Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


Свято повернення холодноярців


16 – 17 липня 2019 р. делегація Історичного клубу “Холодний Яр” у складі Романа Коваля, Тараса Компаніченка, Володимира Самайди та Ігоря Гаврищишина на запрошення комбрига Дмитра Брижинського відвідала 93-ї ОМБр “Холодний Яр” у смт Черкаському на Січеславщині. Причина – урочистості з нагоди виведення бригади з передової на відпочинок. Холодноярці понад півроку боронили рідну землю в районі м. Авдіївки Донецької області.
16 липня в гарнізонному Будинку офіцерів Роман Коваль прочитав воякам 93-ї лекцію про Визвольну боротьбу в Холодному Яру в 1917 – 1920-х рр., а Володимир Самайда і народний артист України Тарас Компаніченко пречудово виконали пісні Української революції.  “У житті кожної державної нації найсвятіше – це вшанування оборонців цієї землі, цієї держави, – сказав Роман Коваль. – І чим більше ці оборонці уб’ють напасників, тим більше шануватиме їх народ, тим довше пам’ятатимуть їх. Нам немає чому соромитися рік крові, пролитої в обороні нашої землі. У незакомплексованої людини це може викликати лише радість, світлий, піднесений настрій. Холодноярці – це люди, які мають у серці залізні аргументи. Це люди, які стріляють першими. Які завжди готові до бою”. Лекцію-концерт увібрали своїми хоробрими серцями близько 250 осіб.
Уранці 17 липня на плацу вишикувався особовий склад. “Насамперед хочу вибачитися за загиблих і поранених бійців перед їхніми сім’ями, рідними та близькими. Вибачте, що не вберіг”, – такими словами комбриг Дмитро Брижинський почав промову на урочистому шикуванні.
“Холодноярці! – звернувся він. – Ми – славні нащадки воїнів Холодного Яру й УПА – у черговий раз примусили ворога здригатися перед непереможним духом українського народу. Ворог довго пам’ятатиме 93-ту бригаду «Холодний Яр». Ми з честю виконали бойові завдання. Я вдячний кожному з вас за ту роботу, яку ви виконали. Справжню чоловічу роботу”. 
На шикуванні попередній командир холодноярців, а нині 1-й заступник командувача оперативного командування “Схід” Владислав Клочков оголосив про надання Дмитрові Брижинському чергового військового звання “полковник”. Надали чергові звання та урочисто вручили військові нагороди й іншим високодостойним холодноярцям.
Звернулися до особового складу бригади зі словом про Холодний Яр і з пісенним привітом члени Історичного клубу “Холодний Яр” Роман Коваль, Тарас Компаніченко і Володимир Самайда. Володимир Самайда заспівав пісню Анатолія Сухого “Десь за Дніпром гримить гроза”, а Тарас Компаніченко виконав пісню на слова Бориса Грінченка “Стяг”. Цю пісню під містечком Оратовом на Поділлі в бою проти денікінців розпочав козак 2-го Запорозького полку Армії УНР Борис Антоненко-Давидович. Товариші підхопили її і з піснею пішли до бою. Ця пісня допомогла підняти бойовий дух і перемогти окупантів.

Ось він, високо над нами
Стяг, освячений в боях... 
Гей, хто з нами, не з рабами, 
Хто стоптав ганебний страх, – 
Станьмо вкупі й за Вкраїну
Биймось, биймось до загину!

Урочисто пролунав і гімн 93-ї бригади “Холодний Яр”, який створив Сергій Василюк, член Історичного клубу “Холодний Яр”.
По завершенню урочистого шикування ми всі відвідали художню виставку Марини Соченко, авторки десятків портретів холодноярців 93-ї бригади. Були з нами і головний редактор газети “Слово Просвіти” Микола Цимбалюк та 1-й заступник міського голови м. Дніпра Тетяна Губа. А потім у вужчому колі, де зібралося командування 93-ї бригади, легендарні комбати і командири рот, ми мали нагоду ще раз привітати Дмитра Брижинського з наданням йому звання “полковник” та орденом Богдана Хмельницького III ст.!
Дмитро Брижинський розповів, що він народився в м. Щорсі й виховувався в дитинстві як радянський патріот, але проголошення Української держави, війна за її незалежність все поставила на свої місця. А про Холодний Яр розповів йому лейтенант 93-ї Павло Павлюк, який у 2015 р. воював як доброволець “Карпатської Січі” (командир Олег Куцин, член Історичного клубу “Холодний Яр”). У квітні ц. р. в Холодному Яру, біля дуба Максима Залізняка був прийнятий до членства Історичного клубу “Холодний Яр” і Павло Павлюк.
Сердечно привітали ми й бойових побратимів полковника Брижинського з підвищенням у званні та високими нагородами за бойові звитяги.
І знову лунали пісні Тараса Компаніченка та Володимира Самайди! Командир одного з підрозділів, прощаючись, сказав: “Уперше наше повернення з передової перетворилося на свято”. І для нас зустріч із легендарними холодноярцями перетворилося на незабутнє свято!

Прес-служба Історичного клубу “Холодний Яр”

На світлинах Володимира Самайди та зі сторінки 93-ї ОМБр. “Холодний Яр”:

  1. Роман Коваль і Тарас Компаніченко.
  2. Комбриг Дмитро Брижинський (попереду).
  3. Нагороду вручає полковник Владислав Клочков.
  4. У центрі – полковник Дмитро Брижинський, Олена Брижинська і Марина Соченко, у 2-му ряді – Тарас Компаніченко, Володимир Самайда, Роман Коваль та Микола Цимбалюк.
  5. Вояцька родина.
  6. На березі р. Самари, перед поверненням до Києва – Тарас Компаніченко, Роман Коваль та Ігор Гаврищишин.


Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ