Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


“Жінки у Визвольній війні. 1917 – 1930”


У серії “Видатні українці” бібліотеки Історичного клубу “Холодний Яр” вийшла дивовижна книга Романа Коваля “Жінки у Визвольній війні. Історії, біографії, спогади. 1917–1930” (Київ: В-во Марка Мельника, Історичний клуб “Холодний Яр”, 2020).
Це унікальне видання є, по суті, першою спробою зібрання та систематизації значного обсягу найрізноманітніших матеріалів (документи, спомини, нариси, світлини) про славних українок-революціонерок, які в буремні роки доби УНР і подальшої російсько-більшовицької окупації поруч із чоловіками виборювали вільну Україну в лавах оборонців Української держави, виявляючи чудеса хоробрості, відваги, розсудливості та милосердя. Тим, що вміли і воювати, і гоїти рани, бувши військовими командирами, отаманшами, розвідницями, зв’язковими, підпільницями, сестрами милосердя, присвячено понад 400 сторінок великоформатного видання, у якому крізь призму жіночих доль представлено один із найвеличніших і найтрагічніших періодів в історії України.
Книга починається статтею сірожупанника, графіка Павла Ковжуна “Українська жінка в огні революції”, яка вперше побачила світ у 1939 році в емігрантському виданні “Свобода”. У ній автор зазначає: “Ми зробимо величезну кривду наступним поколінням, коли не передамо їм того, що ми бачили, що ми пережили, що ми знаємо про ті часи й події”. І в цьому контексті особливу увагу він звертає на “українських геройок”, про яких так мало збережено спогадів: “Ми виступаємо з дуже вбогим матер’ялом про жінку-революціонерку, про жінку-вояка, так, наче б жінка, наша українська жінка, відважна і смілива, не брала тієї участи в найбільшому національному і соціальному зриві…”
Здається, на етапі 100-річчя Української революції книга Романа Коваля “Жінки у Визвольній війні”, що видана коштом Союзу українок Америки, значною мірою заповнює цей пробіл. У ній на основі документів ГДА СБУ, ЦДАВО України, закордонних архівів, численних еміґрантських джерел і приватних архівів подано історії, біографії, спогади, щоденники, свідчення, а також неповний список понад 350 учасниць Визвольної боротьби 1917 – 1930 років. Зокрема, у цьому добротному фоліанті можна знайти оповіді про хорунжу УГА Катерину Горбай (див. фото з обкладинки книги), легендарну отаманшу Марусю Соколовську, хоробрих воячок Тіну Пекарчук, Світлану Харченко, Юзефу Лисогор, Марію Волосевич, Ганну Осадчу, героїчних підпільниць Віру Бабенко (мешканка Веселих Тернів на Криворіжжі), Марію Бесарабенко-Трейко, сестер милосердя Галину Ліневич, Ірину Шміґельську-Климкевич, Марію Волосевич, Марусю Заржицьку та інших.
Дуже цікаві маловідомі факти із життя дружин і доньок українських провідників і командирів – Єлизавети Скоропадської, Марії Болбочан, Лариси Петлюри, Ярини Гризло, Насті Терпило, дружини Нестора Махна Галини Кузьменко. Не оминули Роман Коваль та упорядники книги Владислав Карпенко і Юрій Юзич й постаті письменниць-борчинь – Галини Журби, Хариті Кононенко, Олени Теліги, Софії Русової, Лідії Горбачевої, Наталки Лівицької-Холодної, Юлії Кіцери, Тетяни Михайлівської-Цимбал, Людмили Старицької-Черняхівської та Валерії О’Коннор-Вілінської. У книзі подано також чимало біографій членкинь Союзу українок першої половини ХХ ст. Окремими розділами книги ідуть ще й фотододатки – до списку учасниць Визвольної боротьби 1917 – 1930 рр. і 1914 – 2014 рр., у яких розміщено світлини з українських архівів і бібліотек, збірок старшин УСС та Армії УНР, приватних архівів та емігрантських видань.
Це неймовірне зібрання, яке можна сміливо назвати історією українського героїчного жіноцтва, здатне захоплювати, дивувати і надихати – як жінок, так і чоловіків. І особливо може бути корисним для української юні, якій сьогодні так потрібен яскравий приклад справжнього громадянства, патріотизму, героїчної звитяги і самопожертви, що сторіччя тому демонстрували українські жінки на полі бою, у льохах і катівнях денікінських контррозвідок і більшовицьких “чрєзвичайок” у боротьбі “за краще завтра Нації”.

Володимир СТЕЦЮК, журналіст, Кривий Ріг
Газета “День”



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ