Дусю Апілат, козаків Григорія Апілата, Івана Гараськовича Апілата, Івана Костьовича Апілата, Кирила Апілата, Максима Апілата, Трохима Апілата, Порфира Безрукавого, Гараська Гречаного, Василя Засядька, Юхима Засядька, Луку Іщенка, Мефодія Рожмана, Івана Темного, Платона Темного, Сидора Цвіркуна та їхніх побратимів.
Промовляли Роман Коваль, Юрій Ляшко, Василь Ковтун, кам’янський міський голова Володимир Тірон, його заступник Олександр Потапенко. Співали Тарас Силенко, Анатолій Сухий, Сергій Василюк і Володимир Самайда.
О 18.00 всі зібралися в Мотриному монастирі, біля могили холодноярського сотника Івана Компанійця. Роман Коваль розповів про його діяльність, Святослав Силенко виконав пісню, а Василь Панченко продекламував “Холодний Яр” Тараса Шевченка.
Від “Карпатської Січі” виступив Руслан Андрійко. Запаливши біля могили сотника Компанійця смолоскипи, співаючи “Червону калину”, колона військових вийшла з Мотриного монастиря, прямуючи до Меморіалу козакам-добровольцям…
Покрова почалася з екскурсії стежками Максима Залізняка, яку провів Богдан Легоняк.
Головними подіями другого дня 28-х вшанувань стали святкове богослужіння у храмі Св. Петра Багатостраждального (Калнишевського) ПЦУ на хуторі Буда, панахида за полеглими, традиційне освячення зброї, які провів панотець Василь Циріль, та вручення Літературної премії ім. Юрія Горліса-Горського за 2023 рік.
Після освячення зброї Оксана Циганок від імені ГО “Центр допомоги армії, ветеранам та їхнім родинам” нагородила бійців ДУК “Правий сектор” медаллю Богдана Хмельницького. А потім учасники свята поклали квіти до пам’ятників козакам Небесної сотні, комбатові-49 Олегові Куцину і кобзареві Тарасові Силенку.
Під час святкового концерту лідерові гурту “Тінь Сонця”, військовослужбовцю Сергієві Василюку було вручено Літературну премію ім. Юрія Горліса-Горського. У дипломі лауреата зазначено, що премію присуджено “за створення і популяризацію української рок-музики, сповненої національної ідентичності, героїки та генетичної пам’яті, за створення циклу пісень, які вже понад два десятиліття виховують українську молодь та сприяють плеканню національної гідності, зокрема таких творів: «Вишневий садок», «Ніколи не плач», «Народна війна», «Громом і вогнем», «Останні ночі без тебе», «Осокори», «У цьому полі, синьому, як льон» (на слова Василя Стуса), «Новий світанок» (на слова Юрія Руфа), «За Вкраїну-неньку» (на слова Василя Ковтуна), «Козача могила» (спільно з Костянтином Науменком), «Дикі гуси» та інші, за вагомий особистий внесок у відродження історичної пам’яті та духовності українського народу, утвердження національних цінностей у житті українського народу та з нагоди 40-річчя”.
Диплом урочисто вручив Роман Коваль. Сергій Василюк подякував “чудовій родині Історичного клубу «Холодний Яр»  за довіру, любов та підтримку”.
Під час Літературно-музичної сцени (ведучі Василь Ковтун та Андрій Купчин) співали Сергій Василюк, Світлана Мирвода, Руслана Лоцман (зі своїми дітьми), Анатолій Сухий, тріо “Жоржини”, Олексій Бик, Святослав Силенко, Володимир Самайда, Ліза Чухліб, Дмитро Скрипа, Михайлик Крохмаль і тріо бандуристок “Жадана”.
Читали власні вірші Мальва Кржанівська, Юлія Кашпуренко, Валентина Коваленко і Василь Ковтун.
Василь Панченко декламував поезію Тараса Шевченка “І мертвим, і живим, і ненарожденним землякам моїм в Украйні і не Украйні моє дружнє Посланіє”. Промовляли Лариса Ніцой і Євген Букет. Роман Коваль представив свою нову книгу “Шляхетні серця” – про Юрія Руфа, Олега Собченка, Юліана Матвійчука і Дениса Антіпова.
ГО “Центр допомоги армії, ветеранам та їхнім родинам” демонстрував виставки національно-патріотичних сувенірів, ляльок-мотанок, артефактів війни, маскувальних виробів, презентував турелі для автоматичної стрільби на відстані, демонстрував розбирання та складання АК74, організував тир, пригощав козацьким кулешем, борщем і варениками.
Організатор свята героїв – Історичний клуб “Холодний Яр”, співорганізатори: Черкаська районна військова адміністрація (Валерія Бандурко), Музейно-етнографічний комплекс “Дикий хутір” (Леся Островська), Національний природний парк “Холодний Яр” (Богдан Легоняк), Видавництво Марка Мельника, Благодійний фонд “Glory UA” (Максим Коляденко), Історико-культурний заповідник “Чигирин” (Василь Полтавець), Академія патрульної поліції (Максим Лободзінський), “Туристичний рух Чигиринщини”, ГО “Центр допомоги армії, ветеранам та їхнім родинам” (Оксана Циганок). Інформаційні спонсори: “Незборима нація”, “Шлях перемоги”, “Слово Просвіти”, “Прочерк”, ТРК “Ільдана”.

“Тепер я можу говорити з войовничими предками на рівних”, – сказав колись Олег Куцин, організатор і перший командир 49-го ОСБат ЗСУ “Карпатська Січ”. Тепер так можуть сказати і його побратими, які зійшлися в Холодному Яру на Меморіалі козакам-добровольцям, – Олег Собченко, Юрій Руф, Юліан Матвійчук, Денис Антіпов, “Да Вінчі”, “Хаммер”, Андрій Жованик і Георгій Тарасенко.
Ми радіємо, що гідно вшанували борців за волю України.

Історичний клуб “Холодний Яр”
На світлинах – вояки “Карпатської Січі”, члени оргкомітету (зліва направо) Люба Криворот, Лариса Ніцой, Богдан Легоняк, Марко Мельник, Леся Островська, Роман Коваль, Оксана Герасимюк; Поліна і Марко покладають квіти від колективу Кременчуцького національного університету. Холодний Яр, Покрова 2023 р.



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ