Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


Юрій Сас-Подлуський


(1923, Перемишль – 18.10.2020, Чикаго)

У Чикаго у віці 97 р. відійшов у вічність великий українець д-р Юрій Лукіан Сас-Подлуський – колекціонер українських скарбів, щедрий меценат, лікар-радіолог. Він викупив на аукціонах сотні безцінних речей і передав на зберігання до Українського національного музею в Чикаго.
“Ми стали близькими друзями по духу понад 20 років тому, – написала кураторка Українського національного музею в Чикаго Марія Климчак, – і впродовж 20 років щочетверга він приходив з візитами до Українського національного музею у Чикаго з цінним подарунком, кавою для дівчат-працівників і солодкою усмішкою батька. У калейдоскопі чиказьких подій його життя – лікарська практика. Він надавав допомогу усім, лікував і викладав, тримаючи руку на пульсі історії: колекціонував, вивчав, записував, щоб усе передати музеєві, як частину збереженої ним історії та культури України. Про таких як він кажуть: даровані Богом, бо народжуються один раз на століття!”
“Бачився з ним двічі, – відгукнувся журналіст Вахтанг Кіпіані. – І кожен раз він передавав музеєві якісь фантастичні речі, які коштували тисячі і тисячі доларів, і дуже з того тішився. Я його запитав, чи не шкода йому витрачати свої кровні, може, краще лишити щось родині? Він сказав, що вирішив не лишати ніяку спадщину синові-американцеві. Питаю: чому? Відповідь: він не любить Україну. Тому п. Юрій усі свої статки перевів у цінні дари для наступних поколінь”.
Доктор медицини Юрій Сас-Подлуський – меценат Українського національного музею в Чикаго, почесний президент Американського нумізматичного товариства, військовий значковий Українського вільного козацтва, генеральний осавул відділу нумізматики і козацької геральдики генеральної управи Українського вільного козацтва, член Українського лікарського товариства в Чикаго та Світової федерації лікарських товариств.
Народився в червні 1923 р. в Перемишлі в українській боярській родині. “У нашій родині усі жінки марили музикою, – згадував п. Юрій. – У кожному домі стояло фортепіано, і не можна було собі уявити, щоби на свята чи у будні вечорами не лилася музика. Ми мешкали у Перемишлі. Мій батько Володимир Подлуський був суддею. Він знався на музиці, але коли за фортепіано сідала наша мама Марія, не міг відвести від неї погляду. Найбільшою радістю була гра бабуні – Ольги Літинської. У свій час вона навчалася у відомого піаніста Кароля Мікуля, учня Шопена. А коли її улюблена онука Любка перейняла піаністичний хист, гордості бабуні не було меж”.
Юрій Подлуський закінчив гімназію в Перемишлі, медичні студії розпочав у м. Гданську, а завершив у Мюнхені. На початку 1950-х п. Юрій із дружиною і маленьким сином виїхали до Америки. Його знають у науковому світі, адже він особисто брав участь у міжнародних наукових лікарських конференціях та конгресах, підготував багато фахівців, викладав у медичному університеті в Чикаго. Вільно розмовляв п’ятьма мовами.
У збірках одного з найвідоміших фалеристів світу збережено символи національної гордості українців, що є надзвичайно важливо в час, коли мужні воїни відстоюють незалежність у війні з російським агресором на Сході України. Поруч із козацькими клейнодами (а це булава, бунчук, пірнач) – шеврони бійців АТО, батальйонів територіальної оборони, ЗСУ. Усіх, хто відвідує музей у Чикаго, вражають столітні мазепинки – головний убір УСС, розроблений Левком Лепким у 1916 р., який використовували вояки Галицької армії та УПА. У металі орденів та медалей закарбовано подвиги минулого, нашу славу і перемоги.
Юрій Подлуський у 1960-х рр. в американському журналі “The Medal Collector” описав найважливіші події доби Визвольної боротьби за незалежність України. Завдяки йому в журналі започатковано розділ “Нагороди України”. 1963 року на виставці Central States Numismatic Society п. Юрій уперше на американському континенті представив експозицію “Nations in struggle against Communism”. Його знали і шанували генерал­-хорунжий Армії УНР Олександр Загродський; старшина Армії УНР, художник Микола Битинський, автор проєкту Хреста Симона Петлюри; секретар Капітули Залізного Хреста Іван Винник, редактор журналу “Українське козацтво” сотник Антін Кущинський, генерал УНА Павло Шандрук та багато інших.
У 1967 р. за проєктом д-ра Юрія Подлуського видано Хрест Карпатських Січовиків. За його участі побачили світ Побратимська відзнака УВК, Хрест УВК з мечами та без них. На замовлення українських комбатантських організацій у 1960-х Юрій Подлуський перевидав низку відзнак для колишніх українських вояків, а також відзнаку VI стрілецької дивізії, Хрест Директорії та інші. Це лише маленька частка величезного поля діяльності людини, що присвятила своє життя збереженню матеріальної культури України. А ще Юрій Подлуський зібрав паралельно велику колекцію чорнобильських нагород та відзнак.
На початку 2013 р. пан Юрій подарував музею рояль, який належав його двоюрідній сестрі – видатній піаністці львів’янці Любці Колессі, яка здобула блискучу музичну освіту у Віденській академії музики. Його хрещеним був професор Олександр Колесса, батько піаністки, талановитий мовознавець і літературознавець, поет, дипломат і депутат австрійського парламенту. Серед родичів п. Юрія – єпископ Іоан Ступницький, полковник УНР Борис Палій-Неїло, генерал польської армії Іван Ромер…
Український національний музей у липні 2015 р. відкрив виставку, присвячену 150-річчю від дня народження митрополита УГКЦ Андрея Шептицького. Експозиція складалася з особистих речей митрополита: колекції хрестів, нагород, 2 перснів, чаші, митрополичого жезла. Ці реліквії, а також колекцію нагород Василя Вишиваного (Вільгельм Франц фон Габсбург-Лотрінген) передано музеєві.
За меценатську діяльність д-р Юрій Подлуський нагороджений грамотою від Блаженнішого Святослава (Шевчука), глави УГКЦ.
Вічна слава!

Історичний клуб “Холодний Яр”
Світлина Вахтанга Кіпіані



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ