Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


У Котельві звеличували чекіста


У Котелевській громаді Полтавського району місцева влада широко і помпезно відзначила день народження відомого ворога Української державності, сталініста Сидора Ковпака.
Ковпак – більшовик, учасник боїв проти армії Української Держави та Вільного козацтва в 1917 – 1919 рр. Вороже ставився до УНР. У 1930-х закінчив спецшколу ОГПУ. З 1937 р. очолив російський окупаційний виконком м. Путивля. Учасник численних боїв проти воїнів УПА. З 1944 р. депутат Верховної Ради УРСР, з 1947-го до 1967 р. – заступник голови Президії ВР УРСР. Активний учасник репресій проти українських патріотів.
До слова, у Полтаві вулицю Ковпака перейменовано рішенням міської ради. Тепер ця вулиця має горду назву “Героїв ОУН”. Так увічнено борців за незалежність у ХХ ст. – діячів Організації українських націоналістів. Отже, зокрема й уродженця Котельви Юрія Артюшенка, полуботківця, хорунжого 2-го Запорозького полку 1-ї Запорозької дивізії і полку Чорних запорожців, редактора “Українського вісника” (1937 – 1940).
Саме йому завдячуємо, що гасло “Слава Україні! Героям слава!” стало, врешті, офіційним вітанням у ЗСУ. У 1925 р. у Подєбрадах разом з Миколою Сціборським Юрій Артюшенко заснував Легію українських націоналістів. Коли виникло питання про організаційне вітання, якраз Юрій Артюшенко запропонував використати вітання, що було заведене в полку Чорних запорожців, у якому служив Юрій: “Слава Україні!” – “Козакам слава!” Пропозицію товариство прийняло, але з уточненням – відповідати треба: “Героям слава!”
Чи є в Котельві вулиця на честь славетного земляка Юрія Артюшенка? Або пам’ятник? Може, влада громади читала або щось бодай чула про ст. 5 п. 4 Закону України “Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті”, яким органи влади зобов’язано увічнювати пам’ять борців за незалежність? Де там...
Навіть війна з Росією не протверезила керівників Котелевської громади.

Олег ПУСТОВГАР, регіональний представник Українського інституту національної пам’яті в Полтавській області

Прибрали московський символ

З ініціативи Полтавського офісу Українського інституту національної пам’яті (УІНП) виконком Новоселівської сільської ради Полтавського району ухвалив рішення № 74 “Про перейменування культурної спадщини”. Ним переозначено історико-туристичний об’єкт (а також гідрологічну пам’ятку природи) “Криниця Петра I”. Відтепер гідронім має назву “Мавчина криниця”. Також у межах виконання деколонізаційного закону та у зв’язку з перейменуванням звідти знято відповідні символи та таблички, що звеличували ката України Петра I.
Криниця розташована неподалік сіл Терентіївки та Лісових Полян Новоселівської сільської ради. Її назва з’явилася ще в часи СРСР – рішенням облвиконкому від 16.11.1979 року за № 437, тобто комуністи вшанували царя, бо він тут, бачте, “іспіл водіци”.
“Руская общіна Полтави” в часи Януковича за сприяння “Громадської палати Російської Федерації” та “Спілки сімей військовослужбовців Росії” створила ледь не культ криниці, відповідно і Петра I. Тоді проросійські активісти на чолі із Шестаковим перебрали криничний зруб, поставили столики для туристів, встановили і табличку.
Чужинецький маркер давно муляв око українцям. У 2008 та 2011 роках на камені поруч із криницею українці малювали Тризуб та написи “Слава Україні!”, – розповів представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар.
Тепер у Новоселицькій громаді затверджено Програму відновлення національної пам’яті й перейменовано колоніальні топоніми. Ця історія показує, наскільки масштабно – від Полтави з її засиллям пам’ятників Полтавській битві та Петру до маленьких сіл чи лісових урочищ, навіть гідронімів, – маркувалася Україна імперськими російськими символами.
Очищаємося!

Полтавський офіс УІНП



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ