Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


Козак-бандурист Данило вже нам не заграє


Козак-бандурист Данило вже нам не  заграє

27 лютого 2007 р. тринадцятилітній Данило Мельник узяв участь у вечорі пам’яті кубанського кобзаря, учасника Визвольної боротьби в лавах Армії УНР Михайла Теліги.
Данило заспівав пісню “Любіть Україну” на слова Володимира Сосюри (музика Бориса Мельника, Данилового батька). “Юнак співав з таким почуттям, з таким тремтінням і переживанням, що публіка просто вибухнула, бурхливо вітаючи талановитого юнака, – писав я у звіті про той незабутній вечір. – Із впевненістю стверджую, що серед бандуристів засяяв новий смарагд. Якби ж наша держава опікувалася талантами, то цей хлопець уже мав би світове ім’я!”
Данило мав хворобу ніг і до війська міг не йти. Але він був серед перших добровольців, які стали на захист нашої Батьківщини. Він – учасник українсько-російської війни від літа 2014 р. у складі батальйону “Донбас”. На бойовій розвідувальній дозорній машині Данило був стрільцем-навідником. На БРДМ із братом Устимом (також музикантом) воювали в Лисичанську, Попасній та Іловайську. Вони, зовсім юні, відчули на собі усі страхіття нинішньої війни, адже пережили жах Іловайського “котла”, з якого завдяки фермерові-українцю вдалося вийти.
Участь у Визвольній війні, окрім Данила й Устима, взяли також їхній батько Борис та  старші брати Богдан і Дмитро. Богдан важко поранений, зараз лікується у шпиталі.
“Данило виріс у співочій родині, – писала Лариса Громадська. – На бандурі грав дід Олексій. Мама, Марія Олексіївна, має дивовижний голос, пише чудові вірші й музику до них; чимало з її творів узяв до свого репертуару кобзар, заслужений артист України Василь Литвин. Батько, Борис Антонович, – бандурист-самоучка, закоханий в Україну, є автором низки патріотичних пісень. Старші брати Дмитро і Богдан закінчили Стрітівську кобзарську школу, середній, Устим, майстерно грає на кларнеті, а сестра Яринка, також бандуристка, працює викладачкою музики в школі. Зростання у творчій родині, де у великій шані завжди було українське слово, панувала любов до української мови і рідної землі, і вплинуло на світогляд Данила”. 
Данило Мельник – переможець численних всеукраїнських і міжнародних мистецьких конкурсів. Не раз брав участь у вечорах пам’яті Історичного клубу “Холодний Яр”, зокрема і у вшануванні героїв Холодного Яру.
Улюбленими піснями Данила були героїко-драматичні народні твори, зокрема “Ой не пугай, пугаченьку”, “Ой у полі могила”, “Добрий вечір тобі, зелена діброво”, “Ой у лузі червона калина”…
“Я вважаю, що поганий мир не кращий за хорошу війну, – сказав Данило в інтерв’ю Ларисі Громадській. – Тому що полон і окупація – це теж мир. Але кожна з цих речей, на мою думку, неприпустима”.
“Все буде добре! Ми обов’язково переможемо!” – впевнено сказав він. І знову пішов у бій за Україну. І загинув. Під Бахмутом. 10 травня 2023 року.
Його дружина Інна написала: “Він дав мені стільки щастя, турботи і кохання, що я не уявляю, як і навіщо жити далі без нього”.
А ось мамині слова: “Я ніколи не хвалилася своїми дітьми перед людьми, завжди вчила їх скромності й хотіла, щоб вони були перш за все справжніми й чесними, – написала Марія Гармаш. – Якоюсь непомітною наче була для мене їхня зовнішність. А тепер, коли один з них загинув, я ніби побачила їх усіх збоку. І мене наповнює величезна вдячність Богу, який дарував мені ТАКИХ дітей! Дивлюся тепер на фото, слухаю пісні Данила у записі і дивуюся: який же ти, сину, красивий! Який ти сильний, мужній, благородний! Яка могутня твоя пісня і як її не вистачатиме всім, хто тебе знав!”
А ось прощальне слово кобзаря Тараса Компаніченка: “Плачу і ридаю... Ще одна втрата! Втрачаємо щире золото. Справді золоту молодь, молоду парость нашу. Найкращих. У неділю, 21 травня 2023 р., у Михайлівському Золотоверхому соборі – прощання з нашим лицарем, козаком-бандуристом Данилом Мельником. Великий біль і сум. Знав змалку. Він малим хлопчиком брав участь у вечорах у Будинку вчителя, що їх організовували світлої пам’яті Євген Сверстюк та Роман Коваль. Він завзято та якось особливо зосереджено-заглиблено грав на бандурі. Грав з розумінням, дуже по-дорослому, а водночас незахищено, по-дитячому, світло й прозоро... Данило став мужем. У 2014 р. воював в АТО в добровольчому батальйоні «Донбас». Виходив з оточення під Іловайськом. З перших днів повномасштабного вторгнення московщини знову став до лав оборонців Рідного Краю. Востаннє ми бачилися влітку минулого року в «Правому секторі». Говорили про мистецтво та про військові пісні. Данилко радив, як на його думку слід співати мою пісню про Азовсталь. Справжній герой і щирий чоловік”.
Втрата Данила – це національна катастрофа.
30-ліття козака-бандуриста 10 липня відзначатимемо без нього.
Подяка Матері Марії! Подяка за сина Данила – щирого і хороброго українця, за його братів, які продовжують боротьбу.

Від імені Історичного клубу “Холодний Яр” та редакції газети “Незборима нація”
Роман КОВАЛЬ



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ