Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


Коли я впаду…


“Коли я впаду, мою кров вип’є рідна земля, щоб виростити з неї траву для коня того, хто стане на моє місце”, – ці слова Юрія Горліса-Горського Сашко Капінос вибрав для пам’ятника “Борцям за волю і незалежність України”, який разом із братом побудував у с. Куликові Кременецького району на Тернопільщині.
Вечір пам’яті Героя Небесної Сотні Сашка Капіноса “Раз добром нагріте серце вік не прохолоне” відбувся в Києві в Національному центрі культури “Музей Івана Гончара” 10 березня 2018 року. Цього дня Олександрові Капіносу виповнилося б 34 роки. Він був одним із найяскравіших представників молодого покоління незалежної України.
Сашко Капінос народився в с. Дунаєві Кременецького району. У 2001 р. закінчив із золотою медаллю Дунаївську школу, а в 2006-му з відзнакою – лісотехнічний університет у Львові. У 2008 – 2009 рр. Капінос жив у Вінниці, де був керівником громадської організації “Сколоти” (самоназва скіфів). 
Сашко Капінос любив роботу на землі,  тож став фермером. Перший у рідному селі почав носити вишиванку, показуючи приклад молоді. Перший виступив за зняття радянської символіки (але комуністичну зірку на Будинку культури замінили тризубом вже після загибелі Капіноса). Ініціював встановлення пам’ятника Тарасові Шевченку, організовував вечорниці, навчав молодь народних танців. Створив спортивний клуб. Власним коштом і силами облаштував його. Організував співочий гурток у Куликові. Грав на баяні, гітарі, бандурі. Збирав українські пісні. Мріяв власноруч виготовити бандуру і кобзарювати по селах. Започаткував уроки писанкарства напередодні Великодня не лише в Дунаєві, а й у навколишніх селах. Вів антитютюнову та антиалкогольну кампанії. Був волонтером літніх таборів для дітей-сиріт з усієї України. Щороку приїздив у Київ на Покрову та брав участь у маршах на честь УПА. Багато подорожував історичними місцями України – вклонився і Холодному Яру, і Хортиці. Майже щороку в травні, в річницю поховання Кобзаря, їздив у Канів на Тарасову гору. У 2009 році вступив до ВО “Свобода”.
На початку 2012 р. відстояв права громади і не дозволив побудувати в Дунаєві хімічний завод, який би завдав шкоди довкіллю. Був одним із найактивніших учасників Мовного майдану (голодував 12 днів на знак протесту проти антиукраїнського закону Ківалова – Колесніченка). Учасник Революції Гідності. “Кремінь” (псевдо Капіноса) – ройовий 35-ї штурмової сотні “Волинська Січ”. 
Увечері 18 лютого 2014 р. під час атаки силовиків біля барикади поблизу Будинку профспілок Сашко Капінос дістав тяжке поранення голови. Помер наступного дня в лікарні. Трохи не дожив до свого 30-річчя. Він планував одружитися після перемоги революції з Оленою Котляр, з якою познайомився на Майдані.
Олександрові Капіносу посмертно присвоєно звання Героя України. У Дунаєві герою встановлено пам’ятник, у Куликові на приміщенні клубу – меморіальну дошку. 
На вечорі пам’яті було відтворено все те, чим Сашко жив, надихався та надихав. Спочатку для дітей було влаштовано майстер-класи з писанкарства, створення витинанок, виготовлення шабель, фехтування, майстрування автентичних дерев’яних іграшок, цікаві заняття з історії.
Спогадами про героя поділилися рідні і друзі Сашка, Олена Котляр. Було показано про нього фільм. Співали кобзарі Тарас Силенко, Василь Лютий, Михайло Коваль, лірник Михайло Хай та інші. Учасники дитячого театру “Левеня” декламували вірші Тараса Шевченка. Була й танцювальна частина.
Співорганізатором вечора пам’яті виступив Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності.

Анатолій ЗБОРОВСЬКИЙ


Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ