Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


Вшанування пам’яті земляків


9 лютого 1923 р. в Лук’янівській в’язниці підняли повстання засуджені до розстрілу отамани та козаки Холодного Яру, Чорного лісу і Київщини, старшини Армії УНР та Січових cтрільців. У ході чотиригодинного бою загинуло 38 осіб, серед них і наш земляк Григорій Олійник, найвідданіший козак отамана Гайового.
16 лютого ц. р. у Княжицькій сільській раді відбувся вечір пам’яті полеглих у Лук’янівській тюрмі. Його організували Княжицька сільрада, сільська бібліотека та Історичний клуб “Холодний Яр”. Участь у вшануванні взяли родичі героїв, зокрема й нащадки загиблого в Лук’янівській в’язниці Григорія Олійника, учні Княжицької ЗОШ, громадські діячі.
До присутніх звернулися Княжицький сільський голова Олена Шинкаренко, завідувачка сільської бібліотеки Любов Дудич, члени Історичного клубу “Холодний Яр” Владислав Карпенко і Людмила Гребенюк.
Григорій Андрійович Олійник народився в 1903 р. у Княжичах у селянській сім’ї Андрія Івановича Олійника та Лукії Парфентіївни Булавинець. У 9 років залишився сиротою. Старший брат Федір загинув на Першій світовій. Григорій навчався в Боярській школі бджільництва, садівництва та городництва. 17-річним юнаком разом із 15 односельцями вступив до загону Гайового, був розвідником і зв’язковим.
Немало наших земляків загинуло в боротьбі, серед них і Григорій Олійник.
Тривалий час Григорія вдала не хотіла реабілітувати. Його справу прокурори розглядали тричі: у січні 1989 р., липні 1994 р. та в жовтні 2016 року.
З клопотанням про реабілітацію односельця до Генерального прокурора України Юрія Луценка зверталися княжицький сільський голова Олена Шинкаренко, депутати сільської ради та президент Історичного клубу “Холодний Яр” Роман Коваль.
І ось нарешті 14 грудня 2016 р. суд за поданням прокурора Київської області реабілітував отамана Гайового і козака-повстанця Григорія Олійника. Суд встановив, що вирок трибуналу вказує на те, що наші земляки “засуджені за боротьбу, в тому числі і збройну, проти радянської влади, за прагнення створення незалежної Української держави, за участь у збройних загонах Української Народної Республіки та інші дії, які стверджують їхню участь у боротьбі за незалежність України”.
Пошуки рідних Григорія Олійника тривали більше року, – під час слідства він говорив мало, а прізвище Олійник у Княжичах поширене. Я опитала кожну родину з прізвищем Олійник, але Андрієвих родичів ніяк не могла знайти. І все ж завдяки небайдужим односельцям, зокрема Василині Василівні Ніколаєвській, вдалося відшукати посвідку особи, видану в 1948 р. Степанові Андрійовичу Олійнику. Далі – пошуки в Центральному державному історичному архіві України, завідувач відділу якого Ярослав Бульбонюк доклав чималих зусиль до встановлення даних про родину героя. Особливо хотілося б відзначити внесок у цю справу краєзнавців Романа Коваля та Владислава Карпенка.
Ми не знаємо, де могили наших славетних земляків – останнього отамана Київщини Пилипа Драника-Косаря та найвідданішого козака отамана Гайового Григорія Олійника, але ж місце їхнього вшанування мусить бути! Тому місцева влада та небайдужі односельці встановили пам’ятник та проклали Алею героїв у Сквері героїв. Навесні висадимо дерева, а на в’їзді до с. Княжичів встановимо білборд із відповідним написом.
Ми пам’ятаємо слова Романа Коваля, виголошені ним на зустрічі у Княжичах 16 вересня 2016 року: “Княжичі були створені в добу Русі як фортеця, а першими мешканцями Княжичів були воїни. Найкраще вшанувати своїх пращурів плеканням вояцького духу в дітей, які народжуються в цьому селі. Слава Україні та її войовничим дітям!”

Людмила ГРЕБЕНЮК, козачка Історичного клубу “Холодний Яр”,
депутат Княжицької сільської ради



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віра САВЕНОК (Чернігів) – 450 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 700 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ