Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


Козацька Покрова в Холодному Яру


Короткий звіт

У Холодному Яру відбулося відзначення Дня українського козацтва і Дня захисника України. Цього дня до різних локацій Холодного Яру приїхало близько тисячі козаків і козачок з усієї України.
Головною подією цьогорічних урочистостей став кінний козацький похід, який, за словами його організатора, відомого скульптора і письменника Руслана Найди, відбувався вперше за останні 30 років. Козаки на конях розпочали свій шлях 12 жовтня в Медведівці, пройшли через Головківку, Івківці, Буду, Мельники. Їхня поява в кожному з холодноярських сіл стала яскравою подією, що нагадала місцевим мешканцям і гостям урочистостей славне минуле козацького краю. Завершився кінний похід 15 жовтня в Жаботині. Козаки під час кінного походу вшанували загиблих за волю України отаманів і вояків давніх часів та сучасної війни. Вклонилися, зокрема, могилі сотника Івана Компанійця на території Мотриного монастиря та могилам холодноярців у Мельниках.
А члени Історичного клубу “Холодний Яр” Роман Коваль та Ігор Гаврищишин 13 жовтня на Переяславщині в с. Ташані поклали квіти до пам’ятного знака генералу-хорунжому Армії УНР Петрові Самутину, а надвечір на Кропивниччині в урочищі Чорний Ворон вшанували могилу Чорного Ворона і його товариства – з нагоди 100-ліття героїчного бою.
Урочистості 14 жовтня розпочалися поминальною молитвою о. Василя Циріля (за участі трьох капеланів 93-ї ОМБр “Холодний Яр”) та промовами на вшанування загиблих героїв у боротьбі за волю України біля пам’ятного знака 93-ї Окремої механізованої бригади “Холодний Яр”.
Опісля на хуторі Буда в козацькій церкві Св. багатостраждального Петра Калнишевського відбулося святкове, з нагоди Покрови, богослужіння, по завершенні якого настоятель храму протоієрей Василь Циріль звершив чин освячення зброї. Свою нову книгу “Семен Неживий – лицар Холодного Яру” про одного з лідерів Коліївщини, мешканця с. Мельників, як зброю в інформаційній війні, я теж освятив. Згодом презентував її зі сцени “Дикого хутора”. Також на літературній сцені відбулися презентації книг “Жінки у Визвольній війні” та “Донбас: радість і біль”, які провели Роман Коваль та Марко Мельник.
Після презентацій книжкових новинок Роман Коваль оголосив ім’я цьогорічного лауреата Премії імені Юрія Горліса-Горського. Ним став учасник АТО на Сході України і видавець Марко Мельник. Після вручення премії сцена “Дикого хутора” почала працювати в режимі “вільного мікрофона”. Запам’яталися промови організатора свята Покрови Лесі Островської та  Сергія Мокренюка – у 2013 – 2014 рр. – одного з лідерів руху Євромайдан-Крим, а нині – співкоординатора нещодавно відродженої Крайової ради українців Криму (КРУК). Він розповів про опір окупаційному режимові, який, попри смертельну небезпеку, чинять українці та кримські татари в Криму.
Також багатьох вразила театральна постановка “Пам’яті загиблого солдата...” у виконанні колективу “Натхнення” у складі Інеси, Івана, Дані Шпаків та О. Сушич.
Ще однією цікавою подією стало відкриття на території музейно-етнографічного комплексу “Дикий хутір” скульптурної композиції “Холодноярський Мамай”, яку було розміщено біля козацького храму. Спершу скульптуру освятив о. Василь Циріль, а потім заслужений діяч мистецтв України, ведучий Євромайдану Володимир Гонський привітав присутніх полум’яним словом і піснею.
Автором ідеї створення Холодноярського Мамая став скульптор із Черкащини, заслужений художник України Микола Теліженко, а виконав задум заслужений художник України скульптор В’ячеслав Гутиря з Бахмута на Донеччині. Мистецька композиція виконана з каменя висотою майже 3 метри і вагою майже 5 тонн, який 2010 року був привезений на Черкащину з Криму.
15 жовтня Роман Коваль з Ігорем Гаврищишиним та Григорієм Юриком побували в Кам’янському історичному музеї (директор – член Історичного клубу “Холодний Яр” Юрій Ляшко). А ми разом із членами КРУК вшанували борців за волю України в Мельниках, відвідали оновлену експозицію Медведівського історико-краєзнавчого музею (директор – член Історичного клубу “Холодний Яр” Богдан Легоняк), “Зерноленд” (засновник – член Історичного клубу “Холодний Яр” Назар Лавріненко), суботівську філію НІЕЗ “Чигирин” (керівник – Надія Кукса) та завершили свою подорож у столиці Війська Запорозького місті Чигирині.
Такою була цьогорічна холодноярська Покрова – багатою на події, емоції та зустрічі побратимів. Багато хто відвідав Холодний Яр цього року вперше. Через карантин у 2020-му так і не відбулися чимало традиційних заходів, зокрема й анонсовані ювілейні 25-ті вшанування героїв. Хочеться вірити, що наступний рік буде більш сприятливим для українських справ і все, що плануватиметься, вдасться успішно зреалізувати.
Дякуємо Лесі Островській за чудову організацію сонячної Покрови в Холодному Яру!

Євген БУКЕТ, Історичний клуб “Холодний Яр”
На світлині Володимира Гребінника – учасники вшанування полеглих вояків 93-ї ОМБр “Холодний Яр”. Холодноярське плато, 14 жовтня 2020 р.



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віра САВЕНОК (Чернігів) – 450 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 700 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ