Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


Президент поки мовчить


У січневому номері "НН" було надруковано статтю Романа Коваля "До українських могил у Чехії". Автор, серед іншого, зазначав, що працівник подєбрадського кладовища повідомив, що "організація "Українська ініціатива в Чехії" офіційно відмовилась від деяких могил у Подєбрадах. Мовляв, розорюйте, нам що? Ми не протестуватимемо".
Редакція "НН" отримала з Чехії коментар на це твердження. Один з керівників Української ініціативи у Чеській Республіці Богдан Райчинець зокрема написав: "Українська ініціатива в ЧР не відмовилась від "деяких могил". "Відмовитись" означає в цьому випадку відмовитись від обов'язку всього українства. УІЧР не можна вважати єдиним спадкоємцем усіх українських могил на території Чехії. УІЧР вважає утримування могил у ЧР своїм моральним обов'язком, але його можна реалізувати тільки за фінансової підтримки доброчинців. Ці кошти треба роздобути.
Абсолютно не погоджуюсь із твердженням працівника кладовища! "Розорюйте, нам що? Ми не протестуватимемо". Було б абсурдом, з одного боку, так говорити, з другого боку, – роздобувати кошти, платити й переживати за справу. Тут щось мені незрозуміло, навіть образливо...
У час переговорів із представниками Подєбрад 2004 року урядовці міста повідомили, що від конкретної співпраці (оплати за могили) відмовилось тоді Посольство України в ЧР... відмовилась таким чином Україна.
З боку УІЧР була моральна потреба зберегти в Подєбрадах бодай ті могили, які можна було зберегти, і було заплачено 35 тис. корон чеських (2 тис. доларів) за 7 могил за оренду місць на 5 років. На останні 11 могил не вистачило коштів. У випадку згаданих 11 могил можна говорити про їхній надзвичайно поганий технічний стан, деякі таблички із написами уже не прочитати, у деяких випадках навіть не можна розрізнити прізвищ у книзі похованих.
УІЧР хоче врятувати всі подєбрадські, так само й інші українські могили в Чехії. У випадку Подєбрад ціна за одне місце (могилу) приблизно тисячу корон чеських у рік. Це 18 тисяч корон чеських (1 тис. доларів) на рік тільки за оренду в Подєбрадах. Треба розраховувати, що вартість оренди зростатиме.
19 грудня 2007 р. містом Подєбради було стверджено, що 11 могил, за які не було заплачено, не ліквідуватимуться до березня 2008 року. Цебто є час подумати. Якщо коштів бракуватиме, доведеться вибрати восьму могилу і виготовити таблицю з усіма прізвищами, які наведені на 11 могилах, утримувати таким чином вісім могил...
Наприкінці листа дозвольте подякувати Вам за увагу, яку присвячуєте справі українських могил за кордоном, і попросити Вас звернутись до урядових чи інших установ України з проханням допомогти врятувати українські могили в Чехії.
Створено малу робочу групу добровольців у справі українських могил... з якими Ви зустрічались і обговорювали справу. На мою думку, аби була справа на рівні і привернула увагу державних установ (наприклад, Міністерство культури України), треба організувати допомогу офіційним шляхом через Посольство України в ЧР. Ми поки що намагатимемось працювати далі. Подєбради - це перший крок..."
Наприкінці грудня минулого року Історичний клуб "Холодний Яр" звернувся до Президента України з листом, в якому порушується проблема стану українських могил у Чехії – могил державних та військових діячів, письменників і науковців. Там, зокрема, є такі слова: "Пане Президенте! Запитайте посла в Чехії, чи знає він в якому стані перебувають могили Українського військового цвинтаря в Пардубіце, поховання українських вояків у Штернберку, Терезині, Яблонному в Под'єштєді та Хлумі, українських могил у Подєбрадах, Мєльніку, Празі. Цікаво, що скаже він Вам?..
Опіка над могилами діячів культури і захисників української держави лягла на плечі винятково громадськості. Українські громадські організації у Чехії про свій моральний обов'язок знають, але їм під силу доглядати лише за кількома похованнями...
Просимо дати такі доручення українському посольству в Чехії та в інших країнах, де проживали і проживають українці:
1. Укласти реєстр українських могил у Чехії із зазначенням їхньої долі (ліквідована, не викуплена, викуплена і до якого часу).
2. Публічно звітувати про їхній стан перед Вами та українською громадськістю у Чехії та в Україні.
3. Вийти з ініціативою до громадськості під назвою "Врятуй одну українську могилу" та всебічно підтримувати її.
4. Давати публічні щорічні звіти, що зроблено для впорядкування і врятування поховань діячів УНР і ЗУНР".
Відповіді на нашого листа із президентської канцелярії поки немає.

Редакція "НН"



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ