Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


Уже рік як відійшла Ольга Ільків


6 грудня 2021 р. закінчився земний шлях Ольги Ільків-“Роксоляни”, зв’язкової

Головного командира УПА Романа Шухевича, політв’язня, яка відбула в совєтських тюрмах 14 років, лицаря ордена княгині Ольги ІІІ ступеня. Поховали Ольгу Ільків на Полі почесних поховань Меморіалу воїнів УПА.

Ольга народилася 21 червня 1920 р. у Стрию в родині Розалії-Катерини, уродженої Коцур, та Фаустина Ількових. У 1933 р. закінчила народну школу і вступила до Стрийської гімназії. Улітку 1934 виїхала до Варшави, до мами. Брала приватні уроки, зокрема в соратників Симона Петлюри. Математики її навчав Іван Макух –міністр ЗУНР. Згодом навчалася в Перемиській гімназії (1936 – 1939), там вступила до Пласту. У Кракові після закінчення курсів від Ярославської гімназії склала матуру (1940). Узимку 1941 стала членкинею ОУН. Після короткого вишколу була нелеґально відпроваджена через “зелену границю” до Львова, де 24 липня 1941 р. скерована до

похідної групи, що мала йти на Житомирщину. Однак після проведених ґестапо арештів членів ОУН у Львові похід скасували. Відтак пані Ольга працювала у Головній дирекції Львівської залізниці друкаркою. На свої документи діставала квитки для оунівців.

До другої окупації Львова большевиками навчалася у Львівському медінституті та відвідувала курси косметики. З 1942 р. – провідниця жіночої мережі ОУН Львова. 27 квітня 1943 р. взяла шлюб у храмі Преображення Господнього у Львові з Володимиром Ликом (“Данилом”), керівником Стрийського проводу ОУН (загинув 17 березня 1948 р.). Маму Ольги, пані Розалію, на Різдво 1945 р. заарештували в помешканні на вул. Колонтая, 6 (тепер Модеста Менцинського) у Львові. Після звільнення її переселили в

кімнату без вигод, бо її помешкання (чотирикімнатне) віддали заступникові начальника тюрми НКВД № 4 (Бриґідки).

З 1945 р. пані Ольга Ільків – у підпіллі, працювала в жіночій мережі ОУН. 11

липня 1946 р. в с. Конюхові Стрийського району народила доньку Звениславу. До

Княгиничів “Роксоляна” прибула 12 жовтня 1946 р. разом із мамою та дочкою. Там з “Монетою”, Катериною Зарицькою, облаштували конспіративне помешкання для Романа Шухевича. Пані Ольга сприяла в організації підпільної “хати” для “Тараса Чупринки” в с. Грімному на Городоччині. Там 8 грудня 1947 р. народила сина Володимира.

На початку 1950 р. Роман Шухевич через Галину Дидик передав для пані Ольги “штафетку” (зберігається у ГДА СБУ), у якій рекомендував їй переїхати з родиною на Донбас і створити там осередок ОУН. 14 березня 1950 р. (за день до переїзду) “Роксоляна” поїхала до Львова, щоб попрощатися з подругами, але була заарештована аґентами МҐБ.

1952 року засуджена Особливою нарадою при МҐБ в Києві на 25 років.

Ув’язнення відбувала в Алєксандровському та Владімірському централах і в Іркутській області. Звільнена 6 лютого 1964 року.

Від вересня 1964 р. працювала санітаркою у Львівській обласній лікарні, від 1966 р. – у домоуправі Львова двірничкою, щоб отримати помешкання й забрати дітей з

інтернату. З 1972 р. до виходу на пенсію (1976) працювала у Львівському історичному музеї. Згодом, у відділі фондів Музею народної архітектури та побуту у Львові (1977 –1979), збирала старожитності на Опіллі, зокрема на Ходорівщині. Була учасницею

наукових та виховних заходів, присвячених Визвольним змаганням українців, брала дієву участь у політичному житті України. Вона була й назавжди залишиться символом відваги.

У 2010-му пані Ольга розповіла про свій життєвий шлях у фільмі під назвою “Три історії Галичини”. У жовтні 2011 р. вийшла її книжка “У тенетах двох «закриток»” – життєпис і добірка її поезій.

Ольга Ільків у 1958 році присвятила вишивку на полотні Юрієві Шухевичу, з яким сиділа разом у Владімірській в’язниці в 1956 – 1958 роках. І коли в тому році пана Юрія мали звільнити з тюрми, то він намагався винести на волю деякі її вірші, але це йому не вдалося. Його поновно заарештували, судили за новою справою, а вірші пані Ольги стали одним з пунктів звинувачення. Свою передмову до книжки пані Ольги пан Юрій закінчує такими словами: “Хотілося б, щоб сучасний читач не тільки уважно прочитав цю збірку, але міг хоч частково відчути те, що відчувала, чим жила, про що мріяла і у що вірила авторка цього видання. Перед тобою, читачу, стоїть тендітна старша жінка і своїм ще молодим, дзвінким, енергійним голосом звітує від свого імені і від імені тих незламних, які дійшли і які не дійшли, не дописали, не доспівали своєї пісні...”

Леся ПОРУЦЬКА-САКОВИЧ

 



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ