Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


Переслідування науковців в Україні тривають


Сумська обласна влада чинить тиск з метою звільнення керівника Державного архіву Сумської області Геннадія Іванущенка. Сумський архів єдиний, що повністю оцифрував усі 57 тисяч актових записів про смерть людей від Голодомору 19321933 років на Сумщині.

Центр досліджень визвольного руху занепокоєний фактами тиску на історика Геннадія Іванущенка, директора Державного архіву Сумської області, члена Вченої ради Центру досліджень Визвольного руху, члена Історичного клубу “Холодний Яр”.
Впродовж п’яти останніх місяців представники місцевої влади цілеспрямовано шукають “вагомі” підстави для звільнення Геннадія Іванущенка. Після того як він не погодився піти “за власним бажанням”, недоброзичливці намагаються звільнити історика шляхом оголошення “необхідної” кількості доган.
Геннадій Іванущенко – автор книг про Голодомор 1932 – 1933 років, Українську революцію 1917 – 1920 років, діяльність ОУН та УПА на Сумщині. Тиск на нього є спробою влади внести політику в академічну дискусію про політичні репресії, Голодомор-геноцид 1932 – 1933 років в Україні та Визвольного руху. Адже сумський архів під керівництвом Іванущенка – єдиний архів, який повністю оцифрував усі 57 тисяч актових записів про смерть людей в період Голодомору 1932 – 1933 років.
Архів веде міжнародну співпрацю з архівістами Великої Британії та Росії. Його працівники без належного фінансування, на ентузіазмі створили значну електронну базу історичних документів. Серед обласних архівів лише наукове видання Сумського архіву “Сумський історико-архівний журнал” має гриф ВАКу (www.daso.sumy.ua).
Розцінюємо дії влади як свідоме перешкоджання професійній діяльності історика, намагання обмежити доступ до архівних документів у Сумському архіві та взяття під ідеологічний партійний контроль наукових досліджень.
Вимагаємо припинити тиск на директора Державного архіву Сумської області Геннадія Іванущенка.
Нагадаємо, що тиск та перешкоджання діяльності українських істориків підтверджує низка фактів, серед яких: незаконне затримання СБУ Руслана Забілого та вилучення його наукових праць і копій архівних документів, перешкоджання роботі музею “Тюрма на Лонцького”, закриття виставки, присвяченої борцям за незалежність України на Сумщині, що експонувалась у приміщенні Сумської ОДА.

Центр досліджень Визвольного руху
Історичний клуб “Холодний Яр”

Біографічна довідка
Іванущенко Геннадій Миколайович народився 1964 р. на Сумщині. Закінчив історичний факультет Сумського державного педагогічного інституту ім. Антона Макаренка та Український вільний університет (Мюнхен, Німеччина). З 15 травня 2000 р. – член Історичного клубу “Холодний Яр”. З липня 2005 року – директор Державного архіву Сумської області.
Геннадій Іванущенко – автор та упорядник книг “Залізом і кров’ю” (2001), “Голодомор 1932 – 1933 років: очима свідків, мовою документів (Северинівська сільрада Сумського району)” (2003), “Українська революція 1917 – 1920 років у листівках і газетах” (2005), “ОУН-УПА на Сумщині”, т. 1 (2007) і т. 2 (2009), “Українське відродження 1917 – 1920 рр. на Сумщині” т. 1 (2010) та ще близько 50 публікацій, у тому числі за кордоном; член Вченої ради Центру досліджень визвольного руху, голова Сумського обласного осередку Історичного клубу “Холодний Яр”, ініціатор встановлення пам’ятних знаків на честь учасників боротьби за незалежність України на Сумщині, організатор виставок документів та наукових конференцій. За вагомий особистий внесок у дослідження голодоморів в Україні, активну громадську діяльність нагороджений орденом “За заслуги” III ступеня (2007).

 

Українська революція на Сумщині

На основі матеріалів Державного архіву Сумської області вийшов друком перший том документів “Українське відродження 1917 – 1920 рр. на Сумщині”, упорядкований директором ДАСО, членом Історичного клубу “Холодний Яр” Геннадієм Іванущенком.
Збірник включає нарис-огляд, унікальні документи з історії Українського національного відродження, становлення органів державної влади, культурних, економіко-соціальних процесів, військових та політичних подій на території сучасної Сумщини, а також відомості про борців за волю та долю України – уродженців краю, ілюстрації та коментарі.
Видання вводить у науковий обіг багато документів із драматичного періоду Визвольних змагань початку ХХ століття, котрі відображають регіональні особливості процесу національного і державного відродження.
“Мета збірника – допомогти всім зацікавленим глибше вивчити курс вітчизняної історії доби Української революції шляхом використання різноманітного документального матеріалу, пам’ятаючи про те, що основою будь-якого судження є безсумнівний факт, – вважає Геннадій Іванущенко. – Кожен рік, який віддаляє нас від тієї героїчної доби, губить у морі історії зернини людських доль. Завдання нинішнього покоління архівістів і дослідників – зібрати їх і відтворити цілісну, наукову картину подій. Тільки у відновленні зв’язку поколінь, обговоренні, глибокому аналізі історичних фактів – запорука успішного засвоєння уроків нашого минулого, адже, як говорив В’ячеслав Липинський: “Навіть найкращі підручники історії ще нікого в світі історії не навчили: її треба в своїй крові, в своїй традиції і у своїй культурі мати”.

Віктор РОГ
Київ



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ