Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


Холодноярське село Матвіївка


Село Матвіївка оспіване письменником Юрієм Горлісом-Горським у культовому романі “Холодний Яр”, який витримав понад 20 видань. Саме з опису Матвіївки та її людей починає поручник Армії УНР Юрій Горліс-Горський розповідь про Визвольну боротьбу на Чигиринщині в 1920-х роках: “Під’їжджаємо до села Матвіївки. Перед селом, коло дороги, на високому місці висока могила-курган. Злажу з коня і вдираюся на неї. На верху просторе заглиблення, оточене вінком валу з виходом у бік села. Немає сумніву – це старий козацький дозорчий курган. Видно з нього далеко. З боку, звідки йдемо, і праворуч видніються ліси; ліворуч, в напрямку Чигирина, теж смуга лісу, а посередині гола рівнина – широкий вихід у степи”.
У 1919 – 1920-х роках село постачало козаків і старшин до полку гайдамаків Холодного Яру Василя Чучупака. Матвіївська сотня полку гайдамаків Холодного Яру мала понад 500 козаків – фактично п’ять сотень! Про войовничих матвіївських селян свідчить більшовицький документ: “Все мужское население села Цветной… и Матвеевка с вилами и лопатами присоединилось к бандитам Хмары”. Бандитами Москва завжди називала борців за волю України. Отож за Українську державу в Матвіївці була кожна родина. Слід зазначити, що Матвіївка є батьківщиною холодноярських отаманів Орла і Сранди.
На вшанування подвигу матвіївців у центрі села у 2010 році з ініціативи та за підтримки президента Історичного клубу “Холодний Яр” Романа Коваля було встановлено величний пам’ятник. Автор монумента борцям за незалежність – заслужений художник України Валентин Сірий, автор меморіалу Холодноярським героям у селі Мельниках – колишній “столиці Холодноярської Республіки”.
У Матвіївці є ще один унікальний об’єкт – Попова хата, в якій у лютому 1920 року кілька днів жив український полководець, генерал-полковник Армії Української Народної Республіки Михайло Омелянович-Павленко, командарм Зимового походу Армії УНР. Тут, у Поповій хаті, розміщувався штаб українського війська, в нарадах якого брали участь визначні українські старшини, серед них і Юрій Горліс-Горський.
А ще через Матвіївку пролягає шлях на таємничий Вовчий Шпиль – козацький форпост Війська Запорозького. За легендою, саме на Вовчому Шпилі Богдан Хмельницький заховав свою булаву – як скарб для майбутніх українських поколінь. Таборувалися тут козаки і на початку ХХ століття. У 1919 році тут було створено Товариство козаків Вовчого Шпиля на чолі з отаманом Юхимом Ільченком із чигиринського села Рублівки.
На початку 1920-х років тут таборувалися козаки і старшини полку гайдамаків Холодного Яру, тут проходили повстанські з’їзди Холодноярської округи. Про все це можна дізнатися з книги Романа Коваля “Коли кулі співали”. На Вовчому Шпилі збереглися десятки землянок, у яких жили та переховували свій скарб холодноярські партизани. Тут зберігся культурний шар епохи Національно-визвольної боротьби.
Маршрут з Матвіївки на Вовчий Шпиль проходить мальовничою місцевістю. Походити стежками наших героїв – унікальна нагода для тих, хто любить свій край, хто шанує борців Холодного Яру. Не дивно, що до цих історичних місць приїжджають вклонитися туристи з усіх куточків України. Час уже включити село Матвіївку в екскурсійно-туристичні маршрути Чигиринщини.

Юлія ЖАДАН, Історичний клуб “Холодний Яр”



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ