Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


Холодний Яр: славні прадіди – славні правнуки


Холодний Яр: славні прадіди – славні правнуки

3 травня 2023 р. в Києві в Музеї революції гідності відбувся вечір на тему “Від повстанців Холодного Яру – до звитяги 93-ї ОМБр”. Ініціював його Інститут національної пам’яті.
Участь взяли Наталка Позняк-Хоменко (модераторка), Роман Коваль (президент Історичного клубу “Холодний Яр”), керівник пресслужби 93-ї ОМбр “Холодний Яр” Владислав Гвідз і кобзар Святослав Силенко, який проспівав пісні “А вже років двісті” (сл. Анатолія Свидницького), “Гей, браття козаки” (пісня Богдана Хмельницького, сл. Степана Руданського), “Про комарика”, “Про Тараса Бульбу-Боровця”. На відеозв’язку були військовослужбовці-холодноярці Костянтин Лютенко-“Гайдамака” та Ірина Рибакова.
“Усе коштовне має свою передісторію: має її і полк гайдамаків Холодного Яру, – почав Роман Коваль. – Витоки полку, а отже й 93-ї ОМбр, слід шукати в ХI ст. у дружині смілянського воєводи Мирослава, у добі Богдана Хмельницького, гайдамацьких рухах XVIII – ХIХ століть, «Київській козаччині» середини 1850-х рр., «Чигиринській змові» й «Таємній дружині» 1870-х рр., «Чіґірінскіх аґрарних волнєніях» 1905-го, Українській народній обороні в добу т. зв. Першої російської революції та у Вільному козацтві, відродженому одразу після Лютневої революції 1917 року… У простих селянських серцях інстинкт до боротьби був природним, а ненависть до окупантів та бажання знищити їх – щирим і чистим почуттям. У холодноярців не виникало й думки поступитися природним правом бути господарем на своїй землі, вони не могли не відповісти, коли принижували рідних, коли чоботом завойовника топтали найсвятіше – українську землю, пропахлу хлібом, залізом і кров’ю… Перший вечір пам’яті холодноярських героїв ми провели в Чигиринському будинку культури 27 жовтня 1995 року. А наступного дня, на хуторі Кресельці, урочисто відкрили меморіальний знак на честь холодноярських героїв. Освятив його Святійший Патріарх Київський і всієї України-Русі Філарет… 25 років Історичний клуб «Холодний Яр» вертає із забуття святих героїв України. Наш клуб ініціював перейменування 93-ї ОМбр іменем «Холодного Яру», на подання нашого клубу 72-га ОМБр стала називатися ім. Чорних запорожців, саме ми підказали комбригові Геннадію Шаповалову взяти на прапор бригади ім’я генерала Якова Гандзюка… А найменування частин назвами українських історичних формацій започаткував Олег Куцин, створивши у 2014 р. Окрему добровольчу чоту «Карпатська Січ», тепер 49-й стрілецький батальйон ЗСУ «Карпатська Січ». Нагадаю, що Олег Куцин – 1-й заступник президента Історичного клубу «Холодний Яр».
Найбільше ми співпрацювали з Дмитром Брижинським, комбригом-93 з березня 2019 року. Він не раз присилав до нас у Холодний Яр делегації, які брали участь у вшануванні героїв Холодного Яру, освячували зброю, неодноразово приїжджав і сам у Холодний Яр, планував поставити пам’ятник Юрію Горлісу-Горському в частині, дислокованій у Черкаському, звертався до мене з проханням знайти скульптора, який зробив би проєкт. Дмитро Бур’ян такий проєкт зробив, але справу до кінця не доведено.
Дмитро Брижинський організував презентацію моїх книжок у Будинку культури в Черкаському перед особовим складом 93-ї бригади. Разом зі мною тоді виступали народний артист України Тарас Компаніченко та Володимир Самайда, обидва козаки Історичного клубу «Холодний Яр». Брали ми участь у святі повернення частини на ротацію додому. Особливо пам’ятною була участь у вузькому прийнятті з нагоди підвищення у званнях командного складу бригади. Тоді просто зробив фурор Тарас Компаніченко…
Помітну роль у нашій дружбі з бригадою відіграв капітан «Серпень», козак нашого Історичного клубу «Холодний Яр».
У 93-й бригаді служили козаки Історичного клубу «Холодний Яр» Олег Куцин та Андрій Жованик (обидва загинули торік), тепер у бригаді виконує вояцький обов’язок перед Батьківщиною Юрій «Небокрай», козак Історичного клубу «Холодний Яр». Серце радіє, що відновлено духовний зв’язок між нинішнім поколінням борців та їхніми войовничими предками! Впевнений, що це допоможе в нашій неминучій перемозі!”
Під час вечора було проведено вікторину на знання образів отаманів Холодного Яру. Перемогла п’ятнадцятирічна школярка Ярина Позняк-Хоменко, дочка модераторки зустрічі. У нагороду вона дістала книгу Романа Коваля “Жінки у Визвольній війні”. А одразу після завершення вечора Ярина написала заяву про вступ до історичного клубу. Тепер вона наймолодша козачка Історичного клубу “Холодний Яр”. 17 травня їй виповнилося 16…
Бажаємо Ярині щасливої долі в Самостійній Україні!
У вечорі взяли участь козаки Історичного клубу “Холодний Яр” Марко Мельник, Максим Лободзінський, Микола Гребенюк та Анатолій Зборовський.

Історичний клуб “Холодний Яр”
На світлині Богдана Пошивайла – Святослав Силенко, учасник зустрічі. Київ, 3 травня 2023 р.

 



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ