Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


Тарас Шевченко на Майдані


9 лютого, в неспокійний час, у Київській міській раді відбувся творчий вечір письменника Романа Коваля. Серед присутніх – представники різних поколінь. Усіх їх об’єднувала любов до правдивого слова й української пісні. Це було незабутнє зібрання рідних людей, які свято вірять в Українську Україну. Якийсь неймовірний дух Волі витав у повітрі, всіх проймало почуття гордості: завдяки Ковалеві українці відкрили для себе ще одного героя – Михайла Гаврилка.
Імена таких, як він, випалювали вогнем... Січового стрільця, непокірного отамана Гаврилка чекісти живцем спалили у топці паровоза на станції Полтава у 1920 році. Але його дух не вмер. Він житиме в невмирущих книгах Романа Коваля, що дарують українцям багато відроджених із забуття героїв, з яких молодь може брати приклад.
На творчому заході, ведучим якого був Сергій Василюк, лідер гурту “Тінь Сонця”, звучали твори Тараса Шевченка, стрілецькі та повстанські пісні, твори Тараса Шевченка, уривки з книги Романа Коваля “Михайло Гаврилко: і стеком, і шаблею”…
Сергій Василюк нагадав про те, що саме 9 лютого виповнюється річниця повстання в Лук’янівській в’язниці Києва 1923 року, а відтак, і роковини легендарних отаманів Холодного Яру Ларіона Загороднього, Юрія Дроботковського, Мефодія Голика-Залізняка, Дениса Гупала, Сергія Захарова, Костя Здобудь-Волі, Івана Гайового-Грисюка, Січових Стрільців Миколи Опоки, Михайла Турка та інших борців, які загинули під час повстання (всього – 38 осіб).
Після хвилини мовчання кобзар заслужений артист України Тарас Силенко на пам’ять про наших прадідів великих виконав геніальну пісню “Посіяли гайдамаки” на слова Тараса Шевченка (муз. Віктора Захарченка), а поетка Антоніна Литвин майстерно продекламувала поему Тараса Шевченка “Холодний Яр”.
Представляючи шевченкіану скульптора Гаврилка, Роман Коваль процитував погляд самого митця на його скульптурну групу “Відродження України” з 1-го проекту пам’ятника Шевченкові для Києва: “Пробуджена Україна, оточена двома лицарями, провадить далі свій недокінчений історичний похід в чарівну країну грядущої слави і життя. Лицарі її виглядають такими, якими їх ворожі стріли поклали, здавалось, на вічний смертельний сон, але чародій Тарас своїм чудодійним словом воскресив їх, і вони йдуть, вірні “Заповітові” Тарасовому, проложити дорогу Україні там, де, як звичайно думають, “немає путі ні прохожому, ні проїзному, ні прольотному”. “Чудодійне слово Шевченка, – додав Роман Коваль, – оживляє, обертає гречкосіїв на козаків, перевтілює російських патріотів, колишніх солдатів Російської імперії на сірожупанників і синьожупанників Армії УНР, які зброєю своєю перетворюють Шевченкові слова “І повіє вогонь новий…” на пророчі”.
Заслужений артист України Петро Бойко прочитав уривок з книги Романа Коваля “Михайло Гаврилко: і стеком, і шаблею”.
Про значення творів Романа Коваля у вихованні цілого покоління говорили письменники Володимир Шовкошитний, Василь Портяк, дочка медвинського повстанця Галина Денисенко та інші. У своїх виступах, вони наголошували, що Роман Коваль повернув українському народові сотні імен славних синів і дочок нашої Батьківщини.
Під редакцією Романа Коваля вийшло й нове дослідження Віктора Моренця “Земля, полита кров’ю”, в якому розповідається про повстанський рух на півдні Чернігівщини в 1919 – 1924 роках. Про це видання розповів автор монографії.
Окрасою українського свята в Київській міській раді стали виступи Гриця Лук’яненка і Володимира Самайди, які виконали повстанську пісню “Над’їхали партизани” та стрілецьку “Повіяв вітер степовий”, яку всі учасники вечора співали стоячи, а також виступи Сергія Василюка (“Пісня про отамана Зеленого”, “Ніколи не плач”, “Зробились ми великої години”), Ігоря Жука (“Залізна верба” і “Пісня Галицького полку Січових стрільців”) та Володимира Пастушка (“Голос крові”).
Підсумовуючи вечір, народний депутат України Юрко Сиротюк наголосив, що покоління, яке зараз на Майдані відстоює своє право на вільне життя в українській державі, значною мірою виховне на книжках Романа Коваля. “Приходить час, коли наші мрії і думки стають реальністю… І сьогодні перед вами відроджена Романом Ковалем отаманщина, холодноярщина, визвольний рух на вулицях Києва не театрально, а справді… Творами Коваля говорить вулиця Грушевського, говорить Майдан”. Слова Юрка Сиротюка супроводжувалися оплесками. Народний депутат підсумував свій виступ словами з поезії Шевченка “Бували войни й військовії свари” і наголосив, що треба брати уроки з історії і нарешті довести новітню Коліївщину до перемоги, “побудувати ту Україну, за яку воювали наші попередники, про яку пише Роман Коваль”.

Лариса ГРОМАДСЬКА



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віра САВЕНОК (Чернігів) – 450 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 700 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ