Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


Продовжував боротьбу до весни 1933-го


У родині мого батька ніколи не говорили про діда Павла. Вже під кінець совєтської доби почали казати, що він був репресований, а чому і за що – ніхто не знав.
Тільки після набуття Україною незалежності моя бабуся, Віра Павлівна Карпенко (Іванюта), наважилася написати листа в Центральний архів МВС СРСР, щоб дізнатись, де ж подівся її батько. Отримала від “органів” відповідь: “Іванюта Павло Семенович, 1895 р. н., колегією ҐПУ був висланий на Північ 29.04.1933 року терміном на 3 роки. Проведеною перевіркою його подальша доля не встановлена”. Також повідомлено, що можна отримати довідку про реабілітацію, бо, як виявилося, Павла Іванюту реабілітовано в 1989 році.
Мені не розповідали і про це. Розшукуючи хоч якусь інформацію про свого прадіда, я переглянув електронну версію видання “Реабілітовані історією. Вінницька область”, де була така довідка: “Іванюта Павло Семенович, 1895 р. н., с. Сокілець Козятинського р-ну, українець, освіта початкова, слюсар депо. Арешт.[ований] 15.03.1933 р. Звинувач.[ений] за ст. 54-10 КК УСРР. За постановою ОН ДПУ УСРР 29.04.1933 р. засланий на 3 р. на Північ. Реабіл. 03.11.1989”.
На просторах Інтернету знайшов я інформацію і про участь Павла Іванюти в Першій світовій війні. У складі 449-го Харківського піхотного полку він був поранений 23 вересня 1916 р. у відомому бою за гору Лисоню біля м. Бережан.
Продовжуючи пошуки слідів мого прадіда Павла, я написав запит до Державного архіву Вінницької області, де й знайшлася його архівна справа. Через карантинні заходи потрапити до архіву було неможливо, але доброзичливі працівниці архіву швидко та якісно зробили мені електронну копію справи № 11507.
І ось нарешті я переглядаю справу свого прадіда, як виявилось, “активного політбандита”. Справа містить і світлини, зроблені в Бердичівській в’язниці. Я вперше побачив образ мого прадідуся. Найперше мене вразив його погляд – я не побачив в ньому ні страху, ні каяття…
В обвинувальному висновку, затвердженому заступником начальника Вінницького обласного ҐПУ Ізвєковим, перечислено “злочинні” вчинки Павла Іванюти (далі в перекладі з російської): “На підставі матеріалів, що надійшли в Козятинське райвідділення ҐПУ, матеріалів про антисоціальну діяльність мешканця с. Сокілець Іванюти Павла Семеновича останній був заарештований і притягнутий до слідства за ст. 54-10 КК УРСР.
Проведеним слідством встановлено: обвинувачений Іванюта П. С. у минулому був великим куркулем і експлуататором найманої робочої сили. Під час перебування Петлюри служив [у його армії] до моменту відступу, під час перебування денікінських частин Іванюта служив на бронепотязі та активно боровся проти красних військ; при відступі денікінських частин відступив з ними і повернувся лише через 5 місяців. Під час оперування банд підтримував тісний зв’язок з ними, постачав харчами, переховував від переслідування і ремонтував їм зброю як спеціаліст.
У 1922 р. Іванюта, бувши “експортником” (селянином, якого обкладали т. зв. експериментальним податком, тобто таким, що постійно збільшувався. – Ред.), був підданий розкуркуленню. У 1926 р. Іванюта, бажаючи створити собі господарство, орендував ставок, за що був позбавлений права голосу до 1929 року включно.
1927 року Іванюта придбав трактор і займався обробітком індивідуальних земель.
У 1928 р. на загальних зборах Іванюта – з питання тракторизації – казав: «…Не записуйтесь у тракторну організацію, тому що вона, крім погибелі, нічого не дасть, це проводиться для того, щоб забрати від нас землі і перетворити нас на батраків…»
Після цього з гуртом куркулів перекинув лампу, підняли крик і розігнали загальні збори.
У 1929 р. Іванюта розпродав своє господарство і, попри це, був повторно розкуркулений.
1933 року під час поширення займу сказав бригадиру: «Не ходіть до мене і не морочте мені голову. Совєтська влада нічого не дає мені, навіть одного золотника, і за це нічого не дам я їй. Соввлада забрала в мене і в селян все: і сало, і хліб, і м’ясо, взагалі все на світі, і ми сидимо голодні, і ти прийшов ще до мене і хочеш забрати останню копійку. Нічого я не дам, і більш не приходь!..»
У 1930 р. під час м’ясозаготівлі Іванюта вперто не здавав свої податки і, коли їх вимагали від нього, казав: «М’яса ніякого вам не дам, бо не маю, виходить так, віддай, а сам сиди голодний, так, мабуть, хоче сов. влада…»
Після цього Іванюта був оштрафований у розмірі 50 карбованців, у примусовому порядку забрано від нього податок.
У 1930 р. Іванюта організував антиколгоспну волинку, зібрав навколо себе бідняків і казав: «Тепер настало наше право, нумо розгромимо колгосп і все розберемо. Адже в колгоспі все наше, забране обманним шляхом. Бий усе і всіх, якщо нам добровільно не повернуть. Навіщо нам колгоспи, вони будуть тільки нашою загибеллю, розбирайте колгоспне майно, цим самим врятуємо своє становище…»
Після цього Іванюта з гуртом селян спробував пограбувати колгоспне майно. Павло Філіпчук свідчив, що інвентар і насіння було розібрано, після чого Павла Іванюту заарештувало ҐПУ.
У тому ж році Іванюта вступив до колгоспу, де продовжував свою антисоціальну діяльність. Серед членів колгоспу казав: «Колгоспи існувати довго не будуть, тому що соввладі скоро прийде кінець».
У 1931 р. Іванюта намагався вбити голову сільради з мисливської рушниці. «На одного гада буде менше!» – [казав], сидів у міліції і був судимий.
Пробувши в колгоспі близько 6 місяців, Іванюта, як підривник і агітатор, з колгоспу був виключений. У 1931–32 рр. Іванюта, працюючи з налагодження сільськогосподарського інвентарю і ремонтуючи перед збиральною компанією двигун, вночі насипав у підшипники бите скло, чим хотів зробити двигун непридатним, за що був засуджений на 4 роки, але, просидівши в допрі один місяць, якимось чином звільнився і прийшов у село. Після звільнення з допру він, пробувши в селі деякий час, пішов із села і працював слюсарем на станції Козятин.
Рідна сестра Іванюти в 1930 р. вислана на Північ як куркулька. Іванюта протягом усього часу підтримує тісний зв’язок з попами, які приїжджають з інших сіл. Іноді навіть ходив до священника с. Юзефівки (тепер с. Йосипівка, там свого часу вчителював отаман Сергій Карий-Яворський. – Ред.).
У 1932 р. Іванюта серед членів колгоспу казав: «Що ви, дурні, працюєте в колгоспі і здихаєте з голоду, мене виключили, але я тепер хоча б живу добре»”.
Слідчі вирішили, що “злочини” Павла Іванюти тягнуть на 10 років ув’язнення в концтаборах. Та через те, що мій прадід винним себе не визнав і на допитах заперечував усі звинувачення, особлива нарада при колегії ҐПУ зменшила термін ув’язнення і постановила: “Іванюту Павла Семеновича вислати через ПП ҐПУ в Північний край терміном на три роки, рахуючи термін з 3 березня 1933 року. До місця заслання відправити етапом…”
На жаль, це останнє, що мені вдалося дізнатись про свого прадіда. Символічно, що про його тяжке та героїчне життя я дізнався тепер, коли йому виповнилось би 125 років. Дорогий прадідусю, ми не забудемо про тебе, твої праправнуки (мої діти) пишаються тобою та передадуть своїм дітям пам’ять про твоє життя і чин!

Владислав КАРПЕНКО, Історичний клуб “Холодний Яр”



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ