Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


Минув рік. І ми згадуємо історію


Минув рік. І ми згадуємо  історію 24 червня Роман Коваль зустрівся з керівниками та добровольцями Центру спеціальної тактичної підготовки “Білий вовк”. Пропонуємо вашій увазі його виступ. 

Тихо минула перша річниця створення добровольчих батальйонів. Не чути сурм, оркестрів, вітальних промов. Не нагороджено героїв-добровольців. Держава промовчала. Чому? Через недовіру вищого керівництва України до тих, хто відстояв нашу державність у час страшної небезпеки – нападу непереможної Росії на демілітаризовану Україну?
Таке вже було в нашій історії.
Упродовж 20 років досліджую історію добровольчих формацій доби УНР. Не лише Вільне козацтво і повстансько-партизанські загони, а й історію чину Українських січових стрільців, УГА та Армії УНР, сформованих переважно з добровольців.
На цих засадах був злютований і легендарний Запорозький корпус, який навесні 1918 року у співпраці з доблесним німецьким військом за два місяці звільнив Правобережну і Лівобережну Україну та Крим від московських інтервентів.
Перемоги наших добровольців налякали не тільки Москву, стривожили вони й Київ.
Чому не радість увійшла в серця Винниченка, Грушевського та й нинішніх владоможців? Боялися добровольців, які могли прийти у столицю і змести владу тих, хто не дбав про військо, хто вносив у вояцькі лави політику, розкрадав військове майно?
Якщо ти член урядових партій, довіряємо тобі, – така була позиція верхів, принаймні в добу УНР. – Якщо ти не належиш до урядових партій і командуєш військовим підрозділом – це підозріло і небезпечно.
І починалася кампанія дискредитації найавторитетніших командирів, звинувачень у неналежній дисципліні, мародерстві, зраді… Володимир Винниченко, наприклад, добалакався до того, звинуватив полковника Болбочана, що той, бачте, цілував дамам ручки – “як білогвардієць”, а Петлюра обвинуватив Болбочана, що той “їздив у сальон-вагоні, а це недемократично”. Хоча члени Директорії їздили і жили в потязі, який донедавна належав Миколі II…
Керівники УНР боялися, що прийде український “Бонапарт” і скине їх – недбалих і нездатних партійників-боягузів. Тому й страхались авторитетних військових. Тих, хто ходив у першій лінії в атаку з простими вояками. Тих, хто здобував перемоги. Політики побоювалися опинитися в їхній тіні. Тому й підступами намагались усунути їх.
Поборювали творця перших українських полків відродженого війська Миколу Міхновського, Павла Скоропадського, – бо він, бачте, – “царський генерал”, а значить, “реакціонер”, відсторонили Віктора Зелінського, командира Синьої дивізії, арештували і розстріляли визволителя Криму полковника Петра Болбочана…
Мене не цікавлять політичні долі керівників УНР і України нинішньої. Мене цікавлять долі тих, хто був на передовій, – тоді й тепер. Мене цікавлять ті, хто плекає українську силу, відшліфовує її, робить боєздатним наш народ.
Я писав і писатиму насамперед про захисників буття України, про святих і страшних месників нашої Батьківщини. Це дорогі мені люди, перед якими схиляюсь, задля яких живу, – вертаючи їх із забуття у нашу свідомість. Вони воскресають на наших очах і починають впливати на нас, – адже ми хочемо бути такими, як вони.
Радість входить у серце, коли усвідомлюєш, що ти однієї крові із січовими стрільцями, вояками Галицької армії, богданівцями, дорошенківцями, Чорними запорожцями, сірожупанниками, синьожупанниками, холодноярцями, оунівцями, вояками УПА, айдарівцями, хлопцями з “Донбасу”, “Правого сектора”, “Січі”, полку “Азов”, “Карпатської Січі”, батальйону “ОУН” та інших наших лицарських формацій, зокрема і батальйону “Білий вовк”, який плекає українську силу, який вишколює наших вояків, перетворює їх у небезпечних для Росії фахівців своєї справи.
Добровольці є основою українського війська і сьогодні. Вони його фундамент, його завзята козацька непереможна сила.
Добровольчі батальйони є продовженням наших славних бойових формацій – Українських січових стрільців, Галицької Армії, Армії УНР, повстансько-партизанських загонів, “Карпатської Січі” та Української повстанської армії.
Вітаючи вояків з першою річницею чину, бажаю, щоб завдяки їхній рішучості та бойовому вмінню мир проростав на могилах наших ворогів.
Слава Україні!
 
Роман КОВАЛЬ
Київ, 24 червня 2015 р.

  



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ