Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


У Коростишеві вшановано борців за УНР


27 січня в Коростишеві Історичний клуб “Холодний Яр” квітами і піснями вшанував Марусю Соколовську. До пам’ятного знака отаманші Марусі, який позаторік створив скульптор Віталій Рожик, прийшли й місцеві просвітяни, бібліотекарі та краєзнавці. Бандурист Святослав Силенко сердечно виконав пісню про Марусю Соколовську, а лірник Михайло Гречкин заспівав пісню “О Україно! О люба ненько!” (сл. Миколи Вороного, муз. Ярослава Ярославенка). А бас у Михайла знаменитий! На спів почали сходитися люди, що гуляли в парку…
Після того гості пішли на вулицю Святотроїцьку, 18 і поклали квіти на місце загибелі отамана Олекси Соколовського. Це місце показав місцевий краєзнавець Володимир Слівінський. Він же розповів і свою версію загибелі отамана. Вказав і прізвище вбивці – Іван Шуренок.
Вшанувавши брата і сестру Соколовських, гості пішли до Коростишівської публічної бібліотеки, де презентували книгу про участь коростишівців у боротьбі за Українську Народну Республіку. Книжка вийшла в бібліотеці Історичного клубу “Холодний Яр” (серія “Видатні українці”). Епіграф книги: “Юнаки-артилеристи з Коростишева – романтики з гарячими серцями. Їх треба згадувати поруч із крутянцями, адже це одне – золоте! – покоління дітей Української революції!”
Представили книгу Роман Коваль, автор ідеї і меценат Максим Коляденко, бандурист Святослав Силенко та лірник Михайло Гречкин. Потім Роман Коваль запропонував місцевій владі вшанувати героїв книжки в назвах вулиць та площ Коростишева, зокрема українську вчительку Євгенію Барцал, яка через переслідування ЧК змушена була покинути Батьківщину; коростишівського семінариста, командира легкого бронепотяга Осадного корпусу Січових стрільців “Гетьман Дорошенко” Івана Коцюрубу; вояка Армії Української Держави Сергія Липського, розстріляного більшовиками; Трифона Міненка (гармаш 1-ї батареї Січових стрільців, козак 1-го кінного полку Чорних запорожців Армії УНР, стрілець Організації народної оборони “Карпатська Січ” у 1939 р.); старшину Запорозької дивізії Армії УНР Гліба Ніцкевича; командира 4-ї батареї артилерійської бригади Осадного корпусу Січових стрільців Олександра Пилькевича, отамана Олексу Соколовського, сотника Армії УНР Дмитра Солов’я; коростишівського семінариста, коменданта 7-ї батареї 1-го гарматного полку Січових стрільців Сергія Якименка. Роман Коваль запропонував також назвати одну з вулиць міста іменем героїв-семінаристів.
Патріотичним і змістовним був виступ заступника мера Коростишева Сергія Бондарчука, який пообіцяв врахувати думку науковців і діячів культури Історичного клубу “Холодний Яр”.
Неповторне враження на учасників вечора пам’яті героїв справили музики. Ось як про їхній внесок у вшанування борців за УНР відгукнулися журналісти Спілки молодих журналістів: “Пісні в їхньому виконанні стали окремою сторінкою і заслуговують на окремий допис, однак поєднання суто епічних виступів на історично-краєзнавчу тему з музично-поетичним супроводом зробило свою справу: від першої хвилини зустрічі-презентації і до її завершення в залі панувала унікальна атмосфера зустрічі з рідним, воскреслим із пам’яті…”
Михайло Гречкин потужно виконав білоруську народну пісню (в перекладі на українську) “Про битву під Оршею” (про перемогу об’єднаного українсько-польсько-білоруського війська над московським), а також “Йде січове військо (сл. та муз. Михайла Гайворонського) та пісню “Україна” гурту “Nokturnal Mortum”. А Святослав Силенко представив ліричні пісні “Про Марусю Соколовську” (“Ромен жовтий цвіт ружовський”), “На Крути” (сл. Олекси Кобця, муз. Миколи Литвина) та пісню про добровольців “Чи то грім гримить” (сл. і муз. Романа Купчинського).
Участь у зустрічі взяли директор Публічної бібліотеки Людмила Порхун, начальниця відділу культури Олена Хмельова, краєзнавець Володимир Слівінський, вчителі та учні коростишівських навчальних закладів. Максим Коляденко, коштом якого вийшла книжка, зробив ще одну добру справу – закупив для Коростишівської публічної бібліотеки понад десять книг Історичного клубу “Холодний Яр”.
Краєзнавець із сусіднього Брусилова Володимир Святненко в рецензії на книгу “Житомирщина в боротьбі” написав, що ця книга “повертає із забуття імена синів і дочок нашого славного козацького краю, представляючи їх національним ідеалом українства”.
Те саме можна сказати і про книжку “Коростишів у боротьбі за УНР”.
Тепер сучасне покоління коростишівців може стати поряд зі своїми шляхетними предками.
Коростишівським козакам слава!

Історичний клуб “Холодний Яр”.
На світлині Оксани Герасимюк – Максим Коляденко, Святослав Силенко, Михайло Гречкин, Роман Коваль та Олена Хмельова.



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ