Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


У колі рідних, але ще не на волі


У колі рідних, але ще не  на волі

9 грудня Печерський районний суд Києва відпустив під цілодобовий домашній арешт Дениса Поліщука, учасника Революції гідності та АТО. Його й Андрія Медведька ув’язнив Аваков за підозрою у вбивстві журналіста Олеся Бузини, публічно “призначивши” їх убивцями. Хлопці заперечують свою вину, а їхні адвокати під час судових розглядів доводять, що обидва підозрювані мають беззаперечне алібі – 16 квітня, в нещасливий для Бузини день, вони перебували на фронті.
З Денисом Поліщуком спілкувався журналіст видання “Публичные Люди” Артем Худолєєв.
“Умови утримання в СІЗО жахливі, – розповів Денис, – грибок, конденсат, пліснява на стінах, тиснява, погане освітлення, жахливе харчування, відсутні людський туалет, нормальні провітрювання і ліжка (всі вони перетягнуті канатиками, заплетеними зі старих светрів, розпущених шкарпеток, скручених пакетів)… Але є і “єврокамери” – з “плазмами”, душовими кабінами, тренажерами… Моя камера була в довжину 6 метрів, у ширину 3 метри. Розрахована на 6 осіб. Переважно нас і було шестеро… В камері – холодильник, телевізор, електричний чайник. Усе це лишилося від попередніх в’язнів. Я там залишив машинку для стрижки та ще деякі речі. Взагалі є забобони, що в тюрмі нічого не можна лишати, погана прикмета, мовляв, вернешся знов, але я в це не вірю, навпаки, залишив деякі речі першої необхідності (шкарпетки, футболку, штани, кофту, постільну білизну тощо). Заїде до в’язниці новенький – йому буде потрібне.
Зі мною сидів танкіст, який воював за т. зв. Новоросію. Він громадянин Росії. Ситуація спершу була напруженою, але я подумав: якщо його не вбили на фронті, отже, він потрібний живий, наприклад, щоб підтвердити участь Збройних сил РФ у війні в Україні, є й можливість обміняти його на нашого полоненого. Тож я проводив з ним просвітницьку роботу. Ще зі мною сидів дагестанець, йому інкримінували участь в ІДІЛі… З ним було цікаво ходити на прогулянку й говорити про культуру”.
Артем Худолєєв запитав:
– Денисе, а чи погрожували тобі працівники міліції та прокуратури під час твого перебування в СІЗО?
– Працівники міліції погрожували і мені, й Андрієві Медведьку, – відповів Денис. – В ІТТ до нас приходили оперативники й обіцяли, що нас покалічать, уб’ють, що нашим сім’ям загрожує фізична розправа. Залякували й слідчі УБОЗу. А камерний “освєдомітєль” запевняв, що Андрій уже написав на мене донос, і радив написати на нього. Використовували й обладнання для прослуховування. Був тиск на наших рідних і друзів, стеження за ними…
– Скажи, а чи відчував ти підтримку, перебуваючи за ґратами?
– Так, я відчував велику підтримку людей. Це не тільки підтримка, а й здорова реакція на політичні переслідування… Разом ми – сила! З першого дня затримання підтримка друзів під ІТТ підняла бойовий дух на 148%. А прихід активістів на суд змушував суддів і прокурорів нервувати, адже активісти ставали свідками злочинних рішень, за які суддям чи прокурорам ще доведеться відповісти.
– Скажи, а чи були такі випадки, коли тобі хтось з “органів” в особистому спілкуванні говорив, що вони знають, що ти невинний, але є вказівка зверху…
– Коли мене взяли під варту в залі Апеляційного суду 2 липня, конвоїри дивувалися: “Чому так?!” Адже сторона обвинувачення не довела підозри та наявність ризиків. І гвардійці, які возили мене на суди, говорили: “Тримайся!” Та згадували класика: “Борітеся – поборете!” Але найбільше вразив суддя Апеляційного суду, який не входив до колегії, що розглядала мою справу. Він пояснив, що є вказівка “зверху”, але головне нам з Андрієм не піддаватися. “У вас досвідчені адвокати, вас звільнять, але не зараз”. І суддя Шевченківського суду пояснив, що є вказівка тримати нас під вартою. “Якщо ж вас випустять, то суддя сяде замість вас”.
– Денисе, чи зараз чинять тиск на твоїх рідних і близьких?
– Так, правоохоронці (прокурори, слідчі, оперативники) в неформальній обстановці намагалися провести допит, звичайно, без адвокатів... Знаю і про тиск на свідків, які бачили справжніх убивць. Їх залякували, їм знищили бізнес – знесли торгові кіоски.
– Які зараз умови твого перебування?
– Цілодобовий домашній арешт та зобов’язання носити електронний засіб контролю, тобто браслет. Я маю з’являтися на виклик слідчого чи прокурора. До мене приходить дільничний і перевіряє, чи я вдома. Я поправляю своє здоров’я, адже в червні я важив 74 кілограми, а після тюрми – лише 58. До мене в гості приходять друзі й рідні. Спілкуюсь із журналістами. Відстежую новини, аналізую їх. Займаюсь спортом. Радію, що моя наречена поряд… І все ж це не свобода. Дуже сподіваюся, що найближчим часом і Медведько вийде з тюрми.

  



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ