Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


Марія Урбан-Вовк


Пані Марія Урбан-Вовк народилася в Києві 19 січня 1895 року. Освіту одержала в Києві, закін­чивши семінар Титаренка та акушерський курс. Від 1910 р. була членом Українського клюбу “Ро­дина”, де виконувала, відповідно до своєї спроможности, таємні доручення організації. Членами клюбу в той час були такі відомі особи, як адвокат Максим Синицький, поет О. Олесь-Кандиба, пані Ґоц, Євген Чикаленко, Симон Петлюра (під псевдо Полтавець), Володимир Чехівський, по­ет Микола Вороний, студент Олег Романюк і йо­го дружина Клавдія (у яких пані М. Вовк, яка рано втратила батьків, виховувалася), Борис Базилевський (пізніше сотник Київської дивізії Армії УНР) та багато інших.
З вибухом 1-ї Світової війни пані М. Вовк за­писується на курс Червоного Хреста, після його закінчення працює в міській лікарні в Києві, а потім скеровується на російсько-румунський фронт. У 1917 р. із групою старшин повертається до Києва і як медсестра зголошується до Богданівського полку. Одначе, службу довелося виконува­ти при Залізнічному корпусі, яким командував отаман Бень), а потім у повстанському загоні отамана Юрія Тютюнника і 4-й Київській дивізії, в лавах якої бере участь у 1-му Зимовому поході.
Наприкінці 1920 р. пані М. Вовк одержує від генерала Ю. Тютюнника наказ нелегально перейти в запілля ворога і в Києві довідатися про долю українських старшин і козаків, котрі дісталися до большовицьких рук. Це завдання пані М. Вовк виконала. [З’ясувалося, що] всіх полонених вояків було розстріляно. За спокій їх душ у соборі св. Софії було відправлено панахиду, після якої почалися арешти її організа­торів та учасників. Серед арештованих була і па­ні М. Вовк. Щасливому випадкові завдячували заарештовані, що залишилися при житті: через Київ проходили вояки Гренадерського корпусу, що повертали на Сибір. Уважаючи, що людей заарешто­вано несправедливо, вони всіх їх випустили на волю.
У січні 1921 р. пані М. Вовк нелегально пе­реходить кордон до Польщі. Тарнів, Щипйорно, Каліш, який залишає вона аж у 1935 році, а потім і Варшава – це період її життя, заповнений опікою над хворими, інвалідами і студентами, якій посвячує вона весь свій вільний від зарібкової праці час.       
У часі 2-ї Світової війни з доручення Укра­їнського допомогового комітету пані Марія Вовк переїздить до Холма, де з розвалом польської дер­жави почало відживати українське національне життя. Працюючи тут у лікарні св. Миколая, у віль­ний час вона їздить по селах Холмщини і збирає ікони та інші церковні речі, які місцеве населен­ня зберегло і заховало перед польським вандаліз­мом під час руйнування українських церков.
У 1944 р. пані М. Вовк емігрує на Захід і з часом оселяється в Байройті, де працює в лікарні УНРА, потім – ІРО, у таборовій клініці, бере ак­тивну участь у праці Союзу українських ветера­нів, Союзу українок Німеччини, а також Української православної парафії. У 1950 р. пані М. Вовк переїздить до США і затримується у Філядельфії. І тут ця невтомна трудівниця бере і далі участь в українському житті.
Сьогодні, незважаю­чи на похилий вік, пані М. Вовк є членом 20-го відділу Союзу українок Америки, місцевого відділу ОбВУА, Т-ва Прихильників УНР та Сестрицтва Св. Софії при Свято-Покровській парафії УПЦ. Живучи самітньо, без родини і лише з еме­ритури, пані М. Вовк відповідно до своїх фінан­сових спроможностей передплачує українську пре­су та жертвує на українські установи.
Вельмишановній пані Марії Вовк ми від щи­рого серця бажаємо втішатися добрим здоров’ям і радістю ще многі літа, а її жертовне і повне по­святи життя ставимо в приклад усьому громадян­ству і в першій мірі – українському жіноцтву.

Павло ЛИМАРЕНКО

Лимаренко П. Марія Уран-Вовк // Дороговказ: орган вояцької думки і чину. – Торонто, 1966. – Березень – квітень. – Ч. 10 (29). – С. 18 – 19.



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ