Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


“Вільна Січ ожила, і козацтво як мак розцвіло”


У конференц-залі Київського міського будинку вчителя відбулася презентація книги “Так творилося українське військо. 10 спогадів учасників Визвольної війни 1917 – 1920-х років”.

Розпочав вечір юний кобзар Святослав Силенко, виконавши “Бойовий гімн українського війська”, який написав спеціально до цієї презентації. Потім взяв слово упорядник Роман Коваль. Він, зокрема, сказав: “Спогади написані так, що відчуваєш свою присутність поруч з козаками, чуєш їхні тужливі пісні, ділиш їхній розпач, береш свій шматочок останньої скибки хліба. Бачиш їх... Які ж прекрасні люди були!.. Читач цієї книги відчує атмосферу і дух тієї епохи. А найбільше здивує і вразить українське диво на Ямпільщині, диво пробудження українського народу від, здавалося, віковічного сну малоросійства. Крім одиниць, уже ніхто не вірив, що можна пробудити етнографічну масу до державного буття. Але загуркотіли у Петрограді громи Лютневої революції і села, які ще в березні 1917 р. плакали-ридали за російським царем, села, в яких уже не співали українських пісень (бо забули їх), раптом рішуче потягнулися до свого. З натовпу вчорашніх малоросів ніби за помахом палички якогось доброго чарівника виросли козацькі сотні й курені, що на краю української землі запекло боролися за свою національну державу. Боролися і співали українських пісень, які їм із фронту принесли українізовані частини, що вертали на Батьківщину. Диво з див: селяни, які лише кілька тижнів перед тим уперше почули слово “Україна”, перейняли його, стали називати себе українцями, та ще й гордістю, та й ще брязкаючи зброєю, та ще й стріляючи у бік тих, хто не хотів нас на нашій землі! Під враженням можливості українського дива в найтяжчій ситуації перебуваю й досі. Коли хтось із песимістів жаліється на несприятливий хід подій, демонструє, нехай і переконливі, факти занепаду українства, скиглить, що все пропало, передрікаючи кінець України, згадую Д. Кетроса. Як це чудово знати, що відродження України можливе завжди! Головне – не опускати рук, а наполегливо продовжувати працю на українській ниві”.
За упорядником на сцену вийшов юний бандурист Данило Мельник, який заспівав славень “Україні” на слова Василя Симоненка (музика Бориса Мельника, батька бандуриста), а тоді ще й українську стрілецьку пісню “Зірвалася хуртовина”.
За Данилом виступила Раїса Браславець, онучка Грицька Терпила, старшого брата отамана Зеленого. Вона сказала: “Я прочитала ці спогади. Я вірю кожному слову цих людей... Без сліз їх читати не можна. То була велика війна... Ця книга дарує натхнення для нас”. Виступали також бандурист Назар Божинський, поетеса Антоніна Литвин, скульптор і письменник Михайло Горловий, краєзнавець Петро Шкляр, гурт “Гайдамаки” з Вишгорода (художній керівник Анатолій Мисько), видавець книги Ростислав Мартинюк. Ще раз вийшов на сцену Святослав Силенко, який виконав пісню “На Аскольдовій могилі...” на слова Павла Тичини (музика легендарного Михайла Башловки). А заслужений артист України Анатолій Кобзар познайомив учасників вечора з піснею на слова Євгена Гущина “Я в пісні живу” (музика Віктора Вовка). Гурт “Буття” у складі Олега Бута (художній керівник), Василя Бута і Сергія Кандаурова виконав пісні “Ой на горі, на Маківці” та “Ой там у лісі в темнім гаї”. А завершив вечір Тарас Силенко “Піснею про отамана Зеленого”. З особливим почуттям слухали її рідні отамана та його побратимів – у той вечір у колишньому приміщенні Центральної Ради зібралися Раїса Браславець і Оксана Цедик, онуки повстанця Грицька Ільковича Терпила (брата отамана Зеленого), Наталка Дубровська, онучка отамана Овсія Гончара-Бурлаки, Ольга Булавин, праонука Софії Терпило (сестри отамана Зеленого), В’ячеслав Цедік, правнук Грицька Терпила., Михайло Горловий, онук повстанця-зеленівця Петра Стрільця, Микола Шляховий, онук отамана Марка Шляхового, Михайло Святненко, онук отамана Федора Святненка, Тамара Здоровецька, дочка козака Армії УНР Олексія Здоровецького, а також нащадки холодноярського роду Чучупаків – Володимир Чучупак, син повстанця Дем’яна Чучупака, його зять Олег Горбаченко та Артем Горбаченко – правнук Дем’яна Чучупака. Наприкінці вечора упорядник книги запросив нащадків славних українських родів та співтворців свята вийти на сцену сфотографуватися та познайомитися...
Пізнім вечором люди розходилися в піднесеному настрої. Чи не кожний відчував себе збагаченим новими знаннями про лицарську історію свого народу та впевненістю у перемозі свого народу.

Олеся КОВАЛЬ



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віра САВЕНОК (Чернігів) – 450 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 700 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ