Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


Пам’ятник встановлено через 90 років по смерті вояка


Пам’ятник встановлено через  90 років по смерті вояка 12 серпня 2012 р. в с. Нижнів Тлумацького району Івано-Франківської області відбулось освячення пам’ятника на могилі хорунжого Армії УНР Тихона Хилюка.
Понад дев’яносто років рідні нічого не знали про його долю. На могилу дідового брата вони привезли землю з його родинного обійстя та воду з криниці

Від часу виникнення в 2010 році Благодійна ініціатива “Героїка” встановила понад півтора десятки монументів та пам’ятних знаків – у Києві, Херсонській, Рівненській, Івано-Франківській, Черкаській, Тернопільській та Київській областях. І ось новий монумент… Понад рік активісти Благодійної ініціативи “Героїка” з’ясовували обставини життя й смерті українського старшини та місце його поховання. Дуже допомогли краєзнавці Ольга Полонська з Вінниччини та Дмитро Лупипсів з Прикарпаття.
Тихін Хилюк народився 1883 року в с. Гурівці Бердичівського повіту Київської губернії (тепер село Гурівці Козятинського району Вінницької області). Його родина була заможною. Батько Феофан мав власного вітряка та чималу хату на Галасаївому кутку Гурівців. У господарстві допомагали четверо синів: Юстин, Омелько, Тихін, ім’я четвертого, на жаль, забулося. Коли в селі занепала стара дерев’яна церква, збудована 1735 року, Феофан Хилюк виступив з ініціативою зведення нової. У відродженому храмі став церковним старостою.
Тихін закінчив вищу початкову школу. Мав дружину та четверо дітей. 5 березня 1920 р. вступив до Окремого відділу ім. Івана Сірка Армії УНР на посаду молодшого старшини кулеметної ватаги. З травня 1920 р. продовжив службу в кінній сотні штабу 8-ї стрілецької бригади 3-ї Залізної дивізії Армії УНР (командир Олександр Бурківський). У травні 1920 року брав участь у боях проти більшовиків за оборонну лінію Ямпіль – Чернівці. Аж до самої загибелі брав участь в усіх бойових діях 8-ї бригади 3-ї Залізної дивізії.
Під час спроб 41-ї дивізії Красної армії форсувати Дністер (Армія УНР утримувала стокілометрову ділянку фронту вздовж річки) виявив себе як хоробрий старшина. В бою 28 серпня 1920 р. поблизу села Комарівка (тепер Тернопільська область), прикривав тили 9-ї бригади кулеметним вогнем. Незважаючи на шалений тиск червоних, Тихін Хилюк продовжував захищати товаришів. Він був заскочений ворогом з-за спини і проколотий багнетом. Завдяки хоробрості хорунжих Тихона Хилюка, Василя Кривли і Костя Пашкевича,козаків Андрія Марчака та Єрмолаєва, сотника Віроцького 9-та бригада (декілька сотень вояків) Армії УНР уникнула загибелі в районі села Шкільна Гута.
Козаки переправили ще живого Тихона через річку. Наступного дня, 29 серпня, в Нижневі (тепер Тлумацького району Івано-Франківської області) хорунжий Хилюк помер. Поховали його з військовими почестями на міському цвинтарі. Цього ж дня 8-ма бригада перейшла у контрнаступ…


Після Другої світової війни могила, в числі інших військових поховань, була знищена комуністами. Тож дослідникам “Героїки” вдалося відшукати лише приблизне місце поховання хорунжого.
Кошти на виготовлення пам’ятника пожертвували доброчинці з центральних, східних та південних областей України. Звернення про допомогу до Івано-Франківської обласної державної адміністрації та депутатів обласної ради були проігноровані.
Попри сильний дощ на освячення пам’ятника, виготовленого у формі ордена Армії УНР “Хрест Симона Петлюри”, прибуло духовенство Української греко-католицької церкви, мешканці Нижнева, родичі Тихона Хилюка, посадовці з Тлумача та Івано-Франківська.
“На могилу дідового брата ми привезли землю з його родинного обійстя та воду з криниці. Вперше з моменту похорону за Тихоном Хилюком було відправлено панахиду на цвинтарі”, – розповідає внучата племінниця загиблого воїна пані Віра, яка прибула з Києва до Нижнева разом з донькою Тетяною.
Довгі десятиліття рідні Тихона Хилюка не здогадувалися про його службу в Армії УНР та справжню причину смерті. Родичі вояка пообіцяли щорічно відвідувати могилу, а нижнівські педагоги запевнили, що докладуть усіх зусиль, аби кожен школяр дізнався, що в їхньому селі похований вояк з Наддніпрянщини, який загинув, щоб Україна була вільною.

Павло ПОДОБЄД, координатор “Героїки”
м. Київ



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ