Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


Ушанування Івана Трейка, генерала-хорунжого УПА


“Без перебільшення, це був історичний день і для мене, і для нашого краю, – написав у ФБ депутат Вінницької обласної ради Володимир Барцьось, – вперше за роки незалежності на Вінниччині на офіційному рівні вшановано нашого земляка, легендарного отамана УНР і генерала-хорунжого УПА Івана Демидовича Трейка – у його рідному селі Старостинцях Погребищенського району на День Незалежності України урочисто відкрито меморіальну дошку.
Шлях до цієї події був повний перешкод, але ще більшими є щастя і радість від втілення мрії у життя. Ця подія об’єднала багатьох наших земляків, вшанування відбулося на одному подиху: з гарячими серцями і щирими промовами громадських діячів і влади, молоді, родичів отамана Трейка, митців, учасників російсько-української війни, з почесною вартою Збройних сил України й урочистими сальвами зі зброї на честь генерала УПА, з виступами гуртів і козачат, з молодіжним велопробігом... Емоції переповнювали всіх. Навіть дрібний дощик, якого не було тривалий час, сприйняли як очищення і благословення Неба”.
Автор дошки – скульптор Анатолій Бурдейний з Вінниці. Кошти на її виготовлення виділили Старостинецька сільська рада і депутат сільської ради Борис Ставнійчук. Захід організовано за підтримки Погребищенської райдержадміністрації та районної ради, Старостинецької сільської ради та Вінницького обласного молодіжного центру “Квадрат”.
На початку урочистого мітингу вокально-інструментальний ансамбль “Оберіг” з Донецького національного університету ім. Василя Стуса виконав гімн ОУН і водночас марш новітньої української армії “Зродились ми великої години”.
Ведуча заходу Ніна Бегас розповіла присутнім головні віхи життєпису отамана Івана Трейка (17.04.1898 – 18.07.1945), який воював за волю України проти денікінців та більшовиків на території Бердичівського, Сквирського та Білоцерківського повітів Вінниччини, Київщини і Житомирщини аж до 1925 року. Іван Трейко – отаман, розвідник, на еміграції – учасник гетьманського руху. З початком Другої світової війни стає членом штабу УПА-“Поліська Січ”. Від 1943 р. в УПА Романа Шухевича, де очолював військову розвідку ВО “Заграва” і ВО “Тютюнник”. Загинув у бою з відділом НКВД між селами Сторожовом і Городницею на межі Житомирщини і Рівненщини.
Відкрили меморіальну дошку ініціатор вшанування – депутат Вінницької обласної ради Володимир Барцьось, старостинецький сільський голова Юрій Філіповський, родич Трейка – Іван Миколайович Мазуркевич (син Соломії Трейко). Слід зазначити, що всю Трейкову родину Москва репресувала.
Почесна варта з військовослужбовців Вінницького гарнізону ЗСУ вишикувалась у парадному строю і віддала честь генералові УПА Іванові Трейку салютними сальвами зі зброї. На заході виступили Володимир Барцьось, Юрій Філіповський, Іван Мазуркевич, голова Погребищенської районної ради Сергій Волинський, погребищенський міський голова Анатолій Білик, керівник Спілки учасників АТО Погребищенського району Микола Маценко, депутат Погребищенської районної ради Сергій Скарбовійчук (родом із Старостинців), журналістка Зоя Загородня (мешканка села), керівник відділу національно-патріотичного виховання Вінницького обласного молодіжного центру “Квадрат” Андрій Мельничук.
Випускниця Тульчинського коледжу культури і мистецтв ім. Миколи Леонтовича, жителька с. Білашків Погребищенського району Марина Мельник зачитала вірш “Україно моя”, учасниця школи Бойового гопака ім. гетьмана Івана Кулаги Маргарита Кравчук із смт Турбова Липовецького району продемонструвала навики українського бойового мистецтва.
У цей день молодь сусіднього села Гопчиці, яке щедро давало повстанців до загону отамана Трейка, провела велопробіг на чолі із сільським головою Романом Прилуцьким за маршрутом Гопчиця – Погребище – Старостинці – Гопчиця, присвячений Іванові Трейку та 29-й річниці Незалежності України. Участь в урочистостях взяли українці з Вінниці, Гнівані, Вінницького, Липовецького, Літинського та Погребищенського районів, учасники ГО “Молода Подільська Січ”, ГО “Оберіг”, студенти Вінницького національного технічного університету, Донецького національного університету ім. Василя Стуса, Вінницького торговельно-економічного університету, відділу українознавства Вінницької академії неперервної освіти, учасники рою ім. Івана Трейка Погребищенської ЗОШ № 2, який представляв Вінницьку область на Всеукраїнській патріотичній грі “Нащадки вільних” у м. Очакові Миколаївської області.
Представники громадськості, влади, молоді виступали зі словами вдячності, спогадами, згадками про це село, вихідців з якого називали трейками або трейківцями, тобто відчайдушними і завзятими козаками.
За свідченнями чекістів, близько 2 тисяч місцевих мешканців району і сусідніх повітів були учасниками руху, який ініціював Іван Трейко. Поки вдалося віднайти лише десятки імен наших борців. Це селянські сини, які взяли до рук зброю, щоб захистити рідний край від окупантів. Сьогодні ми віддаємо їм належну шану. Хай пам’ять про Івана Трейка завжди свято оберігається нащадками, а його життя і подвиги будуть взірцем служіння Україні для молодого покоління та всіх українців.
Козакам слава!

Історичний клуб “Холодний Яр”



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ