Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


Задзеркальна одіссея Рената Польового


Коли у квартирі на вулиці Курській до рук взяв грубезний фоліант “Тихої війни Рената Польового”, грішним чином подумав: Коваль почав видавати “огроми” для українських “самашедших”...
Коли сів за кермо свого авта на вулиці Курській і розгорнув важелезний том – знічев’я погортати сторінки – мене опанувала якась дивна, релігійна млість. Блистова, Корюківка, могили вцілілих кобзарів, скажена зима 1967 року на Гетьманщині... Саме у цю люту зиму замерз на шляху із сотенної Голінки до Конотопа останній священик мого села – отець Кирило. Біля колгоспної копиці, занесеної снігом.
Так, ця книга – “приватна містерія” якогось Польового, але вона – на відстані витягнутої руки. Ця книжка не про того чоловіка, а про мене, про інтимні українські шляхи, які не зазнали совєтської скверни. Вони чисті й утаємничені від ледачого ока. Вони не знають ні Януковича, ні Ющенка, як не знали наші попередники Малоросійської колегії чи царя-педераста...
Книжка “Тиха війна…” – новітній “Улісс” Джеймса Джойса1; уривки, які читаєш як завершений роман; потік довершеної белетристики, до берега якого підходиш босий.
...2009 року семеро моїх колег-тележурналістів легко погодилися на літню “альтернативну” подорож – від Полтави до Чернігова – через чотири полкових міста і одну столицю: Миргород, Лубни, Прилуку, Ніжин та Батурин. Цей шлях практично не перетинався з автомагістралями Е-95 чи Е-315. Це були “наші шляхи”, зацілілі в контурах “районованої УССР”.
2010 року я хотів підняти колег на ще химернішу путь. По сотенних містах України! Їх було за Розумовського 220-ть. Але ця ноша виглядала вже геть чернечою чи самурайською. Руки опустилися.
Та я дізнався ім’я чоловіка, який уже ходив цим маршрутом – та ще й пішки! – це Ренат Польовий. І, о диво! – вороги добре знали ці заголодоморені шляхи, їхній смисл і силу. “Одісея”-Польового боялися, про нього “доповідали”, йому дивилися в спину збентежені голови колгоспів, його зупиняли міліція та КҐБ.
Що це було? Контргеографія? Блукання румовищами? Українське задзеркалля? Кожен відповість сам, потрудившись потримати в руках цю важку книгу.
Не бійтеся її ваги. Вас оберігатиме бездоганне відчуття стилю самого упорядника – Романа Коваля. Він біля текстів Польового та про Польового як значковий товариш – строгий, чемний, тямущий. Вони обоє – коло невидимої корогви іншої України, у пилу сотенних містечок Мазепи, у бараках Колими, біля могил кобзарів і “доломин”2 близьких незнайомців.
Яка несподівана радість!

Ростислав МАРТИНЮК
Київ

Примітки
1. “Улісс” – це хроніка подорожі Леопольда Блума містом Дубліном 16 червня 1904 року. Назва пов’язується з героєм поеми Гомера Одіссеєм (латинізоване ім’я – Улісс). Є багато паралелей, явних і прихованих між двома творами, наприклад Леопольд Блум – Одіссей, Моллі Блум – Пенелопа… Книга – до 1000 сторінок. Видатна техніка потоку свідомості в “Уліссі”, ретельна побудова і експериментальна проза, сповнена гри слів, пародій і алюзій, кумедні характеристики і гумор, роблять книгу найбільш шанованим романом у пантеоні модернізму. З Вікіпедії.
2. Доломина – домовина.


Сторінками “Тихої війни…”

Прочитав на єдиному подиху розділ про подорож Рената Польового Київщиною та Черкащиною, особливо те, що стосується Трахтемирова (я сам родом з Канівщини). Польовий як у воду дніпровську дивився, коли в 1979 році написав, що тут, мабуть, дачі урядові будуватимуть. Саме тут скандально відомий Ігор Бакай і зліпив свій маєток – усього за сотню метрів від хреста на могилі козака Мухи, якому вклонився Ренат Польовий. Я у Трахтемирові був 2006 року – одразу після того, як загинула у вогні остання його корінна мешканка. Спілкувався тоді з дивовижним чолов’ягою на ймення Скіф, який і досі живе там відлюдником у хаті, збудованій 200 років тому. Полює на звірів і збирає артефакти. Переїхав у Трахтемирів з Києва, де працював на кіностудії Довженка... Книгу “Тиха війна Рената Польового”, впевнений, із задоволенням прочитає мій брат Ігор – він багато подорожує Україною зі своєю дружиною. Дякую за Вашу роботу – Ви повертаєте з небуття світлі промінчики нашого минулого, які – вірю! – освітять шлях у майбутнє України!

Петро ДОБРО
Черкаси

 

“Спротив… зневага… застереження”

Прочитала в “Тихій війні…” спомин Рената Польового “Колимський інтернаціонал”. Невеликий і, на перший погляд, ніби простий твір. Перераховано з лаконічним коментарем усіх, хто опинився у таборі. Але ж... Це виклик злочинам совєтської влади перед народами світу! Осуд московської політики.
У таборі нібито злочинці. А я їм співчуваю. Навіть у нелюдських умовах вони залишаються добрими людьми. Їх жалієш – і заблуканого афганця, що пропаде у хурделиці, й доведеного до вбивства чоловіка із закривавленою сокирою... У спомині – спротив русифікації, зневага до покидьків-ренегатів, застереження не вживати кацапської лайки... Дякую за “Колимський інтернаціонал”! З нього мав би “вирости” єдиний радянський народ, але не вийшло!
А тепер про “Колоски до портрета Рената Польового”. Чудово! З таких людей автор-упорядник книги Роман Коваль творить узагальнений образ нашого народу – талановитого, чесного, гарного на вроду.

Лариса ДАРМОХВАЛ
Місто Болехів Івано-Франківської обл.



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ