Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


“Залишенець” Євген Лоскот і честь української зброї


Євген Лоскот – капітан Збройних Сил України, заступник командира розвідувальної роти 1-ї танкової бригади. Народився 22 червня 1983 р. в селищі Десна Козелецького району Чернігівської області. Член Чернігівської обласної організації ВО “Свобода”. Учасник Революції гідності. За спинами інших не ховався, брав участь у всіх боях, вів за собою. 20 січня 2014 р. на вул. Михайла Грушевського дістав поранення гумовою кулею в обличчя. 18 лютого, після кривавих подій у Маріїнському парку, вважав своїм другим днем народження.
Коли Росія напала на Україну, пішов добровольцем до війська. 21 березня 2014 р. відбув у розпорядження командування 1-ї танкової бригади в с. Гончарівське, а вже 5 червня направлений для оборони Луганського аеропорту. “Ми всі живі завдяки капітанові, бо він нас змушував так окопуватися, що нас не взяли “Гради”, й атаку танків ми відбили”, – розповів один з військових Євгеновій матері Ксенії Данилівні.
Євген брав участь у боях за Лутугіне, Жовте, Раївку, Сабівку, Григорівку, Новосвітлівку. Наприкінці серпня три доби з терикону шахти “Ювілейна” біля Луганська збирав розвідувальні данні для своєї військової частини та батальйону “Айдар”.
На початку вересня 1-ша танкова бригада почала відходити з позицій біля Луганська. Євген Лоскот відмовився відступати. Разом з іншими вояками відремонтував БМП, облаштував позицію. 5 вересня близько 13.00 ворог почав танковий наступ. “Залишенці”, серед яких і Євген, виступили в район Веселої Гори, де виявили командний пункт ворога. “Ми повинні їх дезорієнтувати, якщо ми цього не зробимо, загинемо і ми, і всі ті, хто тут лишився”, – сказав боєць Фартушний. З ним погодилися Євген Лоскот та Е. Бондаренко.
Під?їхавши до командного пункту, Євген розвернув БМП, дав можливість відстрілятися одному бійцю, потім повернув машину другим боком, аби відстрілявся другий. Під час відходу ворог влучив із РПГ у нашу машину. Вона продовжувала рух, але все повільніше і повільніше… Рвало двигун, запалала броня. Стрільці вистрибнули з машини на ходу, а Євген поїхав далі. Невдовзі К. Фартушний почув два вибухи і побачив як високо підлетіла башта машини. Він переконаний, що Євген, вийшовши із БМП, підірвав її.
Уночі Євген виходив на зв’язок з айдарівцями, домовлявся про форсування Сіверського Донця. Однак потім зв’язок урвався…
Виявилося, що місцеві запроданці навели на нього банду “казаков”, осетинів та росіян. Євген відмовився здаватися і підірвав себе гранатою. Тіло героя було роздерте собаками. Лише згодом рештки (череп, дві кістки і лопатка) були прикопані на пустирі…
Фартушному вранці наступного дня пощастило вийти до своїх. Із собою вивів ще 5 вояків. Бондаренко через кілька днів потрапив у полон, в якому карався 52 дні.
Внаслідок несподіваної атаки “залишенців” на командний пункт російського війська танки РФ перевели вогонь на БМП Євгена Лоскота, відтак наші військові відійшли з мінімальними втратами (загинув вояк “Овод”). Росіяни не наважилися атакувати Щастя, бо вважали, що місто захищають українські військові, а його наше командування кинуло напризволяще. Дезорієнтація ворога дала можливість військовим 92-ї бригади та батальйонові “Айдар” 7 вересня повернутись і зайняти покинуті позиції 1-ї танкової бригади. Місто Щастя і ТЕЦ були врятовані.
Подвиг “залишенців” неоціненний. Мова про 12 та 9 козаків з опорних пунктів “Щогла” і “Металіст”, 80-ту бригаду і героїчний екіпаж БМП Євгена Лоскота. Вони захистили честь української зброї.

Тіло Євгена Лоскота передали українській стороні 22 червня 2015 року. Його особу ідентифіковано за результатами ДНК-експертизи 2 вересня.
Поховали козака 9 вересня в рідній Десні з військовими почестями.
“Я розумію, що зараз триває війна й у держави немає сил і можливостей розібратися і віддати пошану всім захисникам. Але сподіваюся, що настане час – і ми вшануємо всіх наших захисників, – висловила надію Євгенова мати.– Для мене мій син – герой, навіть якщо його таким не визнає держава”.
Вічна пам’ять борцям за волю України!
Слава українським жінкам, які народжують героїв!

Роман КОВАЛЬ



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ