Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


“Тепер я зрозумів, яка справжня Україна”


“Тепер я зрозумів, яка  справжня Україна” Так сказав на святі героїв Холодного Яру хлопчина з Куп’янська, який ніколи до того не виїжджав за межі Харківщини

 

Поділився радістю і поет Юрій Руф, що вперше прибув на батьківщину Максима Залізняка, в с. Івківці, на околиці якого височіє гора Семидубова. “Панорама холодноярської землі, яка відкривається із Семидубової, – сказав він, – прекрасна! Неможливо передати почуття, коли ти перебуваєш у центрі творення української історії! Десь усередині зароджується трепет, який схиляє тебе перед величчю рідної землі, що розлого розкинулася до блакитноокого обрію. Наша земля має обличчя, має форму та межі, впевнений, наділена душею”.
А голова оргкомітету Роман Коваль сказав: “Я завжди відчував радість буття в Івківцях на горі Семидубовій і завжди хотів поділитися цією радістю з іншими українцями. І ось знову привів сюди добірне товариство! В Івківцях зібралося три покоління українців – від малечі до сивих козаків, і між ними панувала злагода і гармонія. Серце переповнювалося радістю. Як правило, молодь сторониться старших, мовляв, у нас різні інтереси, а тут ні, тут усе сплелося в любові до своєї Батьківщини й радості українського буття”.

Розумівка

А почалося Свято вояцької звитяги 29 квітня 2017 р. в с. Розумівці (колись Чигиринського повіту), де біля братської могили отамана Чорного Ворона і його козацтва активісти з м. Кропивницького урочисто відкрили пам’ятник Юрієві Горлісу-Горському (скульптор Віктор Френчко). Ініціатором і головним організатором цієї доброї справи став к. і. н. Юрій Митрофаненко. Він і вів меморіальний мітинг. Участь в урочистій події взяли делегації Історичного клубу “Холодний Яр” на чолі з Романом Ковалем, Легіону Свободи на чолі з Олегом Куцином, ОУН на чолі з Богданом Черваком, козацькі організації, селяни Розумівки, розумівський козак Микола Джоган, сільський голова Микола Христенко.
Офіційно відкрив Всеукраїнські вшанування героїв Холодного Яру в Медведівці біля пам’ятника Максимові Залізняку Роман Коваль. Промовляли голова партії “Правий сектор” Андрій Тарасенко, доброволець полку “Азов” Дмитро Кухарчук-“Сліп”, голова Черкаської ОО ВО “Свобода” Андрій Куча, заступник голови “Батьківщини молодої” Олексій Захарченко, прес-офіцер 44-ї Окремої артилерійської бригади Юрій Кульпа. Чудово співав дитячий хор “Орелі”.

Івківці

У цей час в Івківцях було відкрито Дитячий спортивний табір ім. Миколи Міхновського. Кандидат історичних наук Назар Лавріненко розповів дітям про с. Івківці, гору Семидубову, Максима Залізняка, козаків та гайдамаків. Промовляли також голова ГО “Ветерани АТО Лиманщини” Володимир Калюжний, молодший сержант 28-ї Окремої механізованої бригади Олександр Голопотелюк та керівник Федерації козацького фехтування Твердислав Філатов. Від імені Історичного клубу “Холодний Яр” привітав присутніх кобзар Тарас Силенко – і словом, і піснею.
Далі – реконструкція бою з використанням військової техніки, експозиція озброєння й екіпірування сучасного воїна та військово-практичні навчання. Все це організувала і представила Всеукраїнська громадська організація “Сокіл”. Сотні дітей із захопленням спостерігали, як наші хлопці атакують “російський блокпост і знищують ворожу силу”.
Величезний інтерес викликав Козацький турнір зі стрільби зі страйкбольних автоматів ім. Василя Чучупака, який в околицях гори Семидубової провів Центр спеціальної тактичної підготовки “Білий вовк”. У турнірі взяли участь 89 козаків та козачок віком від 7-ми до 16 років (19 учасників – від 7 до 11 років та 70 учасників – від 12 до 16 років). Турнір проведено в два етапи. Всі учасники мали можливість зробити 10 пристрільних та 10 основних пострілів у положенні “лежачи”. Переможці 1-го етапу зробили ще по 10 пострілів уже з положення “стоячи”.
У категорії від 7 до 11 років переможцями стали: 1-ге місце – Валентин Чуб, 2-ге місце – Настя Атамась, 3 місце – Мілана Приходченко. У категорії від 12 до 16 років перемогу здобула Оксана Барабаш (рій “Характерники” Бориспільської загальноосвітньої школи № 3), 2-ге і 3-тє місця вибороли відповідно Владислав Діденко і Віка Шевчик.
Головний суддя турніру Леонід Раденко нагородив переможців гільзами від набоїв, використаними проти ворогів України на Донбасі, та почесними грамотами з пергаменту. Ось що було написано в одній із грамот:
“У століття Української революції та відродження Вільного козацтва.
Грамота від товариства лицарського, холодноярського за перемогу в Козацькому турнірі зі стрільби зі страйкбольних автоматів ім. Василя Чучупака (вік 12 – 16 років) Оксані Барабаш.
В с. Івківці – батьківщині Максима Залізняка, гетьмана Запорозького і князя Смілянського. Року Божого 2017, квітня, 29 дня.
Підписом і печаткою Війська запорозького стверджуємо:
Голова оргкомітету вшанування Холодноярських героїв Роман Коваль.
Писар і земляк гетьмана Запорозького і князя Смілянського  Назар Лавріненко”.
Багато яскравих вражень залишилося в дітей від екскурсії до Музею народних старожитностей Zernoland, який створив Назар Лавріненко, та майстер-класу ковальського мистецтва. А голова Федерації козацького фехтування Твердислав Філатов провів майстер-клас із козацького фехтування і прецікаві козацькі забави.
Чудове враження на дітей справила лекція про козацького коня, яку провів мельничанський козак Вогнедар. Звичайно, діти з радістю поїздили на коні, багато хто вперше в житті.
Найбільша дитяча команда патріотів була з Лиманського району Одеської області –  60 дітей, учасників гри “Сокіл” (“Джура”) з м. Доброслава, сіл Курісового, Сичавки, Першотравневого, Кремидівки, Крижанівки і Фонтанки. Організував її керівник ГО “Ветерани АТО Лиманщини” Володимир Калюжний за сприяння заступника голови Лиманської РДА Олександра Коритова, керівника апарату Тетяни Замковенко, в. о. начальника відділу економічного розвитку Тетяни Кушнір, керівника терцентру Наталії Ковбаско, начальника управління освіти Валентини Харламбової, керівництва 28-ї Окремої механізованої бригади, ГО “Чорноморське гайдамацьке з’єднання” та ГО “Ветерани АТО Лиманщини”.
Участь у змаганнях взяли команди шкіл із Черкащини – Медведівської, Головківської, Чигиринської № 2, Лебединської № 3, Тернівської зі Смілянського району, туристичний клуб “Кипарис” Черкаського районного будинку дитячої та юнацької творчості, а також команда з м. Борисполя Київської області.
Незабутнє враження справило сходження на гору Семидубову, в якому взяли участь 9 дитячих команд. Перше місце завоювала команда “Патріоти”, друге – команда “Терен”, третє – “Козацька ліга” з Лиманського району Одеської області.
Переможців нагороджували доброволець ОДЧ “Карпатська Січ” Микола Тихонов, заступник командира батальйону “Азов” у 2014 р. Микола Кравченко-“Крук” і майор поліції Олександр Черненко. Одна з нагород – книжка Романа Коваля “Крізь павутиння змосковщення” – про братів Кратів, борців за волю України. Переможцем у загальному заліку сходження на гору Семидубову став представник команди “Патріоти” тринадцятилітній Данило Філатов, восьмикласник Курісовської ЗОШ Лиманського району Одеської області.
Із захопленням спостерігали діти за козацьким фаєр-шоу, яке виконав Театр вогню Олександра Воробйова. При вечірньому вогні вояки АТО розповідали про війну на Донбасі, а кобзарі Тарас Силенко і Михайло Коваль співали історичні пісні.
Ось враження сестер Кадочникових з Одещини – 12-літньої Анни й 11-літньої Дар’ї: “Подорож до Холодного Яру залишила дуже гарні враження. Життя в наметах, їжа, приготовлена на вогнищі, змагання та екскурсії до музею та пам’ятників, спілкування зі справжніми козаками, вогняне шоу, спів бандуриста біля ватри – все це залишиться в пам’яті нашій надовго”.

Медведівка

29 квітня в м. Золотоноші коштом Черкаської ОДА було відкрито пам’ятний знак Чорним запорожцям. Участь у відкритті взяли народні депутати Юрій Левченко та Андрій Іллєнко.
Людно було в цей день і в Медведівці. Неймовірно багато подій: ярмарок народних майстрів, книжковий ярмарок, експозиція озброєння та екіпіровки, які використовує полк “Азов”, показові бої шкіл козацьких бойових мистецтв “Спас-Хорс”, “Спас-Метелиця”, “Спас-Арей” та “Спас-Штурм”, відкриття пам’ятника “Слава Україні! Україні слава!” (його відкрили голова ЧОДА Юрій Ткаченко, “кіборг” Андрій Шараскін-“Богема” і депутат Черкаської обласної ради Юрій Ботнар).
Завдяки Історичному товариству “Чорні запорожці” (Роман Боровик і Владислав Загородній) та Історичному клубу “Холодний Яр” (Валерій Мартишко) працювала польова кухня.
У Медведівці вперше за її історію відбувся Фестиваль українського короткометражного кіно. Організував його режисер Михайло Іллєнко.
Фільми вже були представлені у прифронтових містах, а також на передовій – у м. Щасті, в селах Водяному, Пісках і Гранітному.
У Медведівці глядачі побачили 6 ігрових та документальних фільмів про війну на Донбасі (“Шрам”, “Віддача”, “Жінки війни”, “Буратіно”, “Моя маленька незалежність” і “Волонтери війни”) та 4 ігрові фільми про людей, які ведуть свою особисту війну далеко від лінії фронту: “Екзамен”, “Попала у казку”, “Останній лист” і “Зупинка”. Фільми представляв Михайло Іллєнко. Зал Будинку культури було заповнено вщерть.
О 16.30 у Медведівці розпочався Музичний фестиваль вояцької пісні “Холодний Яр-2017”. Виступили пречудові гурти “Тарута”, “Друже Музико”, “Орелі”, “Дель Тора”, а також кобзарі Тарас Силенко і Михайло Коваль, барди Олексій Бик, Валерій Мартишко, лідер гурту “Тінь Сонця” Сергій Василюк, ведучий фестивалю.
Уперше на фестивалі завдяки гурту “Орелі”, Тарасові Силенку і Тетяні Наумчук люди танцювали  народні танці, в яких зійшлися і діти, і старші люди.
З головної сцени фестивалю Роман Коваль презентував книжку “Чорні перемагають”, а командир Легіону Свободи Олег Куцин – “Український календар Визвольної боротьби”. А у свободівському таборі вже вночі, біля ватри, заступник голови ВО “Свобода” Юрій Сиротюк уперше презентував книгу “Як завершити національну революцію”.

Мельники

30 квітня, о 10.00, у “столиці Холодного Яру” біля пам’ятника борцям за волю України розпочався 2-й день вшанування. Меморіальний мітинг на славу козакам і старшинам полку гайдамаків Холодного Яру відкрив голова оргкомітету Роман Коваль. Виступили лідер ВО “Свобода” Олег Тягнибок, керівник Черкаської організації “Національного корпусу” Дмитро Кухарук-“Сліп”, голова партії “Правий сектор” Андрій Тарасенко, 90-літній вояк УПА Теодор Дячун, заступник командира з виховної роботи реактивного дивізіону 72-ї бригади Євген Гарькавий, народні депутати України Андрій Іллєнко та Юрій Левченко, командир Легіону Свободи Олег Куцин. Співали Сергій Василюк і Валерій Мартишко.
На цвинтарі с. Мельників вояки Легіону Свободи на чолі з Олегом Куцином вшанували Головного отамана Холодного Яру Василя Чучупака та козаків-холодноярців, похованих у братській могилі. Літію відслужив протоієрей УПЦ КП Василь Циріль. Під час громадянської панахиди виступив Богдан Легоняк, співорганізатор вшанування, та заступник голови Кропивницької обласної ради Ігор Степура. Півчота ВГО “Сокіл” на чолі з Юрком Черкашиним-“Чорнотою” вшанувала полеглих сальвою.

Холодний Яр

У лісі на Кресельцях було вшановано могилу гайдамацького ватажка ХVІІ ст. Гната Голого. Отаманові співав кобзар Михайло Коваль.
Промовляли Роман Коваль, Леся Островська, заступник командира роти з виховної роботи 72-ї бригади Руслан Сулименко, командир розвідувальної роти 72-ї бригади майор Віктор Скатерний, доброволець полку “Азов” Дмитро Кухарук-“Сліп”, доброволець ОДЧ “Карпатська Січ” Юрко Черкашин-“Чорнота”, отаман Вінницького козацького полку ім. Івана Богуна Володимир Воловодюк, козак з Кіровоградщини Віктор Тріщенко, а Валерій Мартишко прочитав поему “Переяславська рада отамана Зеленого”.
Уже за годину на берегах Гайдамацького ставу протоієрей УПЦ КП Василь Циріль освятив зброю вояків Легіону Свободи, полку “Азов”, ДУК “Правий сектор”, ОДЧ “Карпатська Січ”, 72-ї Чорної бригади та інших вояцьких формацій. Промовляли Роман Коваль, командир Легіону Свободи Олег Куцин, керівник ВГО “Сокіл” Юрко Черкашин-“Чорнота” і старший лейтенант Роман Жованик. У січні 2015 р. під час виконання бойового завдання на опорному пункті “Лєха” в районі Дебальцевого гірсько-піхотний взвод 128-ї Окремої гірсько-піхотної бригади під командуванням Романа Жованика зупинив колону з 28 танків та БМП ворога. В результаті запеклих боїв було знищено 13 танків і бойових машин противника. Діставши поранення в руку і важку контузію, Роман Жованик продовжував керувати опорним пунктом упродовж двох днів, доки його не замінив інший офіцер. Роман Жованик сказав, що вражений масштабом фестивалю в Холодному Яру і тим позитивом, який на ньому панував.
Протоієрей УПЦ КЦ Василь Циріль освятив зброю і дітям, зокрема пневматичний автомат “Узі” 14-літнього Володі Любуні. Вперше батько дав йому потримати зброю в п’ять років. На переконання Василя Любуні, його син стріляє краще за багатьох офіцерів. Так, на полігоні в Нових Петрівцях, що під Києвом, Володя переміг на стрільбах із пістолета Макарова чотирьох полковників і трьох капітанів Національної гвардії України.
Освятивши зброю, добровольці Легіону Свободи, ОДЧ “Карпатська Січ”, полку “Азов” та ДУК “Правий сектор” вишикувались у колону і вирушили в Мотрин монастир вклонитися могилі холодноярського сотника Івана Компанійця. Заступник командира батальйону “Азов” (у 2014 – 2015) Микола Кравченко-“Крук” зачитав молитву націоналіста, яку підхопили вояки.

Україно, Мати Героїв, зійди до серця мого,
прилинь бурею вітру кавказького,
шумом карпатських ручаїв,
боїв славного Завойовника Батька Хмеля,
тріумфом і гуком гармат революції,
радісним гомоном софійських дзвонів.

По молитві півчота “Карпатської Січі” трьома сальвами вшанувала сотника Івана Компанійця. У Мотриному монастирі лунали вигуки: “Геть московського попа!”, “Пам’ятай, чужинець: тут господар українець!”, “Наша земля ? наші герої!”.
 На подвір’ї не було жодної монашки. Поховалися…

Буда

А в цей час на хуторі Буда уже працювала Літературна сцена. Координатором і ведучим сцени був поет Василь Ковтун. Окрім нього, читали свої вірші поети Олександр Бондаренко, Марія Волинська, Злата-Зоряна Паламарчук, Мальва Кржанівська, Анатолій Глигало, Петро Безпалий. Співали Ганна Солонична, Світлана Касьяненко, заслужений артист України, учасник бойових дій Ян Апріль, отаман Христинівського козацького куреня Степан Ковбасюк і кобзар Борис Бабенко. Тамара Швець, дружина Героя України Віктора Швеця, який загинув на Майдані, закликала не розчаровуватися, не падати духом та продовжити справу, за яку загинув її чоловік і його побратими під час Революції Гідності. Волонтер Раїса Шматко за значний внесок у відновлення історичної правди і розвиток українських традицій вручила Лесі Островській медаль “Пресвятої Богородиці Покрови”.
У післяобідню пору на хуторі Буда розпочався 2-й день Музичного фестивалю вояцької пісні “Холодний Яр-2017”. Виступили гурти “Друже Музико”, “Полікарп” і “Вертеп”, лідер гурту “Тінь Сонця” Сергій Василюк, кобзарі Тарас Компаніченко і Тарас Силенко, бард Валерій Мартишко, народний артист України Олесь Харченко, гітарист Сергій Шматок. Пролунала з великої сцени й пісня сл. п. кобзаря Василя Литвина “Українці, вчуймо голос крові”, а його дружина – поетеса Антоніна Литвин – звернулася до присутніх зі словом про козацтво як основу українського буття. Член Історичного клубу “Холодний Яр”, доброволець батальйону “Золоті ворота” Петро Билина представив книжку спогадів “Війна кличе”.
На хуторі Буда відбулася персональна виставка картин члена Історичного клубу “Холодний Яр” Дмитра Бур’яна (картини отаманів Холодного Яру та вояків АТО, які народилися на Черкащині). Дмитро Бур’ян представив портрети Миколи Міхновського, Юрія Горліса-Горського, братів Чучупаків (Василя, Семена і Петра), отаманів Костя Блакитного, Семена Гризла, Ларіона Загороднього, Федора Уварова, Івана Компанійця, Луки Полудня та вояків АТО, які народилися на Черкащині, зокрема вояків Чорної бригади – капітана Андрія Кизила, козака Віталія Шамрая із с. Летичівки Монастирищенського району, вояка батальйону “Золоті Ворота” Петра Билини з Кам’янки, роботи “Гроза степів” і “Чорний рубає червоного” – саме ця картина викликала найбільше схвалення у глядачів.
Учасники відчули українську гостинність і сердечність господині “Дикого хутора” Лесі Островської та відвідали Музей визвольної боротьби.
Люди привіталися з тисячолітнім велетнем – дубом Максима Залізняка, з яким вітався колись і наш Пророк Тарас Шевченко. Під кроною дуба Максима Залізняка ВГО “Сокіл” облаштував експозицію озброєння й екіпірування сучасного воїна, з якою могли ознайомитися учасники свята.
Участь у 22-х вшануваннях героїв Холодного Яру взяли військовослужбовці 11-го батальйону територіальної оборони “Київська Русь”, 24-го батальйону “Айдар”, 28-ї Окремої механізованої бригади, 30-ї бригади, 44-ї Окремої артилерійської бригади, 72-ї Чорної бригади, 93-ї ОМБр, 80-ї і 81-ї аеромобільних бригад, батальйону “Донбас-Україна”, 122-го батальйону, 128-ї Окремої гірсько-піхотної бригади, Навчального центру “Десна”, батальйону НГУ ім. генерала Кульчицького, інших частин ЗСУ і Національної гвардії, Ліцею ім. Івана Богуна, звичайно ж і Легіону Свободи, полку “Азов” і ДУК “Правий сектор”.
Участь у святі українського духу взяли легендарні українські вояки – командир ДУК “Правий сектор” Андрій Стемпіцький, командир 3-ї роти 1-го батальйону полку “Азов” Петро Горбатенко-“Ролло”-молодший, командир Окремої тактичної групи ім. капітана Воловика ДУК “Правий сектор” друг “Кулібін”, командир 1-ї Окремої штурмової роти ДУК “Правий сектор” друг “Да Вінчі”, командир полку “Азов” (у 2014 – 2016) Ігор Михайленко-“Черкас”, заступник командира батальйону ОУН Андрій Пастушенко-“Сивий”, керівник оборони Нового терміналу Донецького аеропорту у грудні 2014 – січні 2015 рр. Микола Скиба, вояк батальйону “Січ” Ірина Рубля, член проводу Національно-визвольного руху “Правий сектор” Василь Лабайчук, добровольці полку “Азов” Данило Мельник-“Вирій”, Данило Яковлєв, Максим Зайченко, Дмитро Мельник, вояки “Айдару” Олександр Зацарінний, Андрій Коновал-“Гайдамака”, Дмитро Варівченко-“Самурай”, Микола Нестеренко-“Кузнєц”, Сергій Прудиус-“Самурай”, доброволець батальйону “Золоті ворота” Петро Билина, боєць 11-го батальйону “Київська Русь” Володимир Назаренко та багато інших, а також капітан 1-го рангу Євген Лупаков, народний депутат України 7-го скликання Андрій Міщенко, член проводу партії “Правий сектор” Дана Виноградова, ідеологічний референт ВО “Тризуб” ім. Степана Бандери Віктор Сердулець, козаки і старшини багатьох козацьких організацій, зокрема Чорноморського козацького з’єднання, Протовчанської паланки, Вінницького полку ім. Івана Богуна, Козачанського куреня Вільного козацтва, Військово-патріотичний клуб “Сокіл” із Павлограда, члени Спілки офіцерів України, делегація Меджлісу кримськотатарського народу, багато діячів культури, серед них і талановиті письменники Євген Стеблівський та Василь Шкляр, журналістка Лариса Громадська, поет Дмитро Павличко, керівник Павлоградського “Хорсу” Сергій Тищенко, к. і. н. Юрій Митрофаненко, Конотопський міський голова Артем Семеніхін, голова Київської МО ВО “Свобода” Петро Кузик, організатор святкування 100-ліття відродження Вільного козацтва на Звенигородщині Олег Голуб, голова Київського осередку Легіону Свободи Василь Зозуля, делегації з Новоукраїнки, Приірпіння, Канева, м. Долини Івано-Франківської області, Кропивницького, Львівщини, Одещини та багатьох інших країв.
У Холодному Яру панувала українська пісня. Ось для прикладу пісні, які виконували кобзарі Тарас Силенко і Михайло Коваль: “Виїхав Ґонта та із Умані”, “Максим, козак Залізняк”, “Гей, хвалився та козак Швачка”, “Та не буде лучче, та й не буде краще, як у нас та на Україні!”, “Про Саву Чалого” (гайдамацькі пісні), народна козацька дума “Вітчим”, історичні  пісні “Ой полети, галко!”, “До города Конотопа” (про перемогу Івана Виговського над москалями), “Та ой як крикнув же та козак Сірко”, “Ой із-за гори чорна хмара” (про Івана Богуна), “Ой сів пугач на могилі”, “Зібралися всі бурлаки до одної хати”, повстанські пісні “Чи то хмара гуде, чи то буря гряде?”, “І шумить, і гуде – то повстанець іде”, “Любо, братці, любо!”, стрілецька пісня “Як прощався стрілець зі своєю ріднею”, народні пісні “Копав-копав криниченьку”, “Ой мати-мати, москаль у хаті...” (кубанська), пісні на слова Тараса Шевченка – “За байраком байрак”, “До Основ’яненка” (муз. Михайла Башловки), “Посіяли гайдамаки в Україні жито” (муз. В. Захарченка), а також “Пісня про отамана Зеленого” (сл. Миколи Щербака, муз. Т. Силенка), “Пісня про отамана Івана Савченка-Нагірного” (сл. Василя Бойка, муз. Т. Силенка), “Мій друже Ковалю”, “Ой батьку, батьку”, “В Мельниках, на цвинтарі козацька могила” (сл. Лідії Чучупак-Завалішиної, отаманів Чорного Ворона, Біди, Ламай-Ярма, муз. Тараса Силенка), “Ой наварили ляхи пива” (муз. Святослава Силенка), “Із полону, з-під Ізмаїлу” (сл. і муз. Едуарда Драча), “Гей, степами, темними ярами” (сл. і муз. Степана Малюци), “Меч Арея” (сл. і муз. Живосила Лютого), “Сховалось сонце за горою” (сл. і муз. Мусія Кононенка), “Козак пана не знав звіку” (сл. і муз. Тимка Падури), “Гей, браття опришки!” (сл. Миколи Устияновича, муз. народна).
А скільки було ще співаків!  Скільки було їхніх пречудових пісень!
Холодний Яр потужно відзначив 100-ліття Української революції та 100-ліття Вільного козацтва. Організували свято козацького духу Історичний клуб “Холодний Яр”, Легіон Свободи, ВГО “Сокіл”, Центр спеціальної тактичної підготовки “Білий вовк”, ВО “Свобода”, “Національний корпус”, “Правий сектор”, ВО “Батьківщина”, Національний заповідник “Чигирин”, Етнографічний комплекс “Дикий хутір”, Історичне товариство “Чорні запорожці”, ГО “Рух захисту української мови”, “Спілка ветеранів АТО Лиманщини”, Музбат, Координаційна рада політичних партій і громадських організацій демократичного спрямування м. Калуша і Федерація козацького фехтування.
“Ця поїздка запам’яталася нам на все життя, – написали учні Доброславського навчально-виховного комплексу, що на Одещині. – Дух патріотизму, мужності, витривалості переповнював наші серця. Чигиринщина – унікальна місцевість, краєвидами якої хочеться милуватися щохвилини. Велике спасибі!”
Щира подяка меценатам заходу: членам Історичного клубу “Холодний Яр” – народним депутатам України Юрієві Бублику та Юрієві Левченку, Олегові Куцину, Ігореві Гаврищишину, Лесі Островській, Валерію Мартишку, Марині Хаперській, дідові Карбалі із с. Цвітної, а також журналістові Ростиславу Мартинюку, Вадимові Стоянову, Юрієві Мацаку, Тарасові Конечному з Прикарпаття, Ользі Булавин із Трипілля, Петрові Данишу, дочці політв’язнів Надії Омелян зі Львова, Юрієві Ковбасенку, І. Мацаку з Києва, Наталії Коробцовій, добродіям з Червонограда, Кам’янця-Подільського, Черкас та Володарки.
Підсумувала враження від свята вояцької звитяги Марина Хаперська з Харківщини. “Все організовано і чітко, але без нудного офіціозу і чиновництва, – сказала вона, – щиро і душевно, піднесено та урочисто, без фальшивого пафосу. Так буває лише тоді, коли за справу беруться люди з гарячим серцем та щирими переконаннями. Шляхетність, щирість, чесність із собою та людьми Романа Коваля, голови оргкомітету, створюють відповідну ауру, задають тон і атмосферу українськості.  У Холодному Яру неймовірний дух єднання українців, тут всі свої, тут ти серед братів і сестер. У Холодному Яру українці в себе вдома”.
1 травня Роман Коваль, Олег Куцин, Тарас Силенко, Василина Наконечна, Анатолій Балюк, Люба Криворот, Тарас Куцин, Оксана Герасим’юк та Юрій Сьомкін поклали вінки в с. Матвіївці до пам’ятника козакам Матвіївської сотні полку гайдамаків Холодного Яру, до монументу загиблим у с. Соснівці Олександрівського району Кіровоградської області, до пам’ятника Пилипові Хмарі в його рідному селі Цвітна, де поспілкувалися з дідом Карбалою (співорганізатором свята героїв Холодного Яру) і Юрком Хмарою, племінником отамана, який побудував пам’ятник отаманові та його козакам. У Чорнолісці квіти лягли на могилку закатованих росіянами Євгенії і Миколки Бондаренкам – дружині й синові легендарного отамана Миколи “Кібця”-Бондаренка.
Попивши води із 300-літньої гайдамацької криниці, що в розораному “соввластью” селі Чорнолісці, вирушили в с. Цибулів на Гайдамацьку Січ Володимира Вознюка, де сальвами на честь героїв всіх епох і завершили цьогорічні вшанування в Холодному Яру.
Щиро дякую всім, хто допоміг організувати свято українських героїв у Холодному Яру! Щира подякам усім, хто приїхав вклонитися могилам героїв!
Слава Україні! Козакам слава!

Прес-служба Історичного клубу “Холодний Яр”

  

  

  

  

На світлинах Григорія Юрика, Володимира Калюжного і Вадима Момота –
Козаки ВГО “Сокіл” після навчального бою.
Козак Вогнедар мав доручення катати дітей…
Роздаю скарб, знайдений в околицях гори Семидубової.
Олег Куцин, Роман Коваль і Леся Островська.
Наші славні вояки Роман Жованик та Олександр Голопотелюк.
Турнір зі стрільби із страйкбольних автоматів ім. Василя Чучупака. Івківці, 29 квітня 2017 р. Всі світлини 2-ї стор. – с. Івківці, 29 квітня 2017 р.
Гурт із Києва “Орелі”. Медведівка, 29 квітня 2017 р.
Біля тулумбаса – Євген Гарькавий, заступник командира з виховної роботи реактивного дивізіону 72-ї бригади, Роман Коваль, Валерій Мартишко, Віктор Скатерний, командир розвідувальної роти 72-ї бригади і Руслан Сулименко, заступник командира роти з виховної роботи 72-ї бригади. Холодний Яр, 30 квітня 2017 р.
Юрій Левченко і Сергій Василюк. Мельники, 30 квітня 2017 р.
На могилі Головного отамана Холодного Яру промовляє Олег Куцин. Мельники, 30 квітня 2017 р.
Козаки ВГО “Сокіл” і Легіону Свободи на могилі сотника Івана Компанійця. Мотрин монастир, 30 квітня 2017 р.
Виступають Тарас Компаніченко і Валерій Гладунець. Дикий хутір, 30 квітня 2017 р.



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віра САВЕНОК (Чернігів) – 450 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 700 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ