Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


“Знову ми – вояки, знову ми – люди”


“Знову ми – вояки, знову ми – люди”

У День Збройних сил України в Києві в Ukraine Crisis media center (Український дім) відбулася презентація книги і документального фільму “Шляхетні серця”. Промовляли модератор Ігор Стамбол, Роман Коваль, Марко Мельник і Владислав Дудчак. Оборонець “Азовсталі” (а згодом і політв’язень) Владислав Дудчак-“Доцент” високо оцінив діяльність Історичного клубу “Холодний Яр” із пошанування героїв цієї і минулих українсько-російських воєн.
Оскільки 6 грудня 1919 р. почався Зимовий похід, Роман Коваль згадав, у яких епічно-трагічних умовах він починався і як щасливо закінчився.
“Наприкінці листопада 1919 р. рештки Армії УНР докотилися до «трикутника смерті» (Любар – Чортория – Миропіль), – почав розповідь Роман Коваль. – Тут українські частини було стиснуто трьома арміями – більшовицькою, денікінською та польською. Знесилена, хвора на тиф і безнадію, українська армія агонізувала. Головний отаман звільнив вояків від присяги. Віддав наказ нищити зброю. І виїхав у Польщу, залишивши напризволяще свою армію.
І раптом – “хто хоче, може залишитись в армії”. Це був “блиск віри” – і за якусь мить любарська трагедія стала “виходом до слави”, – згадував чорношличник Валентин Сім’янців. “Знову Батьківщина нас потребує, знову ми – вояки, знову ми – люди, – такий витворився загальний настрій. Знову серце повне надій, а з ними – віри в нашу правду”, – зазначав Валентин Сім’янців.
6 грудня 1919 р., повернувшись із наради, яка ухвалила рішення продовжувати боротьбу, Петро Дяченко наказав збірку кінного полку Чорних запорожців. Чорношличники вишикувались на великому майдані в Новій Чорториї.
“Непорушно стояли кінні сотні, наїжачивши списи…  Повільною ходою об’їхав я сотні, – згадував Петро Дяченко. – Все молоді, безвусі обличчя, все ясні, мов дитячі, очі, але яку втому видно в них... здавалося, що у кожного на лиці записана вся трагедія його Батьківщини. Але не видно було в них апатії. Все це молоді ветерани, що вже третій рік б’ються”.
– Козаки, для нас лишилася одна дорога – йти в запілля ворога, – мовив сотник Дяченко. – Хто не бажає йти на партизанщину, хай вийде вперед!
Лави стояли мов із каменю. Жоден козак не поворухнувся. Несподівано “громоподібне «слава!» затрясло повітрям! Втомлені й почорнілі обличчя козаків засвітились радістю, в очах запалав вогонь завзяття. Козаки мов відродились”.
1-й Зимовий похід завершився переможно: вдалося зберегти армію, яка продовжила запеклу боротьбу за волю і долю українського народу.
Це надихущий приклад для українських вояків нинішньої війни, які б’ються в нерівних умовах з переважальними силами того самого російського ворога. Віримо, що ЗСУ вистоїть і продовжить боротьбу за Українську державу.
На пам’ять про лицарів Першого зимового походу і полеглих у нинішній війні старосвітський кобзар Святослав Силенко виконав пісню “Чи то буря, чи то грім”.
Потім відбулися презентація книги і прем’єра фільму. Книга “Шляхетні серця” (упорядник Роман Коваль) – про козаків-добровольців, які загинули в боротьбі за Українську державу у 2022 – 2023 рр., – Юрія “Руфа”, Олега Собченка, Юліана Матвійчука і Дениса Антіпова.
Документальний фільм “Шляхетні серця” (автор сценарію Роман Коваль, оператори Юрій Дереневський та Артем Купчинський, режисер Юрій Дереневський) – про 28-мі вшанування героїв Холодного Яру, під час яких була поставлено пам’ятники Юрієві “Руфу”, Олегові Собченку, Юліанові Матвійчуку і Денисові Антіпову.
Слава борцям за волю України!

Історичний клуб “Холодний Яр”
На світлинах – фрагмент картини Дмитра Потороки “У Зимовому поході” та Залізний хрест.



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ