Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


Репресії в Україні


Прес-служба Всеукраїнської організації “Тризуб” ім. Степана Бандери повідомила, що 8 січня в різних областях розпочалися масові затримання активу ВО “Тризуб” ім. Степана Бандери. Вони супроводжувалися обшуками помешкань. Зокрема, цього дня в Рогатині затримано 60-літнього Степана Бичека, який нещодавно переніс інфаркт. Незважаючи на це, до нього застосовувалися методи фізичного впливу. Чи дивуватися, що під райвідділом чотири години стояла реанімаційна машина швидкої допомоги?
10 січня працівники Тернопільського УБОЗу провели обшук в будинку голови Тернопільської обласної організації “Тризубу” Василя Лабайчука. Про це розповів його батько, 47 річний Іван Лабайчук. Із родинної садиби правоохоронці забрали особисті речі Василя, літературу та цифрові носії. До переліку речей, які зацікавили правоохоронців, потрапили й книги, а саме: “Українські січові стрільці”, “Співаник українського націоналіста”, “Роман Шухевич у документах”, “Степан Бандера – символ революційної безкомпромісності”, “УВО”, “Український вибір”, “Симон Петлюра”, “Українська дивізія “Галичина” та інші видання національно-патріотичного змісту. Міліціонери забрали шапку Василя Лабайчука, штани, кілька футболок з національно-патріотичною символікою, переписали всі телефонні номери з телефону батька. “У мене вдома проводять обшук, – сказав Іван Лабайчук, – я досі не знаю де мій син. Міліціонери на це питання мені не відповіли, лише запевнили, що з ним все нормально і він нагодований. Дивлячись як вилучають та записують до протоколу історичну літературу, мені здалося, що ми потрапили в 37-й рік”.
Під час арештів були й випадки фізичного насильства над “тризубівцями”, так, було жорстоко побито Романа Хмару, нащадка чорноліського отамана Пилипа Хмари. Від моменту арешту до затриманих не було допущено ні адвокатів, ні рідних. Довгий час рідні та товариші взагалі не знали, де утримуються більшість затриманих. Правоохоронні органи не дають адекватних пояснень. Усі хлопці потребують юридичної, а деякі медичної допомоги.
На цей час під вартою знаходяться 14 членів організації. Хлопців звинувачують у нелегальному зберіганні зброї, підготовці терактів чи перевороту. Прес-служба Всеукраїнської організації “Тризуб” ім. Степана Бандери вважає ці звинувачення сфабрикованими, як і звинувачення у спротиві міліції. Під цим приводом і затримують активістів “Тризубу”. Ось прізвища арештованих та затриманих: голова Центрального проводу “Тризубу” Андрій Стемпіцький, його прийомний син, Пилип Таран, харківські студенти та випускники харківських вишів Віталій Вишнюк, Роман Хмара, Анатолій Онуфрійчук, Юрій Пономаренко, уродженці Галичини Степан Бичек, Василь Абрамів, Василь Лабайчук, Артем Циганок, Юрій Гудименко, Олексій Зануда з Обухова, Іван Загребельний із Полтави, Едуард Андрющенко із Запоріжжя, Сергій Борисенко із Кривого Рогу.
Кореспондент газети “День” Вадим Рижков узяв інтерв’ю в одного з уже випущених з-під варти членів “Тризуба” з Дніпродзержинська, Ростислава Винара, хірурга, лікаря 1-ої категорії. “Затримали мене люди в цивільному. Причому досить грубо. Документів ніхто не пред’являв. Поклали на землю обличчям у брудний сніг, наділи наручники… Одягли на голову якусь непрозору панчоху чи шапочку. І з криком “голову вниз, бігом!” посадили в автомобіль для перевезення ув’язнених… Помістили в камеру разом із вбивцями та грабіжниками… Зранку “обличчям до стіни, руки за спину, не обертатися, не дивитися, голову вниз”… Наступного дня я зустрівся із двома слідчими із Запорізького обласного управління, які прибули до Івано-Франківська. Поводили вони себе жахливо, розмовляли як із кримінальним злочинцем, запитували, яка в мене “клікуха”… В моїй дніпродзержинській квартирі в цей час провели обшук. Вилучили диски з комп’ютера, особисті речі, літературу… Чартерним рейсом із Запоріжжя за нами спеціально пригнали літак. Поводилися як з терористами: “руки за спину, перший пішов, другий пішов”… Вже в Запоріжжі запитали: “А як ви ставитеся до Сталіна?”. Я відповідаю: “Як я можу ставитися до людини, яка знищила 8 – 9 мільйонів українців”. Ці слова були зустрінуті з таким обуренням! Мовляв, що ти тут розповідаєш?! Хто, де і коли знищував?”… В обласному управлінні слідча повідомила, що мене підозрюють у вбивстві бізнесмена В. Брагінського, про якого я ніколи не чув… Мене… розпитували… чи зустрічався я з покійною Славою Стецько”.
Із протестом проти хвилі арештів виступили українські письменники. Зокрема, брати Капранови, хоч і не поділяють радикальних націоналістичних поглядів, звернулись до керівництва ВО “Тризуб” із проханням прийняти їх до членства організації. Ось уривок з їхньої заяви: “Провокація із підривом пам’ятника Сталіну в Запоріжжі та арешти членів “Тризубу”, що відбулися одразу після цього, не залишають сумнівів – влада діє за московським сценарієм, імітуючи теракти та вивішуючи усіх собак на представників реальної опозиції. СБУ арештувала “винних” у вибуху по всій Україні буквально за добу – такій оперативності можна тільки дивуватися. Адже якщо СБУ й справді мала настільки докладні відомості, чому вона не попередила вибух, а чекала на його здійснення? І чому з такою всемогутньою службою безпеки ми досі маємо нерозкриті убивства Гетьмана, Гонгадзе та інші резонансні справи? Оперативність СБУ має тільки одне пояснення – операція була спланована і здійснена самою спецслужбою… Саме тому на знак протесту проти свавілля та провокацій ми вирішили вступити до лав цієї організації, щоб заступити її членів, утримуваних за ґратами бандитською владою”.
Підтримали братів Капранових письменники Київщини. Зокрема, в заяві Обухівського літературно-мистецького братства висловлюється обурення діями правоохоронних органів у ставленні до представників творчої інтелігенції та патріотичної громадської організації “Тризуб” ім. Степана Бандери, “яких хапають по всій Україні без пред’явлення обґрунтованих звинувачень, не допускаючи до них адвокатів, не надаючи ніяких відомостей родинам затриманих. У близьких і далеких родичів проводяться обшуки. Так, 14 січня, на очах у батька – шанованого в місті керівника підприємства, Почесного громадянина Обухова Олексія Зануди – арештовують його сина Олексія і відправляють до Запоріжжя, звинувачуючи його у причетності до руйнування пам’ятника Сталіну. Олексій та інші затримані позбавлені правової допомоги, бо місцеві адвокати, залякані правоохоронцями, відмовляються братися за справу. Дії нинішньої влади розцінюємо як політичні репресії і намагання придушити в суспільстві будь-які порухи відстоювання гарантованих конституцією прав. Сьогодні арештовують тризубівців, завтра прийдуть за недостатньо лояльними до влади митцями, істориками, журналістами, громадськими діячами… Звертаємося до українців і тих, для кого Україна стала рідною: не мовчіть! Не забуваймо, що всі злодіяння в історії людства відбувалися з мовчазної згоди малодушних і байдужих. Як і письменники брати Капранови, ми заявляємо про підтримку політичних поглядів ВО “Тризуб” ім. Степана Бандери і вступаємо до цієї організації”.
Підписали заяву Василь Трубай, голова Обухівського літературно-мистецького Братства, член Національної спілки письменників України, лауреат обласної премії ім. Григорія Косинки, районної премії “Трижерелля”; Галина Кучер, заслужений майстер народної творчості України, лауреат обласної премії ім. Петра Верни, районної премії “Трижерелля”, нагороджена орденом “За збереження народної культури”; Олена Артюшенко, науковий співробітник Обухівського музею-садиби Андрія Малишка, лауреат районної премії “Трижерелля”; Галина Хитенко, заслужений вчитель України, краєзнавець, лауреат районної премії “Трижерелля”; Михайло Горловий, член Національної спілки художників України, член Національної спілки письменників України, лауреат премії родини Гнипів, нащадок замученого сталінськими опричниками письменника Григорія Косинки; Володимир Кулініч, депутат Верховної Ради України другого скликання; поет Олександр Драндар; Сергій Сак, внучатий племінник Андрія Малишка.
Солідарність з арештованими висловлює й Історичний клуб “Холодний Яр” на чолі з письменником Романом Ковалем, лауреатом премії ім. Михайла Стельмаха.
24 січня 2011 р. голова Львівської обласної ради Олег Панькевич, голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич та голова Тернопільської обласної ради Олексій Кайда після закінчення засідання Ради регіонів передали лист Президентові України з вимогами припинити відновлення політики сталінізму в Україні; припинити переслідування в Україні за політичними ознаками; вжити заходів щодо негайного звільнення політичних в’язнів; звільнити міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова за здійснювані його відомством політичні репресії. Аналогічні листи направлені Прем’єр-міністру України, голові Верховної Ради України, Генеральному прокурору України, Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини.
У заяві, зокрема сказано: “Репресії проти опонентів чинної влади набрали колосального характеру. В кабінетах слідчих побували уже тисячі українців. Об’єктами репресій стала патріотична молодь, інтелігенція, письменники, журналісти, історики та викладачі, які не приховують своїх патріотичних переконань та відверто висловлюють свою незгоду з діями влади. Прикриваючись “боротьбою з тероризмом”, міліція ініціює масове притягнення до кримінальної відповідальності учасників акцій протесту проти підписання принизливих “харківських угод”, проти духовної експансії з боку московської церкви, проти українофоба Табачніка, проти Податкового кодексу та проти відродження політики сталінізму в Україні”.
А ось уривок із “Відкритої заяви представників української інтелігенції та громадських діячів з приводу політичних репресій”: “Українська громадськість зрозуміла: лише національна співдія, моральна взаємопідтримка, свободолюбні принципи можуть стати надійним захистом проти наступу новітнього тоталітаризму в сучасній Україні. Розгорнута владою кампанія проти патріотичної громадської організації є цинічною і викликає однозначне засудження: адже члени “Тризуба” взяли на себе відповідальність лише за пошкодження голови бюсту Сталіна 28 грудня 2010 р. і справедливо декларували це як боротьбу із символами сталінізму, який офіційно засуджений Парламентською асамблеєю Ради Європи на рівні з націонал-соціалізмом як людиноненависницька ідеологія і політична практика. Окрім того, молоді патріоти спиралися на укази попередніх Президентів України про ліквідацію радянської тоталітаристської символіки на теренах держави. Ставити пам’ятники Сталіну в Україні – все одно, що Гітлеру в Ізраїлі”.
“Відкриту заяву…” підписали Степан Хмара, Герой України, політв’язень совєтських концтаборів; Віталій Дончик, академік НАН України, лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка; Тарас Салига, доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри української літератури Львівського національного університету, Заслужений діяч науки і техніки України; Юрій Бача, письменник, професор (м. Пряшів, Словаччина), Остап Федоришин, Заслужений діяч мистецтв України, директор театру “Не журись!”; кандидат філологічних наук Ірина Фаріон, письменники Володимир Цибулько і Василь Габор; Ярослав Гарасим, доктор філологічних наук, декан філологічного факультету Львівського національного університету; Микола Петренко, письменник, в’язень нацистських і совєтських концтаборів; Роман Кудлик, письменник, головний редактор журналу “Дзвін”; Дмитро Дроздовський, співробітник Інституту літератури ім. Тараса Шевченка НАН України, заступник головного редактора журналу “Всесвіт”, лауреат премії ім. Олександра Білецького; Олег Романчук, кандидат філологічних наук, головний редактор журналу “Універсум”; Любомир Сеник, доктор філологічних наук, професор, директор Інституту літературознавчих студій Львівського національного університету; Микола Лазарович, кандидат історичних наук, доцент ТНЕУ, Заслужений працівник освіти України, історики Олег Баган та Леся Бондарук; Лариса Йолкіна, кандидат філологічних наук, редактор журналу “Визвольний шлях”; Олеся Применко, кандидат філософських наук, ВО “Жіноча січ”, поети Олександр Хоменко та Яків Зінченко, журналіст Наталка Позняк-Хоменко; Петро Іванишин, доктор філологічних наук, професор; Микола Зимомря, доктор філологічних наук, професор, голова Дрогобицького осередку Національної спілки письменників України; кандидати історичних наук Микола Посівнич та Василь Деревінський.
Автори листа вимагають від влади припинити провокації та репресії проти українських патріотів

Вл. інф.



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ